Guest grizzly Публикувано 26 Април 2004 Доклад Share Публикувано 26 Април 2004 Като чета по постингите що нещо се изприказва за ABS (Anti Blocking System) реших да внеса малко яснота в областта на спирачните системи...1. Физика - тяло което е върху друго тяло има някакво триене, съответно сцепление (зависи от вида на материалите). Ако поставите предмет върху хоризонтална плоскост (дъска) той ще стои неподвижно. Ако започнете да накланяте плоскостта в даден момент (ъгъл) предмета ще се отцепи рязко от покоя си и ще започне да се пързаля по дъската. Ако започнете да намалявате наклона на дъската ще забележите че предмета ще спре на ПО-МАЛЪК наклон от този при който се е задвижил (отцепил). Очевидно триенето в покой е по-голямо от триенето при плъзгане (няколко пъти). Това помага за да можем въобще нещо да се движи на този свят. Ако триенето при плъзгане беше по-голямо от статичното триене колите щяха да се движат само с превъртащи колелета и щяхме да се движим (ходим)само с кънки.2. Триене - бива два вида. В зацепено положение и при хлъзгане. Триенето при търкаляне (гума) е еквивалентно на зацепено (статично) триене защото контактуваща част на гумата е статична за момент по отношение на пътя. Разбира се има и еластични сили но те не влизат в сметката за опростяване на задачата. Ако гумата блокира то тя минава в триене при пързаляне (разбирай сцеплението с пътя рязко пада).2а. Спиране - накладки от фрикционен материал (такъв който има хем голямо сцепление с метал, хем се износва много по-бързо от диска за да го пази) задвижвани от хидравлична система се притискат с определено усилие (зададено от шофъора) към метален диск наречен спирачен. Работят винаги на плъзгане докато колелото се върти. Ако силата на триенето между накладките и диска надвиши силата на триене между гумата и пътя колелото блокира и спира да се върти. Разбира се то започва да се пързаля.3. Добър шофъор - човек който се стреми да държи гумите да не приплъзват по НИКАКЪВ начин. Нито при тръгване нито при спиране. Пиленето на гуми при потегляне и спиране води до удължен старт/спирачен път. ВИНАГИ.4. Паниран шофъор - натиска спирачката до ДУПКА. Блокира си колелетата т.е. се пързаля. А в завой се върти.5. Как се избягва такава ситуация: А. Не се панира шофъора за да натиска педала до дупка. Б. Натиска се педала до отцепване и се отпуска (за съжаление става бавно (ако ше шофъора да е голям бързак) и педала трябва да се отпусне повече за да се зацепят отново гумите) В. Чрез ABS.6. Що е ABS? - Система която следи оборотите на четирите колелета на колата при спиране. Ако някое от колелетата получи по-ниски обороти от очакваните (спрямо другите) очевидно е блокирало. Тогава спирачката на това колело (а не на всички както прави шофъора с помпане) се отпуска до добиване на съответните обороти. След което спирачката на колелото се затяга отново и цикъла се повтаря.7. Резултат - шофъора НИКОГА не може да оцени кога колелата са на границата на отцепването (защото няма пряка обратна връзка) и ако е опитен си оставя застраховка в задействането на спирачките за да не се пързаля. В следствие на това спирачното въздействие никога не може да бъде максимално (на ръба на границата на отцепване). Повтарям - пързалящите се гуми имат МНОГО ПО-НИСКО сцепление с пътя от търкалящите се независимо дали при спиране или тръгване. Хубавото на системата е че позволява добър трекинг на колата при разнобразно пътно покритие. Например леви колелета на сухо а десни на мокро или лед или сняг - тогава не може да бъде постигнато максимално притискане на левите колелета при конвенционални спирачки защото десните отдавна ще са блокирали и колата ще се завърти на ляво (където е по-голямото сцепление).8. Частни случаи - с ABS не трябва да се помпа педала за да не се шашка системата. На лед ABS ще направи каквото може и би трябвало пак да спре по-късо от паниран шофъор. Красотата на системата е че дава максимум от себе си при ВСЯКАКВИ условия. Ако ABS е сработил значи някое колело вече е блокирало (натиснали сте повече педала и бихте се пързаляли). Няма основание ABS да се включи ако няма блокирало колело - за да го тествате трябва наистина да блокирате колелетата за да видите ефекта.9. Разновидности - за съжаление в България повечето от колите имат бабите или дядовците на ABS. Първите системи са били по-бавни и "тракат" спирачките с 2-3 импулса в секунда. Също така хората тогава са се учели и зависи кой ви е