Jump to content

nikolay_

Members
  • Мнения

    37
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от nikolay_

  1. Колега, каква е цената за Антифриз HEPU червен G12 5л, интересува ме и някаква добавка за почистване на охладителната система и филтър за климатика Audi A6 AKE 180к. дизел 2002г.

  2. Няма да превърти, имаш система против боксуване. Без газ ще тръгне плавно, и ако бавно натискаш газ - ще ускори. За мощността можеш да съдиш на нормален път - например от 50 до 150 км. за колко време ще вдигнеш. При ниските скорости е малко мудна. при 20 км воланът е по-мек, провери как се втвърдява при 120

  3. За AUDI 2005 8E , обикновенни фарове - без лупи - как се свалят габаритните крушки, какъв модел са ?

    До късите се виждат жиците, които водят към габарита, дърпах - не!

    Не смея грубо да дръпна. Някой сменял ли е габарит ?

  4. От Илиенци си купуваш /около 300 лв/ фарове, те имат допълнителна планка и нищо няма да рещеш. Първо ги уплътни добре с силикон - където се съединява прозрачната пластмаса с основата че текат. Слагъл съм и ксенон на тях. Успех :)

  5. Вероятно ми се е скъсал кабела между компютъра и буксата за диагностика. Някой да има представа как да го намеря. VAG-COM не ми намира двигателя !!! , намира разни други неща ABS , обороти .... ама двигател нямам !

  6. Здравейте колеги! интересува ме някой знае ли как да направя адаптация на дроселовата клапа с VAG KOM на Ауди А4 96г.?Мерси!

    Лично съм разглобявал и сменявал части във тази клапа, пуснах я без никаква адаптация

  7. Колега минах по този път, два пъти се "почиствах" най накрая сам си отворих дроселовата клапа, за да установя че пластмасовото зъбно колело е с износени зъби и някога моторчето успява да го завърти по някога не. Такава клапа 2 ръка е 150 лв - на ул. Симеон, или Хр. Ботев. Освен това питай в BOSH за нея там тя е около 450 лв. Аз лично намерих стара такава и подмених дефектното зъбно колело.

  8. И както прекрасно си вървеше . . . изведнъж чувам едно тракане, следва отваряне на капака и локализиране - палеца да дроселовата клапа /металният/ се движи напред назад доста бързо и се чува ужасно тракане. Това започва още с подаването на контакт. След половин ден ровене МИШО ме посъветна да изключа кабелите към дроселовата клапа. И тръгна, на студено много ниски обороти, също ако съм карал над 2500 - 3000 об - като изключа от скорост се форсира сама до към 4000 об. Знае ли някой как се разглобява това стъпково моторче, евентуално почистване ще му помогне ли ? как да стане това. A4 ADR 1996

  9. При мен е същото със температурата, доколкото разпитах проблема е следния - перката е със някъкъв силикон и при увеличаването на темп. той увеличава сцеплението и перката се върти по-бързо. Ремонта е нова перка /около 200лв/, но когато темп стигне някъде около 110 се включва втората перка - на климатика т. ч. няма опасност от прегряване - е едно почистване няма да е излишно, и отвътре на радиатора.

  10. За AUDI A4 ADR 1996 каква е нормалната температура, която ни показва индикатора. При мен в 90 % от случаите стои на 90 , но в голями задръствания се качва до към 100 - много рядко се е случвало .

    До колко е нормално - на индикатора няма червена зона а е разчелтано до 120

×
×
  • Create New...