Jump to content

ogi65

Members
  • Мнения

    157
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от ogi65

  1. Аз също имах подобни намерения, но за сега си оставам само с чипа. Както ти казаха колегите по горе, за повече от 170коня са необходими по голяма турбина, софт. за нея, челен кулер, дюзи с разпръскачи от arl (поне), генерация поне на 63мм и др подробности. Цената на това удоволствие се доближава до пазарната на колата... Та смени дали си заслужава. 

  2. Съгласен съм с колегата Hunter .При мен катализатора е премахнат, сложено е проходно резонаторно гърне. Гайката, на която се завива ламбда сондата се изрязва от катализатора и се заварява на гърнето,на нея се навива ламбдата.Така съм вече няколко години. Колата се чувства като отпушена и върви с лекота.

  3. Колега, в Пловдив от мех. инжекциони разбират газаджиите  до новите сгради на ПУ.На Пазарджишко шосе, на светофарите до Алати завиваш към Пловд. Университет ,

    след стотина метра от лявата ти страна е сервиза. Със сигурност могат да ремонтират и настроят газовата част.За бензинов проблем трябва да ги убедиш.

     

  4.   Здравей колега.Честито новата придобивка!Със здраве и кеф да си я караш!Покарай я така на първо време,да събереш впечатления,да видиш какво ще се обади.Ако не си доволен от обикновенното АГУ,тогава го мисли.

    Това е моята.

    IMAG0086.jpg

  5. Здравей колега,колите които споменаваш са вече на доста години,затова търси кола в добро състояние,а не толкова конкретен дв.Куатрота-та са при бензиновите дв.- има ги и седани и комбита.Аз карам 2 l 16v мотор и съм много доволен.Слабото място на този мотор е механичният инжекцион и капризната газификация.Почти същото важи и за 2.3 l пет цилиндрови мотори.С по добро име се ползва 2.0 l 8v мотор с 115коня,заради електронния инжекцион,но той пък е по слабичък.Шест цилиндровия 2.6l също е добър вариант,но там разходите са по големи.Тъй че,всичко е компромис...

  6. Здравей колега,тук в Пловдив,даже се и срещаме(от време на време).Разгледай форума,има раздели и за това...Относно катализаторите,мнозина са си ги свалили,но е специфично.Има катализатори с вградени в тях ламбда сонди,така че зависи и от това с какъв двигател си.

  7. Да се поФаля и аз с новия фасон,който ми дава новото окачване.

    [at

    tachment=179438:IMAG0085.jpg]

    Всичко започна с купуването на нови пружини спортни пружини и амортисьори.

    post-68439-0-47430800-1446752969_thumb.j

    След това смяна на куп чаркалъци по задното окачване-биалетки,тампони,шарнири и ...спирачни дикове,накладки и...

    После и отпред-смяна тампони,шарнири,лагеруване на макферсона и т.н.

    post-68439-0-46274000-1446752575_thumb.j

×
×
  • Create New...