Jump to content

Подгряване на огледала


Recommended Posts

Дясното ми огледало не грееше от както съм купил колата, но преди няколко дена си нямах работа и реших да го сваля да видя какъв е случая - ток ли не стига до него или е изгорял реотана. Като го свалих се оказа, че не е нито едно от двете. Огледалото явно не е оригинално а е сменяно по някое време с диво менте. Та принципно между двата пина нямаше връзка и първоначално реших, че е изгорял реотана и понеже имах надежда реотана да е прекъснал на поправимо място реших да разлепя пластмасата и да видя нагревателя. Оказа се, че нагревателя е здрав, но пистите, които тръгват от двата пина просто никъде не са свързани една с друга. Намерих им краищата свършващи в нищото и ги съединих с един проводник. Резултата беше 10 ома съпротивление и огледалото загря. Викам всичко е ОК. Да ама не, сега огледалото грее нон стоп като съм на контакт без значение околната температура. Явно на оригиналните огледала там има свързана термопластина за да ги пуска само като температурите паднат под определените(5С мисля беше, поне другото там някъде почва да грее). Та след всички тия обяснения въпросът ми е някой има ли идея от къде може да се намери термопластина на толкова ниска температура? Аз намерих на 50С най-малко. И ако на някой му идва друга идея как може да се оправи ще съм благодарен да я сподели :) За момента няма драма понеже рядко е над 5С.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега подгряването на огледала става чрез натискане на бутона, на задния прозорец и тогава се пуска и на огледалата прегледай си инсталацията а до колкото за другото огледало прочети тая тема:

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=6336&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесното и евтино решение/няма да ти струва нищо/ е да направиш огледалото да се пуска ръчно от бутона за подгряване на задното стъкло,както е направено заводски при Б3,Б4 и първите Б5.Сваляш си жабката и намираш кабелите на огледалото на мястото където те влизат в купето през гумения маншон на колонката/хващат се лесно,защото те са отделно от инсталацията на ел.стъклата/.Прекъсваш плюсовия кабел на подгряването и с помощта на парче кабел със същото сечение го прекарваш до бутона за пускане на нагревателя на задното стъкло.Там измерваш на кое краче се появява "+12V" при кола на контакт и натиснат бутон и на него свързваш кабела.Така подгряването на това огледало ще ти работи винаги,когато си пуснал и подгряването на задния прозорец.

Редактирано от jordanik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оригиналните огледала грят винаги,без влияние от външната температура,

на тях има термо дачик които ги включва/излкючва когато достигнат определена температура

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тодор_1 при мен са автоматични и нямат нищо общо с подгрева на задното стъкло. Имам постоянни 12В и към двете огледала. Чел съм темите от фолксваген форума :)

jordanik мислех го този вариант. Може така да го направя, но първо ще пробвам да го направя автоматично както си е било ако може. Принципно има аргументи за и против и двата начина на включване и не съм много сигурен кое ме кефи повече.

gesev не е така. Преди малко пак пипнах огледалата и шофьорското беше съвсем студено а дясното загряно. Температурата според таблото беше 7,5C. Ако нагряваха винаги и лятото щяха да греят а те не го правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

поне на B5 e така,почти съм сигурен и че и при Б6 е същото

ами ако лятото ти се запотят огледалата в по влажно време(случвало ми се е )

кво правим ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Б5 1997-а. Системата е против заскрежаване не да суши капки и запотени огледала. Това е единия от аргументите за включване от копчето за подгрев на задния прозорец. Никога не ми е топлило огледалото през лятото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ауди А4 Б5 на 100 процента е както ти казах,затова и е толкова 4есто срещан проблем

с огледалата

виж ел схемата

Редактирано от gesev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, огледалата подгряват сами при температура под 5 градуса, обеден съм в това което казвам!!!!

Колега Todir, аз направих точно както и ти запоих двата края, но не е това решението, така постоянно грее, без значение каква е тепературата навън, и след седмица огледалото се пукна от високата температура!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите от лятото греят постоянно и за всеки случай бях изключил бушона, а декември като застудя си го върнах. Не е решение, ама не съм се занимал сериозно още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те не греят много силно. Съвсем слабо се усеща на допир.

Да бе да - яла да видиш моето - може яйца да метнем докато ни замръзват чушките навън ...

Редактирано от Милослав
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Греее си, мани ти да не грее. Щом лятото установих, че колата има подгрев след като се заиграх да видя дали и бацат релтаните на задния джам и пипнах огледалото а пък зимата се стреснах като ги видях как пушат, щото бях забравил, че се греят. На допир и лятото си парят, така че не е никак слабо според мен! Е да, държа си ръката отгоре им ама все пак е яко топло :hilezh: И подгрева върши добра работа дори и за пресушаване на капки отново лично пробвано при това за съвсем кратък период от време, така че не е никак лошо да можеш да си го пуснеш като ти е кеф. Ама па и оригиналното си е оригинално...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой ако има счупено оригинално огледало да му направи дисекция :hilezh:

Ето го моето,оригинално,бяха се окислили връзките към термо-реленцето.Запоих ги ,след това тест във фризера.....към 8-10 градуса изключва и прекъсва веригата,но не помня колко беше съпротивлението на реотана.

022211933-big.jpg?r=0

022211938-big.jpg?r=0

Редактирано от kalin3000
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи gesev има право и греят постоянно ограничени с термостат на 25С. И все пак това не отговаря на поведението на другото ми огледало, което просто спира да грее при 6-7С. Може би ще го сваля да погледна дали и то има такъв термостат.

Благодаря за снимките Калине :rolleyes: Сега порових малко в нета и намерих такъв термостат на 17С http://www.tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+17C+NC Ще проверя днеска в няколко магазина, но се съмнявам да намеря на 25С. Смятате ли, че 17С е достатъчно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид,че самото стъкло ще се напича на повече от 17С понеже "чувствителната" част на термо-реленцето,термостата,няма значение е отпред челно,този алуминиевия "пръстен",а той не се допира директно върху плаката с реотана,а между него и плаката има "двойнолепящо,което според мен,малко или много изолира "датчика". Според мен тези 17С ще са повече от достатъчни. Все пак ако го правиш снимай,мисля че няма да е излишна такава тема в "Направи си сам"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Днес се занимавах с подгряването на огледалата и на пръскалките и след кратки интервенции имам 12V и на двете места, но ми прави впечатление, че след 10-тина минути работа огледалото не беше топло на пипан, това нормално ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бързо загряват огледалата. След 1 минута трябва да са топли. Премери ли реотаните дали не са прекъснали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И пред мен седи същия казус. Онзи ден свалих шофьорското стъкло на огледалото и се оказа, че нагревателите са прекъснали. Странното е, че имам постоянни 12В, а на огледалото нямах термо пластина. Търся в момента огледало, което да има термопластина, но не с голям успех. Най-вероятно ще търся втора ръка, оригинално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 years later...

Здравейте , и аз имам въпрос относно подгрева на лявото огледало.Дясното нагрява без проблем, лявото не иска.Свалих го , премерих с мултицета , верига има - писка.Премерих колко волта идват до огледалото чрез буксите и там варира межу нула и 3-4-5 волта, като се мени постоянно.Бихте ли ме насочили къде евентуално да търся проблема.Преди това почистих буксите с шкурка, контактен спрей.Тези на огледалото си бяха ок.Дали има някъде прекъснат кабел може би ?Двете огледала на един бушон ли са с подгрева на задното стъкло ?

 

Благодаря предварително.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...