Jump to content

Hristov79

Members
  • Мнения

    17
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от Hristov79

  1. Съдейки по схемата, като минеш на газ директно се откача потенциометъра на дебитомера. След това стабилизираш оборотите с делитела. Какво обаче се получава като подадеш газ и изключи TPS-a - ЕКУ-то ще продължава да получава 0.5-0.7В въпреки движението на клапата нагоре и по-високите обороти. Това неминуемо ще доведе до записване на грешка и спиране на управлението на ст. моторче. В резултат може да имаш стабилни ниски обороти, но без работещо ст. моторче, което означава, че като пуснеш повечко консуматори оборотите ще падат, а при пускане на климатик (специално лятото, когато товара е най-голям) направо ще гасне. Колегата cvetan83 беше реализирал подобна схема, но там се компенсират показанията на потенциометъра на дебитомера при ниски обороти, а при по-високи продължава да си работи както трябва потенциометъра. Можеш да погледнеш в неговата тема как е направено.

    За сега работят нещата и в тоя студ нямам никакво желание да се занимавам повече. При мен няма стъпково моторче за празен ход, аз съм с ел.магнитен клапан. Като се постопли за да мога да пусна компресора на климатроника ще дам още инфо, но за сега и без консуматори и с включени всички възможни ел. консуматори оборотите по климатроника са ми 9000-9600.

  2. Страхотна тема, колеги. Миналата седмица успях да си реша проблема с оборотите на ПХ на газ.

    Ето и снимки как съм го реализирал:

    91234730619288501881296428359ZBNkSkkMuQgWLpM7qMBU.JPG

    101947719115151181971296428491muIn1TfkRYGAUxuE8q2x.JPG

    ... а днес реших и проблема с негладката работа на двигателя, направо се тресеше, когато работи на ПХ.

    След първоначални съмнения в запалителни кабели и тампони на мотора, проблема се оказа паразитен въздух, който влиза в системата след клапана за празен ход. Ще си позволя да ползвам снимка на колегата Vankata_84

    022186958.jpg?r=0

    Във втория маркуч отгоре надолу се оказа целия проблем, влиза на същото място, където влиза и изхода от клапана за ПХ, вкарва някакви маслени пари и съсипва работата на двигателя. За проба лесно може да го отвиете в единия край и да го запушете с пръст, при мен ефекта беше моментален. Временно съм затапил този маркуч с един болт и колата вече работи спокойно, а по-нататък ще търся някакво генерално решение.

    ... няма да е лошо ако колегата Vankata_84 качи малко снимки на резервоарчето :)

  3. Хм странна работа ... докато разсъждавах миналата седмица по нещата които е споменал колегата VBI, ми се наложи едно пътуване до добрич и обратно да направя. Та навръщане както си карах, реших да я цъкна на бензин и за моя изненада колата си тръгна нормално ... и така вече няколко дни нямам никакъв проблем с работата на бензин. (чакам по топли дни и ще се занимая по-сериознос нея... и събирам идеи от къде да я мятам :hilezh:)

    Иначе за около двайсетина дни каране мога да кажа само: ЕГАТИ ЯКАТА КОЛА ! :respekt:

    тук съм качил малко снимчици : http://flickr.com/photos/13409155@N02/

  4. Изпарителя е BRC, на другото нямах време да обърна внимание. Като я транспортирам до бокса ще дам още инфо.

    Палнах я днес и ... о чудо, заработи на бензин без проблем, но точно след около 2 минути оборотите отново паднаха изведнъж и угасна ... и пак старата песен. :D

    Установих че с напомпване педала на газта може да държи някакви обороти, но фиксираш ли го в едно положение веднага гасне.

    ....уж почерпих стабилно :dance: , и пак бързо се счупи :D

  5. Привет! От около седмица съм горд собственик на Ауди 100, та карам си я газ/бензин - без забележки и днес изведнъж като ми свърши газта отказа да продължи на бензин. При опит да я запаля тръгва за секунда и веднага изгасва, а на газ си работи ОК. Масла, ремъци, филтри всичко си е ОК. Направи ми впечатление че като е монтирано АГУ-то няма предпазна клапа против детонации, може ли от там нещо да се е скапало?

×
×
  • Create New...