писал програмата на процесора. Така че качеството му може да варира при различни модели вероятно и от износване. Чувам че модерните системи тракат с честота 20-30 импулса в секунда и вероятно са много по-ефикасни. Освен това вече се отчитат и други динамични параметри (може и с жироскопи в купето) покрай много по-мощните процесори. Частен случай на ABS е RDS (не знам на какво е съгращение) - система против приплъзване на колелата при тръгване - дава възможност за максимално бърз старт (без приплъзване).10. Аз нямам ABS и никога не съм имал така че не мога да споделя опит. За това и постинга се казва "Теория".11. Извод - "Пиленето" на гуми НИКОГА не се отразява положитено на старта или спирането. Добре направения ABS винаги е от полза при екстремални условия на движение. Повтарям - ABS не работи докато някое от колелетата не блокира.12. Недостатъци - стряска шофъора на старите модели като започне да трака и за да го ползва без ужас (ефикасно) трябва да му свикне. Глупаво ще е като затрака да пуснеш спирачката. Ако му свикнеш и се качиш на кола без ABS може да си имаш проблеми. Други не са ми известни.Благодаря за вниманието и се надявам лекцията да е от полза. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest milko Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 Super! Mnogo izcherpatelno i polezno Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Румен Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 ВЪПРОС ако съм имал ABS и един от датчиците е изгърмял, поради което системата вече не работи ... мога ли да продължа да си карам колата се едно няма ABS без проблеми задавам въпроса защото "майстори" ми казват че колата е конструирана да работи с ABS и без системата ако се кара може в един хубав момент да блокира спирачната система и да стане неизползваема :? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest CheGevara Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 ВЪПРОС ако съм имал ABS и един от датчиците е изгърмял' date=' поради което системата вече не работи ... мога ли да продължа да си карам колата се едно няма ABS без проблеми задавам въпроса защото "майстори" ми казват че колата е конструирана да работи с ABS и без системата ако се кара може в един хубав момент да блокира спирачната система и да стане неизползваема :?[/quote']razbira se che mojesh da si a karash bez problemi (no i bez ABS ) njama koli konstuirani da rabotjat s ABS, zastoto ABS prosto ne e zavisima ot konstrukziata na kolata A puk tezi "maistori" deto ti go kazvat tova, bih napravil za tjah dno "delete -> ignore" ot moja spravochnik za kadurni maistori no ako sum na tvoe mjasto ste ocenja polzata ot ABS i ste si opravja datchika! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest HITMAN Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 Evala .. mercy za poleznoto info Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest HITMAN Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 ВЪПРОС ако съм имал ABS и един от датчиците е изгърмял' date=' поради което системата вече не работи ... мога ли да продължа да си карам колата се едно няма ABS без проблеми задавам въпроса защото "майстори" ми казват че колата е конструирана да работи с ABS и без системата ако се кара може в един хубав момент да блокира спирачната система и да стане неизползваема :?[/quote']Niamash nikakvi grizhi prosto karash kola bez ABS vse edno Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Audi_90 Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 Разбира се че няма проблем да си я караш без ABS, нали имаш и копче на центалната конзола с което можеш да го изключиш. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Wizi Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 Ако някое от колелетата получи по-ниски обороти от очакваните (спрямо другите) очевидно е блокирало.Mda, vurpeki che kogato vlizame v ostur zavoi se seshtash za razlikata v oborotite m/u vutreshnite i vunshnite gumi 7. Резултат - шофъора НИКОГА не може да оцени кога колелата са на границата на отцепването (защото няма пряка обратна връзка) Moito vijdane e che chovek "trudno" moje da preceni do 100% maximalno dobre da dozira spirachkite taka che vsjako kolelo da ne blokira, zashtoto sa celi 4 broia i vsjako ot tjah ima razlichno natovarvane i razlichna nastilka pod sebe si vuv vseki edin moment - strogo poglednato. Mejdo drugoto Mercedes predlagat edna ot poslednite si extri tochno CPU, koeto samo dozira maximalno vsjako kolelo po otdelno. Rezultata e 35m spirachen put!!!!!!!