Jump to content

bgdan

Members
  • Мнения

    12
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от bgdan

  1. Здравейте,продавам колата от заглавието на части.2.5 180 кс АКЕ мотор.

    За връзка.

    Тел 0888 36 72 00 Йордан 

    Може и в Facebook профил Jordan Kavazov или на мейл jordankavazov@gmail.com

    DSC_0004.JPG

    DSC_0003.JPG

    DSC_0002.JPG

    DSC_0001.JPG

    received_2111696462224630.jpeg

    received_603190836750748.jpeg

    received_304392696831473.jpeg

    received_2516319738408160.jpeg

    Да добавим продадени са джанти,разширителния съд,бутона за огледалата всичко друго е налично интериора е много запазен.

  2. Колеги от няколко дни се опитвам да реша един проблем,който най-вероятно сам си забърках с централното заключване.Прегледах теми във форума и имаше само една на колегата VBI,която горе долу ме насочи към проблема.Така колата е имала аларма преди много години и частично е била свалена като е останала само плетеницата от кабели под таблото.И след близо 9 години от както колата е при мен преди няколко дни реших да се отърва от остатъка кабели.Измъкнах централния сноп и започнах да го разпитам и да отстранявам кабелите и постигнах частичен успех.Обаче след 2 дни като ми трябваше колата при заключване установих,че от шофьорската врата не действа централното,а само до преди няколко дни работеше безупречно.От пасажерски не си работи от както съм я купил колата.Викам си тука нещо май сме зацапали пейзажа и заключих колата през багажника.От там си работи нормално централното.Днес разглобих всичко.И замерих кабелите на вратата до синьо/зеления няма 12в до черно/червения и кафевия има 12в.Така кабела не видях никъде да е прекъснат,моторното работи отварях го няма счукани спойки и не е мокрено.Имале само окисляване на един пин на бялата букса аз го зачистих.От това,което прочетох мисля,че и моята аларма е била вързана към вратите и сега като отстраних кабелите се прецака работата, а не мога да се сетя къде да търся проблема сега.

  3. Блока беше оставен в завод,където извършват тези процедури:шлайфане,балансиране,производство на части и т.н.Блока си го взех готов сглобен.Тъй като ми са приятели ми го направиха без пари.Сглобен имам в предвид,че буталата и коляновия вал бяха сложени.Защото нямах време а и кола,за да ходя да купувам скоби за сегментите.Те предложиха да го съберат.

     

  4. Може и от Ауди А4 да си сложиш двигателя преправя се едното ухо за закрепване на двигателя и се сменя инсталацията с компютъра.Може и от всички разновидности на двигатели на Б4 да си сложиш.На моята и правих основен ремонт.Сам си го правих 450 лв дадох за възможно най-качествените части.Като двигателя ми е чисто нов в момента.Сегменти,основни,биелни лагери,шлайф на главата,напасване на клапани и водачи,нови гумички,шлайф на коляновия вал.Износването на цилиндрите ми беше минимално затова си сложих нови сегменти на заводския си размер.Нови ремъци филтри масла и повдигачи.И сега двигателя е бетон.И преди си беше ама сега вече е перфектен.

  5. Ще следя и аз темата,че и аз съм във филма.При мен при постоянна скорост 100км/ч с трима ми гори 8.5.Тоя разход го правех преди със 120 с климатик.При последната настройка извънградско разхода с 90км/ч постоянна скорост със същите хора без климатик ми беше 7.7.Сега се вдигна с литър,обаче градското много ме мъчи преди ми правеше 10 разход точно.Сега е 12-14.Винаги зареждам от една и съща бензиностанция.Поради точността на колонката 32 литра ми побира ботилката на 32.2-300 кове пистолета.Моя двигател е 2.0 АБК 115 коня.

  6. Ок малко да ми остане време и ще ги проверя Само да те попитам на всяка букса на датчиците става да направя мост и с мултицета да прозванявам на буксите на климатроника нали така.Иначе вчера мерих старите датчици,които смених и на омовете даваха около 1.04-1.12 ома.Според мен са били функционални.И забелязвам,че когато натисна бутона за рециркулация в купето вакума щтрака,но клапата не затваря

    Sent from my D5803 using Tapatalk

×
×
  • Create New...