Jump to content

CheFolino

Members
  • Мнения

    552
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от CheFolino

  1. тия 2 коли нямат нищо общо освен емблемата .  Ходи карай и което ти хареса повече , съобразено с бюджета , скачай . Аз бутам А4ката , но с малкият мотор  , супер непретенциозна кола , но и нищо особено . Повдигната а4-ка с раздувки .  А6 е друга бира , но на мен в Белгия не ми е изобщо необходима.  Преди години в БГ карах първият allroad известно време .  Честно казано освен по някакви познати нискотревисти поляни , не бих го вкарал да го надирам другаде . Но на тия места ходих и с 30 годишна астра . 

  2. душко при allroad не е ли масово 180 магарета . ако е читав що не , може и да препарирал някое 150коня 1.8т сток  .  аз колкото и да не се кефя на 2.5 , има познат със 180коня дето за 8-9 години само нафта му наливаше и вървеше прилично . е накрая изяде сопата  с ГНП-то и остана на магистрала в Гърция , ама то в тоя ред на мисли аз и с ултра легендата 1.9 АФН останах по пътищата няколко пъти и накрая отиде за скрап.

  3. На 9.12.2018 г. at 18:38, Jass написа:

    Приятел кара Б6 2.0 131к.с от 10 години като колата е купувана нова от България, той е втори собственик. Няма газ, в момента е на 250-60хил км и харчи литър масло от смяна до смяна /на 9хил км/.

    да да , и един мармот .... некаде бях гледал че по сервизни документи му дават половин кило на 1000км на нова от завода ... имал съм близък поглед с една такава .... взимаш 2 петици от смяна до смяна , едната да налееш към 4кила по спомен ... другото да си доливаш . за "невероятният" вървеж , динамика и разход/вървеж няма да говоря . не случайно са по евтини и от 2.5тди 

  4. тва като тия с 1.9тди , ако им кажеш че дрЪпа над 5 , скачат на бой или ходят по сервизи за проблем . на  един такъв тигър с 3.0д все го хвали че над 6 по магистрала не взима . отиваме веднъж варна софия през бургас и обратно и  цепим пътя 50/50 , накрая взе да го смята по 8 - 8.5 ,а не вдигна над 140км/ч

  5. Привет , пасата на майка ми (пасат б5 1.9tdi 90коня 99година обикновен 4 степенен автомат vw ag4 01n)   прави следната мизерия отскоро , на 1 и 2 рабти идеално , но смени ли 3 скорост и приплъзва . като в този клип :  https://www.youtube.com/watch?v=krKn4Vkln3E  . смених масло и филтър , нивото на маслото беше малко , източих 1л , налях 4л.   какво може да е ? заминали фрикционни ? соленоид (клапан) ? локъп? хидрото ? на ваг-ком години наред вадеше грешка на локъпа и си вървеше, но сега при четене вече не я вади .   

     

    и втория ми въпрос е ако реша да сменя само кутията , от друга кола става ли или от друг мотор стига да е същата , знам че я слагат и в ауди А4 б5 , в мотор 110 коня АФН , както и при 1.8 и 1.8т .

  6. Здравейте , купувам 4 степенна автоматична скоростна кутия vw 01n от пасат б5 1.9тди 90коня AHU , предно. Не съм сигурен дали от AHH или AFN 110коня е същата и дали може да се сложи без модификации. Да е здрава и работеща нормално . Рядко проверявам форума затова за предложения моля обаждайте се на 0988 320 454 или 0884 713 357 Стефан. От Варна , Добрич ,Шумен или региона с предимство , но може и по куриер. Благодаря.

  7. На 17.04.2018 г. at 15:45, Novkov написа:

    Здравейте,

     

    Може ли да ми препоръчате майстор диагностика, че понякога светва ABS и почва да не захваща веднага спирачката и прескача. То и Airbag светна преди няколко седмици, абе време е. Става въпрос за Audi A3 8L '97г.

     

    Благодаря предварително! :)

    най-вероятно е АБС датичк на някое от колелетата . една диагностика с ВАГ-ком от някой колега ,ще ти спести пари от такава при "майстор' и ще ти даде евентуални насоки . имам ваг-ком и ще ти направя тая услуга стига да съвпаднем свободното време . пиши на ЛС да се уговорим , раотата е за 5минути и няма ти струва нищо освен евентуално идване до възраждане

     

  8. Преди 6 часа, vladimir_dl написа:

     

    ба , винаги съм подозирал вътрешно ,че тоя пич е удивителен и завършен идиот . на allroad да махнеш въздуха ... наред и с другите дъпотии. поне с един комплект джанти на снимки го докарваше мноО фИЕшън

  9. Преди 1 час, AALEXANDROV написа:

     

    Интересно ми стана, защо караш на първо ниво? 

    Някак по директна в чувствам колата на първо ниво . Иначе на горните е по комфортна , зимата и градско и аз основно я бутам на трето. Лятото на второ. Старая се да ги редувам ,съвет от майстора ми . Така се "огъвала и износвала " равномерно възглавницата. 

  10. Откязах се да продавам кошника. 12 газ средно Варна-Казанлък с каране около и малко над ограниченията до 120 , през Рижки проход. Туй в стоков туч с автомат , 4х4 и 2тона с 3/4 пълен резервоар с бензин ,жена , куче, багаж, кутия за още бягаш на тавана и първо ниво на окачването. Газ от Магарешки. Мотора е супер , дори и скопен в тая конфигурация на колата.  Взимай смело.

     

×
×
  • Create New...