Jump to content

Berjo

Members
  • Мнения

    54
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от Berjo

  1. Здравейте, на скоро станах собственик на ауди а4 б5 1.9 110 афн куатро , колата има чип, хибридно турбо и естествено като всеки дизел - права генерация. Въпросът ми е, как да проверя дали куатрото ми работи? Като влизам по-остричко в завой с малко повечко газ и се мъчи да поднася, до сега два от 100 пъти поднесе, може ли да е заради калпави гуми, които уж са хубави и имат грайфер? Най-лесно се разбира зимата но.. то лятото тамън дойде.Като потеглям от прекъсвач превъртат предните гуми но задните не. Това така ли трябва да бъде или и четирите трябва да си боксуват? Моля дайте няколко съвети как да проверя дали работи.. да я вдиигам на крикове ли какво да я правя:hilezh:

  2. Ами то първоначално като почна да чука, не течеше масло. На път към враца спярх да заредя, имаше две три капки масло под колата, но не му обърнах много внимание. И така на всеки престой по 2-3 капки масло. В шумен се прибрах и на сутринта имаше локва. До Враца карах бавно, макс 2000 оборота и 100км/ч, а от враца обратно 160 и над 3000 оборота именно за да видя дали му се иска да затяга или не.. Яко гърч но нищо.. просто си чука и тече от някъде. Иначе тяга си има и набира бързо, само на първа скорост леко се усеща как губи мощност, от там нагоре е огън

  3. Не. Но част от звука се изчиства.. не знам как да го обясня. Но иначе нито тресенето спира нито бумкането. А това чукане което коментираме от мотора, се появи като смених маслото .. Явно е била бухана с добавки преди и то яко

  4. Дясната глава (страна на умната дюза), капака го бяхме махали преди 3-4 седмици за да видим какво става с валовете но тогава всичко беше наред. Като го затваряхме нямахме силикон и майстора сложи нещо като грес. Може ли от там да изпуска масло? Но буквално под колата имаше локва сутринта.

    Снимах и аз моята на клип, на живо чукането е като на горния клип 1към1

    29261453_1695705730484085_6646714288608116736_o.jpg

    video-1521198187.mp4

  5. Аз знам че когато 2.5 има проблем с валове или кубилици той нито чука нито трака, просто от кутията на филтъра се чува едно тропане и просто газоразпределението се бърка. Показаха ми една такава с изпаднали кобилици и износени валове от там знам.(поправете ме ако греша) При мен чукането беше от страната на умната дюза, но се разпростра и до картера. След което изхвърли и масло + че ангр. ремък беше омазнен и той. Съмнението на един майстор: Този мотор има балансиращ вал с верига, проблема ти е там че затяга и почва да чука и разбива семерингите на коляновия вал и от там тече масло и го разпростира и по ремъка. Макар че от Шумен до Враца и обратно си бих път с това чукане и не е затегнал все още ..  От ауди сервиз ми каза същата история - балансиращ вал и верига за която искат да ме таксуват 680лв..

×
×
  • Create New...