Jump to content

speedking

Members
  • Мнения

    32
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от speedking

  1. Здравейте колеги и за много години! От известно време имам интересен проблем. Всеки път колата пали както си иска. Един пали от четвърт друг път се къса да върти докато запали. Проблема се забелязва и при топъл и студен двигател. Не е имало случай да не запали. Изчистена е помпата в резервоара. На диагностика не излиза нищо. Няма записани грешки. Някой имал ли е подобен проблем или някой има ли идеи от какво може да е?

  2. Провери датчик колянов вал и агренажния ремък. Преди време на моето 1.9 тди изрони зъби на агренажния ремък в движение и угасна след това нямаше палене. Диагностиката казваше датчик колянов вал, но се оказа агренажа с 10на зъба изронени. Късмет че не срещна клапан с бутало.

  3. Здравейте колеги, знаете ли дали от ТТ втора генерация волана, духалките и седалките са взаимозаменяеми с а3ка с 3врати. Дали всичко е plug&play или заигравката е по-голяма? Прилагам снимки на съответните части, които ме вълнуват. За седалките ме интересуват единствено предните. 

    11636876824212299_ob.jpg

    11608399025061903_9l.jpg

    11608399025061903_2j.jpg

  4. Здравейте колеги, предстои ми смяна на термостат и имам намерението сам да си го сменя. Та въпроса ми е необходимо ли е обезвъздушаване след това или системата сама си се обезвъздушава? Колата е 1.9 тди 105кс.

     

    Изпратено от моят MI 8 Pro с помощта на Tapatalk

     

     

  5. Модула се намира в десния калник в багажника. Трябва да се свали кората. При мен се оказа в крайна сметка проблема в ключа. Направих си нов и стария ключ стои за резервен.

    Изпратено от моят MI 8 Pro с помощта на Tapatalk

  6. Вчера, бях на ключар и се оказа че ключът не праща сигнали. Отново се опитаха да го обучат и нищо. Направих си нов ключ, с който всичко работи, а този остава за резервен.

     

    Изпратено от моят MI 8 Pro с помощта на Tapatalk

     

     

     

     

  7. И аз имам същия проблем. Карах е при един майстор, след 2-3 дни борба с колата ми каза че проблема е в ключа и трябва нов ключ, но това което ме усъмни, че е пробвал да обучи ключ от а4 и не е станало. Затова не избързах да правя втори ключ. Другата седмица ще ходя при друг майстор, да видим той какво ще измисли.

     

    Изпратено от моят MI 8 Pro с помощта на Tapatalk

     

     

     

     

  8. Малко развитие с колата. При разглобени кори се чува релето в модула в калника да цъка, когато натискам бутоните на дистанционното, но колата нито се отключва нито се заключва. Отидох до една морга и взех същия модул само за проба. На място пред моргата го сложих, но разлика няма. Никъде не успях да открия скъсани кабели. Плюс идва до модула, но до антените в багажника не успях да намера кабел по който идва плюс, но пък релето реагира при натискане на бутоните от дистанционното. Някой ако знае по кой кабел трябва да дойде плюс до антените? При смяна на модула или откачането му от буксите, налага ли се ново обучние на ключ или на модула? При четене с вагком, показва, че няма връзка на този модул с главното управление на колата(нещо такова беше). При парктроника отчита грешка липсва на захранване. Като мерихме с мултицет, ток идва до модула на парктроника, но от него не излиза и според тук е за смяна модула. Всички кабели на датчиците са здрави.

  9. Проверих кабелите, които отиват към багажника, не можах да намеря прекъснат кабел. Към антените на врата не идва ток. Идея от къде идват тези кабели или бушон за тях?

×
×
  • Create New...