Jump to content

radosab

Members
  • Мнения

    15
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от radosab

  1. Не се гордея с това и не е хвалба, а със сигурност знам , че не и редно. От известно време работя по въпроса и това със скоростта ще бъде изчистено.

    На магистралата София - Пловдив се случва това, няколко пъти седмично и карам предимно сам.

    Мога да кажа, че въпреки високата скорост съм в пъти по-безопасен от разни шофьори , каращи с 90-110 км на магистралата

     -отнемащи предимство, не гледащи огледал  и каращи в лява лента при празна магистрала поне 2км пред тях.

    Но това е друга тема.

    Исках да опиша , че гумите издържат в по-тежки ситуации, не само на търкаляне.

    Относно баланса: - под 35гр. на гума е.

  2. Здравейте,

     

    Да споделя впечатления от гумите Нексен.

    От 7 месеца са съм с всесезонни такива с размер 225/55/17, взех ги малко със скептицизъм и за тест(за първи път ползвам всесезонни и нексен).

    Това което мога да кажа е, че съм супер доволен и надминаха очакванията ми многократно.

    Отлично поведение на мокро, на сухо и на сняг и киша. Мога да кажа много добри гуми.

    Колата се кара >35к годишно , 80% на магистрала и 70% >200км/ч, агресивен шофьор съм и гумите издържат за сега.

    Спирачният път на сухо и мокро е много приличен , колата е стабилна. Цяла зима уикендите съм в планината на всякакви условия - мн сняг, киша и лед и гумите се държат като нови зимни - от всякъде излизам и минавам и дърпам разни БМВ-та.

    Реших да опитам с всесезонни  гуми защото основия пробег на колата е София - Пловдив,  а януари и февруари  при  +17 - +18 градуса с високи скорости зимните гуми стават на ... .

    Това, което не ми харесва е, че са без борд.

    за заключение:  По мое мнение гумите са добри и стават, не отстъпват на гуми които струват 60-80% повече от тях. Пак бих си купил такива.

     

    Поздрави,

     

  3. Здравейте,

     

    И аз да напиша и потвърдя в темата за да не се чудят и лутат други колеги.

    Б8 2000ТДИ САНА мотор си загрява сравнително бързо, държи 90 градуса постоянно, няма значение с каква скорост се кара и на на колко градуса е включен климатроника.

    Има един основен термостат и още два по-малки в маркучите, има и две клапи. Клапаните по-трудно се прецакват, проблемът основно е в основният термостат и двата по-малки в маркучите.

    Ако тези неща са изрядни колата ще загрява нормално.

     

    Поздрави,

     

  4. Явно ще трябва да се свиква с хъркането - на този етап не ми се взима нова турбина  , обаче преди да се появи колата поемаше по-добре на 1 и 2 , като вкарам 1 и отпусна съеднителя колата се стрелваше  без газ и на 2 ускоряваше добре  а сега на 1 и 2  не стигна ли около 2000 обората няма никой.Иначе в обороти си върви добре.Така ли е и при вас?

  5. Колега и при мен се получи същото ,абсолютно едно към едно и вече чакам "маистора" една седмица да се накани да прегледа колата.Днес забелязах , че с 5 човека в колата няма никакви вибрации.Ако си открил от какво е може ли да споделиш.

  6. Здравейте Колеги1

    Някой може ли да ми каже как се разглобява ключа за фаровете на А4 Б6.

    Стигам до там:- свалям ключа , махам горното капаче, разделям ключа на две и не мога да отделя двете части на повече от половин сантиметър една от друга-въртока ми пречи .Предполагам , че се маха но ме е страх да го напъна повече.

    Проблемът ми е , че два от диодите светят когато си поискат(светят на студено и като поработят малко и спират) и това ме дразни.Предполагам , че има няква студена спойка и искам да ги презапоя.

    Благодаря ви предварително.

  7. колеги , вие сте добре- смених дат4ици и термостати и ефекта е един и същ-в движение добре -90, на място близо 100 и се пуска перката и вече почвам да се 4удя какво да сменям, а забравих да спомена когато показва 100-климатроника ми изписва 4е температурата е 75 градуса

×
×
  • Create New...