с ABS не трябва да се помпа педала за да не се шашка систематаHummm, az si go predstaviah po slednia nachin: ABS-a e njakakuv vid kompresor, kojto sedi stand by prez cjaloto vreme. Kogato vlezne v upotreba i shofera vurne pedala na spirachkata i go natisne otnovo toi njama nachin kak otnovo da e gotov da dejstva i za tova se poluchava edno super adski nepriatno useshtane - pedala stava kamuk tvurd i kolata spira dosta trudno.Ne sum napulno siguren dali sum prav, molia da me koregirate ako gresha.Частен случай на ABS е RDS Predpolagam njakoia firma taka si go e krustila, kakto ESP e PSM pri Porsche i pr. Do kolkoto mi e izvestno sistemata za anti-pripluzvane na gumite pri trugvane se kazva ASR, pishe go dori po povecheto reisove otzad na lepenka V novite koli tova e pod-programa na ESPto, toest ako se chudite zashto njama da mojete da zavurtite gumite na njakoia kola s ESP da ne se chudite i da ne si mislite che tova ESPto go pravi.Добре направения ABS винаги е от полза при екстремални условия на движение.Ne se seshtam za kola, koiato biva karana po-chesto po extremen nachin da ima vkluchen ABS na neia. Ideiata e che vupreki polzata na tazi dalavera edin dobur shofjor nikoga ne bi trjabvalo da ima nujda ot neia. Prosto se predpolaga, che vseki edin zavoi koito trugva da vzima shte bude precenen do maximum i vzet po sushtia nachin - v tozi sluchai ABS-a moje samo da odulji spirachnia put i da "izpravi" zavoia.Temata e maniashka, pozdravlenia! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Observer Публикувано 27 Април 2004 Доклад Share Публикувано 27 Април 2004 За любознателните: http://auto.howstuffworks.com/anti-lock-brake1.htm.По принцип сайта http://howstuffworks.com/ е едно добро начало за почти всякакви често срещани въпроси. Нещата са обяснени популярно, просто и ясно, а за тези, които искат да копат по-надълбоко се предлагат линкове Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest KOBRETI Публикувано 28 Април 2004 Доклад Share Публикувано 28 Април 2004 Ако гумата блокира то тя минава в триене при пързаляне (разбирай сцеплението с пътя рязко пада). Ето това се опитвах да убедя някого в предишната тема Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest grizzly Публикувано 29 Април 2004 Доклад Share Публикувано 29 Април 2004 Благодаря за топлите отзиви (ще ме стимулират да пиша и други подобни неща).Че триенето при пързаляне е ПО-МАЛКО от триенето при търкаляне е факт от физиката. Не съм го измислил аз. Всеки който твърди обратното е пил много бира или е забравил физиката (ако я е учил някога). Много хора си мислят че старта с пилене на гуми ги прави по-бързи. Освен че такъв старт е по-бавен, той е и по-скъп. С две думи единствено ефектен и повече безмислен.Състезателните коли не ползват ABS системи вероятно защото им дигат теглото и спортното шофиране често се гради на "контролираното плъзгане". Мечтата на ABS е да не го допусне. Любопитното е че според линка на Observer от ABS по статистика няма файда. Аз го отдавам на това че употребата му изисква тренировка (да свикнеш с тракането) и нормалния шофъор на който системата нормално не сработва се стряска като чуе тракането "оня път когато се случи онова" и пуска педала. Ужас. Факт е че употребата на ABS противоречи на "помпането" на педала, което е задължително за нормална кола. Препоръчвам всеки да се запознае със своя ABS като го тества на дъжд, при ниска скорост и липса на околни коли. Може и на сняг и лед. Тракайте на воля. Блокирането на колело (без ABS) води до неравномерно изтриване на гумата от страната която се е пързаляла и гумите стават квадратни.Модерните системи имат бързи процесори, реагират 20-30 пъти в секунда и следят много повече неща (дори и странично ускорение). Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Observer Публикувано 30 Април 2004 Доклад Share Публикувано 30 Април 2004 ...Любопитното е че според линка на Observer от ABS по статистика няма файда. Аз го отдавам на това че употребата му изисква тренировка (да свикнеш с тракането) и нормалния шофъор на който системата нормално не сработва се стряска като чуе тракането "оня път когато се случи онова" и пуска педала. Ужас...