Jump to content

longman

Members
  • Мнения

    262
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от longman

  1. Колеги,търся ръчна скоростна кутия за 1Z двигател 90к.с. на Б4{произведена май 1995г.}.Интересува ме дали от А4 със същия двигател ще стане на Б4,за да разширя търсенето.Предложения с цени-тук в темата или на лични.Благодаря!

  2. до сега единствения мотор който не засреща клапани,до колкото знам е на опел астра 1.6 преди екотека.

    И fire мотора на фиат.На жена ми пунтото е с такъв.Веднъж и аз с моята бивша 100-ца преживях същото.Един бус ме тегли 3 км из квартала и няма палене.Оказа се изгорял комутатор. С нов запали без проблем.Спомням си че беше пак една такава люта зима.

  3. Знаеш Кауфланд в Люлин,точно до него на люлинското околовръстно има един сервиз и гледам че само джипове има и вътре и вън.Верно че повечето са Ленд Ровъри,ама кво ти пречи да идеш да ги питаш,в квартала са един вид.

  4. Е,и аз да се похваля,вече спирам отлично,благодарение на Пепи.Даже днес по време на тестовете,че трябваше да довършваме нещо,така се засилих по "Сливница" и като рипнах на спирачката,та щях да си откъсна главата.Изненадах се колко бързо и сигурно спрях.Благодаря,Пепи!:steinigung:

  5. Здравейте колеги,моля за помощ.Имам б4 комби и не ми работи задната чистачка.Ходих по майстори,който всашност не решиха проблема ми.Моля препоръяайте някой електро сервиз,който да ми помогне.Предварително ВИ благодаря.

    От къде си,за да те упътим?

  6. Недей,колега,не върши глупости.Признавам си честно,имах фиат мареа,трижди се проклинам как се преебах.Нема такъв кенеф.От големите ремонти ще споделя само пукането на главата-ДВА ПЪТИ.За по-малките не ми се пише,че не ми се брои толкова много.Карай си аудито,ако е наред или си вземи някоя Б4.И това,че били евтини частите е някакъв мит.

  7. Ако някой е имал проблем с ремъчната шайба на коляновия вал при Б4 1,9ТДИ 1Z нека сподели по какъв начин може да се реши проблема.

    Моята шайба играе леко и от един сервиз ми препоръчаха да отворят двигателя и да видят състоянието на коляновия вал, което на

    мен ми се струва доста излишно преувеличаване на проблема.

    Аз имах проблем с демпферната шайба,който се изразяваше в ужасно свирене в студено време при стартирането на мотора.След 4-5 минути спираше да свири.Когато е топло времето не се появява този проблем.Смених я с нова и сега в студовете си пали тихо и кротко...е,като за дизел де тихо и кротко:hilezh:.Не съм забелязал да играе.Посъветваха ме по следния начин да диагностицирам-да бележа двете шайби-демпфера и тази пред нея за хидравликата с маркер или тебешир,да запаля сутрин на студено,да поработи известно време и ако после белезите се разминават,значи шайбата приплъзва между металната и гумената част.После като загрее,гумата уплътнява и спира да свири.Иначе за цената-благодарение на КОКО100С4,взех SWAG за 170лв,но беше на невероятна промоция.Това е от мен за шайбата,ако може да съм полезен с още нещо-с удоволствие!Безаварийно на всички!

×
×
  • Create New...