Jump to content

Проблем с airbag контролер 8D0 959 655 J


vladin79

Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Става въпрос за модул за управление на въздушните възглавници BOSCH 8D0 959 655 J (0 285 001 276). Понеже на моето ауди А4 Б5 1999, ANF, ми светеше лампата на airbag-а, се свързах с VAG-COM към колата, но нямаше връзка с въпросния модул. Не знаех дали проблема е в самия модул или някъде по кабелите, които отиват до него, затова го свалих и в къщи директно се свързах към него с кабела и VAG-COM. Отново ми изписа, че модула не отговаря и затова си поръчах от интернет от един български сайт същия модул втора употреба. Модула пристигна, свързах се към него с VAG-COM, видях, че работи и го монтирах в колата. Свързах се отново към него с VAG-COM вече в колата, изтрих грешките, прекодирах го за моята кола (понеже имаше грешка за неправилно кодиране) и лампата на airbag-а изгасна и вече всичко си работи нормално.

 

Проблема е, че освен този модул, който си поръчах и смених, си поръчах още един такъв от един друг български сайт. Когато пристигна и се свързах към него с VAG-COM освен другите грешки, записани в него, има и грешка:

 

65535 - Internal Control Module Memory Error
        00-10 -  - - Intermittent

 

Свързах се със сайта, от който закупих въпросния модул и им казах, че в него е записана грешка, която не може да се изтрие и модула на практика е неизползваем, но от там ми отговориха, че са го свалили от кола, на която лампата на airbag-a не е светела и значи модула е бил изправен и най-вероятно аз съм го повредил при монтажа и нищо не могат да направят по въпроса.

 

Изчетох почти всички форуми в интернет и знам, че тази грешка не може да се изтрие по обикновения начин, а трябва да се прочете EEPROM-a на контролера, да се изчисти една определена област от него и след това отново да се запише в контролера. Проблема е, че пробвах много и най-различни програми, но с нито една не мога да прочета EEPROM-а. Почти всички програми прочитат данните от контролера, показват записаните грешки, но не могат да прочетат EEPROM-а.

 

Намерих в интернет в едни руски форими, че успешно се извършва тази процедура с VAG EEPROM Programmer v1.19 или VW airbag resseter tool 1.0.0.1, но на други модели airbag контролери. Пробвах и с двете програми на моя контролер. И двете се свързват към него, прочитат информацията, записаните грешки, но когато се опитам да прочета EEPROM-а и двете дават грешка.

 

Понеже протокола за връзка с този модул е KWP1281, намерих в интернет сорс кода на една програма за този протокол, модифицирах я малко и успешно успях да се свържа към моя контролер и да изпращам различни команди към него. Но отново, командите за прочитане на информацията за него, записаните грешки, работят и връща информация, но командите за четене на RAM-а или EEPROM-а връщат грешка. Предполагам, че има някаква специална процедура за четенето на EEPROM-а точно на този модел, който е с процесор CR16M на National Semiconductor. След като в интернет се продават различни устройства, които могат да изтриват тази грешка само по K-линията, значи има някакъв начин, но какъв?

 

Знам, че се продават в интернет различни устройства, чрез които евентуално тази грешка може да се изтрие, но исках да попитам дали има разбиращи колеги, които са се сблъсквали с този проблем и дали може по някакъв начин чрез някаква програма и обикновен KL кабел да се прочете и след това да се презапише EEPROM-a точно на този модел контролер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

модул с този проблем 65535 - Internal Control Module Memory Error се оправя само с препрограмиране на модула. препрограмирам такива модули на цена от 45 лева. за софия и пловдив региона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...