Статистиката твърди, че колите с ABS попадат в произшествия също толкова често колкото и колите без ABS. А файда според мен има защото предотвратяването на произшествия от дадена автомобилна технология може би силно интересува застрахователите (които са правили статистическите проучвания), но не е единственото мерило за полезност на технологията. Иначе смело можем да кажем, че от AirBag-овете няма файда щото не предотвратяват произшествия. Съгласен съм, че с ABS-а трябва да се свикне защото е доста стряскащо първия път. Когато аз пробвах ABS-a за първи път доста се ошашках от това тракане. Първата мисъл беше "Нещо се строши". Но ме бяха предупредили, че ще чуя подобно нещо та не пуснах педала. От ABS-а, коланите и AirBag-овете според мен полза има, каквото и да пише в интернет Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Wizi Публикувано 30 Април 2004 Доклад Share Публикувано 30 Април 2004 Статистиката твърди, че колите с ABS попадат в произшествия също толкова често колкото и колите без ABSImashe edna druga statistika, koiato tvurdeshe che shofjorite na koli s ABS sa gotovi da predpriemat poveche riskovi situacii. Loshoto e che ABSa moje samo da se opita da ti pomogne...Ima neshto drugo: za dobroto spirane na kolata sa vajni tolkova dobrite gumi (+vernia sezon za tiah) kolkoto tochno i dobroto okachvane, osobeno otpred. Neznam kolko ot vas sa oseshtali razlikata ot spirachnia put sled kato sa si smenili prednite amontesjori.Za gumite ima oshte neshto: ne e zaduljitelno da ima graifer (protektor) edna guma za da bude smjatana avtomatichno za dobra. Za men guma na 3 godini si e izgubila dosta poveche ot polovinata si svoistva na takava - togava e poveche plastmasova ot kolkoto gumena. Poglejdaite DOT-a na gumite predi da kupuvate gumi na staro ili ushkim novi na super izgodna cena.Obshto vzeto mai za vsichko si ima logichno obiasnenie.... pone po tema kato tazi ;] Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest gkirilov Публикувано 30 Април 2004 Доклад Share Публикувано 30 Април 2004 назнам дали аз нещо не съм наред, но имам чусвото че без АБС спирам по-добре от колкото с АБС. Става въпрос за заледен път с лека снежна покривка от горе. Доста често съм се озовавал в ситуацията да се опитам да спра на светофари върху по-горе описаната настилка с включен АБС. Просто педала си трака и колата спира доста зле. Няколко пъти се разминавам на косъм да се забия в някои отпред. И говоря за спиране от скорости като 20/30 км/ч.Незнам на какво се дължи това, но като съм с изключен АБС спира по-дорбе колата. Знам че АБС ще е полезен ако реша да завивам, но при тая ситуация тва е последното което ще направя защото в отсрещното платно има коли.п.с. абе хора ... пишете на кирилица .. много е кофти така. Знам че не е задължително, но все пак .. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Wizi Публикувано 30 Април 2004 Доклад Share Публикувано 30 Април 2004 Ako kolata ti e s ABS ot purvite, tochno kakto obiasniava kolegata v purvia si posting, nishto chudno da spirash po-zle s ABS ot kolkoto bez. :roll: PS za pisaneto na cyr - sorry, ne go ochakvai ot men zashtoto nito edin posting ne sum napisal ot sobstvenoto mi PC, edinstvenoto s FlexType. A puk i taka po-malko si lichi kolko nergamotno pisha na bulgarski Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest scorpio Публикувано 1 Май 2004 Доклад Share Публикувано 1 Май 2004 назнам дали аз нещо не съм наред' date=' но имам чусвото че без АБС спирам по-добре от колкото с АБС. [/quote']Ами, сигурно много си задобрял и спираш съвсем професионално . След като внимателно прочетох всичко обяснено за АВS, според мене ако на заледен участък натиснеш силно спирачките без ABS, колелата ще блокират и ще започнат да се пързалят, което би удължило спирачния път, поради изложените по-горе факти от физиката. Ако не си натиснал толкова силно спирачките, то колелата няма да блокират, респективно ABS-а няма да се задейства и следователно няма да ти "пречи"да си спреш, както си знаеш. Като си гледам годината на производство на колата, моя ABS е със сигурност от първите, но не смятам, че ми пречи. Той само работи по-лошо от по-новите, но със сигурност помага.п.с. абе хора ... пишете на кирилица .. много е кофти така. Знам че не е задължително' date=' но все пак .. [/quote']Да, аз като видя латиница и доста често направо пропускам написаното Вярно, че има хора, които нямат възможност да пишат на кирилица, но има и такива, дето просто така си пишат, на латиница. Ама какво да правиш, nali veche sme v NATO... :roll: Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts