Jump to content

ert00

Members
  • Мнения

    12
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от ert00

  1. Въпроса ми е защо ако не я форсирам ще си останат високи и след тръгване,а като я изгася и запаля се нормализират. 

    Няколко пъти ми се е случвало да не запали и след изчакване от долу-горе една минута си пали нормално, идеята ми е да се подготвя за бъдещ проблем и ремонт. 
    Според мен може би има проблем в стъпковото моторче, понеже стартера върти, запалва обаче не успява да си задържи оборотите и гасне ако не натисна съединителя, или поне така си мисля. 

  2. Благодаря за отговора, такъв получих и от майсторите. 

     

    Прикачвам видео, на което се вижда как пали с колебливи обороти и след форсирането се "успокоява". Искам къде може би е проблема, и да ли мога да го оправя сам. 

     

     

    П.С знам за алармата за маслото, то не е за смяна просто не е изключена. 

     

  3. Добър ден!

    Имам нужда от мнение по два въпроса 

    И те са:

    От известно време след запалване на  колата, пали и държи 1300/400 оборота докато не я исфорсирам, след което си падат на 800/900 и си ги поддържа.  Ако не го направя си държи високи обороти  докато не я изгася и запаля отново след потеглене. Разпитвах колеги и приятели и ми казват, че е нормално но за мен не е, развиха ми една теория че компа се настройва автоматично според бензина но на мен не ми се вярва всеки път да е това, а от два дена гасне, пали не успява да задържи оборотите и ако не натисна съединител гасне.

     

    Следващото мнение е до колко е удачно и вариант ли е изобщо да си сложа газово втора употреба понеже не ми се дава половината цена на колата за ново газово при положение че не се знае колко време ще я карам.

     

    Колата е а4 б5 1.6ахл 1998.

     

    Благодаря предварително за мненията и поздрави.

  4. Здравейте,

    Колата ми е а4 б5 1.6 AHL 1998г и имам следните проблеми. Теч на антифриз, който още не съм открил от къде е, цвета на антифриза от син е станал зеленикав и мирише на бензин. На загрял двигател с отворена капачка не излизат мехури, на студен двигател с отворена капачка не излизат пари, а твърдостта на маркуча при загрял двигател ще проверя по-късно. Някой да има други идеи освен гарнитура на главата.

     

  5. 8L0862257L номер на помпата. Колата е 98г, моя грешка. 

    Намерих в сайт за втора употреба същата част, обаче я дават, че е от audi a8 d2 2.5 99г., което ме навява на мисълта,че може би е сменяна.

     

  6. Добър вечер, имам следния проблем. Тази сутрин отидох  до колата и не можах  да я отключа, пробвах вратите след това багажника никакъв резултат, смъкнах прозорците с ключа като задържам  отключването и чрез дръпване на дръжките така успях да я отключа. Пробвах да я заключа но не се получи, пробвах копчето за централното и то не работи, ток има пали, върви, при проба за отключване лампите светват но не се отключва. Нямам дистанционно имам само ключ, машинките не се чуват, само багажника се отваря с ключа , но вратите не. Откачих клемите изчаках половин час и повече но не се получава. Проверих и бушоните не е от там. Някой може ли да ми даде съвет?  

    Колата е а4 б5 1.6 1997 ако има значение.

×
×
  • Create New...