Jump to content

zdravezA4TQ

Members
  • Мнения

    9
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от zdravezA4TQ

  1. Благодаря колега! Възможен ли е коментар на цената,че до момента доста се охарчих по автомобила и ако е да, кога и къде мога да ги получа?
  2. И двата ми трябват, колега! Би ли ми дал цена за комплекта и ако може да ги взема утре(07.01.)?
  3. Привет колега, имаш ли пластмасовите капаци, покриващи агренажния ремък?
  4. Здравей колега и ЧНГ! Търся пластмасовите капаци на агренажния ремък за А4, Б5, 1.8 Т, двигател: АЕВ 1997 г.
  5. Благодаря за отзивчивостта колега VBI! Днес с един приятел изтеглихме автомобила до сервиза без проблеми. Като приключат с "промоционалния" ремонт ще споделя впечатления. П.С. За колегата CC1751CB, последното моторно масло, което налях е I.G.A.T. 5w40 (синтетика) и за сега съм доволен. Мисля, че ми намали разхода на гориво! П.С.2 На всички колеги и колежки от форума честит Свети Зарезан! Пожелавам Ви много приятни емоции и приятен махмурлук.
  6. Много благодаря за инфото колега VBI! При мен в жк. Дружба има един сервиз (Станимир К.Д.), който се намира на 1-1,5 км от паркинга, където се намира автомобила. Приемчикът на същия ми обясни да си взема 1 л масло за доливане и да закарам колата до сервиза утре, но доколкото разбирам от твоя коментар не трябва да паля колата въобще. П.С. Ако си абсолютно сигурен в твърдението си смяташ ли, че е по-добре да извикам човек от горецитирания сервиз да го смени на място?
  7. Здравейте колеги! Мисля, че тук е мястото да споделя, че и аз днес се натъкнах на същия проблем, като колегата СС1751СВ с тази разлика, че сутринта като запалих колата я оставих да поработи около 5 мин. След това видях как маслото се процежда на тънка струйка от лявата страна на коша. Веднага изгасих ДВГ и погледнах в двиг. отсег. Имаше масло в/у О-пръстена на кулера и много малко по масления филтър. Автомобилът е А4 Avant 1.8Т Qattro-1997 г, двигател АЕБ, 110 Kw. След като проверих нивото на маслото, долях 1 литър. Въпросът ми е може ли колата да се движи на собствен ход до т.нар. майстор (около 14 км в София) или е опасно и може да блокирам мотора, и дали проблемът ми е същия като на колегата СС1751СВ? П.С. Наскоро, преди около 1500 км смених гарнитурата на капака на клапаните (оригинал), но О-пръстена не съм го пипал откакто е докарана колата от Италия през 2007 г. Предварително благодаря за отделеното внимание!
×
×
  • Create New...