Jump to content

rrrumen

Members
  • Мнения

    111
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от rrrumen

  1. VIPER, свържи се с petarik от форума. Той ще ти ги рециклира на пъти по ниска цена и дава гаранция 1 година. Аз лично съм рециклирал при него и съм много доволен от работата му. Други колеги също. Силно препоръчвам.

     

    Ако изобщо има нужда от рециклиране.

  2. Абе колеги, само като по-неопитен да попитам, дали не съм ударил някой клапан, след като така тресе двигателя.....Загуба на мощност не съм усетил честно казано

    Даже загуба на мощност няма....

    Колата е на 234 000 км, от които аз съм изминал 40000 км.

    При ударил клапан/и ще усетиш загуба на мощност. В зависимост от броя клапани, повече или по-малко.

  3. Да, има си лайт пакет. Включва червени и прозрачни плафони на преди и задни врати, осветление във краката и на задните места и осветление на таблото по време на движение (едвам забележимо).

    Мъча се да си добавя всички тези работи без да трябва да сменя половината модули по колата или да я запаля.

    На моята и светят всички врати отдолу, при отваряне(в бяло), вратите отстрани в червено... На подлакътниците има лед осветление скрито под лайсните, под страничните огледала има диоди, които осветяват пространството около вратите при затворено положение. В краката на всички седалки също има лед подсветка. Даже в менюто на ММИ има опция за усилване и намаляне подсветките в купето. Винаги съм смятал, че това е стандартно оборудване, а не допълнително поръчвано?
  4. На прибиране от черноморието, с минимална скорост 170км/ч и максимална 230км/ч, 2 спирания за по 10 минути без гасене, 4 човека и багаж до горе, разход 11,3 на колонка при зареждане на ОМВ.

    Спирането на вихровите сваля г/д с 1 литър разхода и е по-пъргава.

  5. Имам въпрос, ако светне чека, после в кои случаи може да загасне сама лампата. И ако загасне сама това означава ли, че проблема е изчезнал.

    Грешката от моторчетата за вихровите клапи е такава. Светва и след няколко загасяния и запалвания на мотора изгасва. Вероятно моторчето ти е заминало. Аз имам едно в нас, ако ти трябва.

  6. Моите дюзи са рециклирани при petarik и след 2-3к км каране стойностите им са положителни и от порядъка на +2 +4... Тия корекции +-50 ги дават от Ауди за да не им се налага в гаранционния период да сменят на всичките си коли дюзите. Отварят каталога, казват дюзите са на -40 значи всичко им е наред и те пускат да си ходиш. Не се залъгвайте. ;)

  7. Колеги, и аз спрях вихровите клапи при kpematopa, вчера. Само докато се прибера до нас се усети разликата. Колата тръгва по-леко и с по-малко газ. Като врътна сега повечко километри ще ви кажа и за разхода. ;)

×
×
  • Create New...