Jump to content

Климатик, не достатъчно студено


head_up

Recommended Posts

Колата е Б4, 1.6Е, авант. Климатикът, откакто е при мен, е работил винаги като хладилник, толкова че да се чудя дали няма да ми докара пневмония. Тази година, уви, пускам го и не ще да духа достатъчно студено - на практика духа почти комфортно хладно, но все пак мнооого далече от представянето му в минали години. Тъй като до колкото ми е известно не е зареждан повече от 10 години (познавам предишния собственик) - подозирам, че използва оригиналния R12 фреон и ще се налага да мина на заместителя + смяна на маслото. И разбира се - ако е почнал да изпуска от някъде - трябва да се открие проблема. И логичния въпрос е - има ли някой в Пловдив от форума, който да се занимава с тези климатици, профилактика, пълнене и ако не - може ли да ме насочите към проверено място, да погледнат и отстранят проблема?

Тъй като не съм запознат с климатиците на тези коли и пълненето им - ще е хубаво да споделите приблизителната цена за цялото упражнение, да не ме пуснат по пързалката просто, тарикати много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На времето ми взеха 120лв, за да сложат р134 и да промият системата. Това беше 2010г и досега нито съм допълвал, нито съм сменял нещо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@iovkom, бая отдавна е било, 2010та. Гледам повечето фирми взимат 50-60 лв. Но не споменават "промиване", ако случайно това е скъпото нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

50-60лв ще вземат за допълване. Когато се минава от р12 на р134, задължително правят промивка на системата, ново масло и фреон. Желателно е да се смени и филтър дехидратор, но аз тогава не го смених. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сменят се и O-пръстените. Тук си пише, гледам хората са от Пловдив:

https://rgbnetsolutions.com/ретрофит-преправяне-на-автоклиматиц/

 

 

На моята кола тая процедура я правих в сервиз Елбатрон в София, по спомен 2017 година. И определено дори тогава не беше 60 лв. Сега те са си го написали - за пълнене 700 ml на изцяло празна система с R134a - 84 лв. Но мисля, че за смяна и на О-пръстените или т.нар. ретрофит цената ще е повече.

https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=13&t=44549

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 06.1993 год. се монтира двг АДА и климатиците са със фреон 134а  , ако не е Диавия няма как да е с фреон 12  . Ако е Диавия събира 650гр.   фреон 134,това е по спомен , маслата не се пресичат напълниха я директно.Не  е тук б4 да погледна за грамажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@jiko58дали някъде по колата не пише с какъв фреон е пълнена? Може би на компресора, не съм се загледал още, пък и той е толкова мръсен, чееее... 

Би било добре, ако е вярно това, което казваш, ще ми спести някой лев. Колата е 12.1993г, влиза в твоето обяснение. Но все пак ако ме насочиш къде да гледам ще е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 На предния капак от долу . Ако е диавия на дехидратора от дясно няка тънка тръбичка.По принцип ако е допълнително монтиран в 90% от случаите е климатроник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен го пише на кл.радиатор отгоре ,R-134   колата е юни-1994,аз я карам 14 год и чак мин седмица го допълних-250 гр,преди това не зная дали е допълван,повечето хора не вярват,ма си бачка пущината......и то много добре...студ

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Действително е R134a, пише го на капака на коша от към филтъра на купето. Събира 650+50 грама. Значи само трябва да си харесам място да ми го дозаредят, не вярвам да глътне много, имайки предвид, че все пак духа приемливо. Благодаря на отзовалите се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...