Jump to content

Pitkin

Members
  • Мнения

    446
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от Pitkin

  1. Моето съм го държал на 200 по километраж след 6-тата минута стрелката на температурата от 90 градуса, много бързо тръгна към 100 :) Намалих скоростта и се върна пак на 90.

    Марш до пожарната ти умият радиатора.:hilezh:

  2. И сега идва цялата драма <_<

    Седейки си в колата, и отнасящ всички псувни на света (предполагам, въпреки че се бях "скрил" в един джоб за автобусна спирка), кълнейки се че не съм пушач, за да запаля тая поцинкована кофа, се замислих върху следното нещо !

    В момента съм с такава бобина , може ли да бъде сменена с такава - ?

    На първо време забелязвам разлика в съпротивлението - съответно 3700 ома за моята, срещу 6900 за след 1994 ли беше :zustimm:

    Преди време бях питал Емо Emsi_audi за ЕКУ и той ми погледна бобината защото "новите" нещо го шашкали. Та . . . по-добре с като твоята.

  3. При дебитомера има температурен датчик. Дебитомера променя колко да е отворена клапата при различна темп. на околната среда. Като се стреми да подърж определено(постоянно)количество кислород. По-топло по-беден въздух на кислород, по-студено по-богат въздух на кислород, за това ония ден се гъбаркаха във форума, че като застудяло и батките рацери се появили посред бял ден :rolleyes:. Закачи я някъде с ваг-ком грешката от този датчик се записва.

  4. Econ e за зимата. Пуска топло. Аuto e за лятото. Пуска студено. Едното включва компресора и двете копчета ти подържат зададената температура. Компресора няма да се включи под 4 градуса навън, ако всичко ти е наред по инсталацията. Горното над econ пуска компресора и обдухва предното стъкло.

×
×
  • Create New...