Jump to content

valioboy

Members
  • Мнения

    434
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от valioboy

  1. Здравейте колеги,колата е ауди а4б7 3.0 тди автомат,проблема е ,че след смяна на гуми се разскърца предницата,по леки неравности и бабунки издава дразнещи шумове.Каква може да е причината,цялата предница е сменена преди няма и 1 година с качествена.Скърцането започва буквално след смяната на гумите.Събота и неделя ще търсим причина,ако може да дадете насоки какво да проверим за начало.Мерси!

  2. Здравейте ,знам ,че има много изписано ,но все пак искам да се посъветвам с някой който ги разбира нещата.Колата е а6 седан ,2005г, с въпросната навигация.Оригиналния диск е от 2004г. и е за западна европа в която липсва България.Изтеглих картата за 2016г. , но ми изписва Please chek navigation DVD.Записах 5-6 диска, на 3-та и 4-та скорост ,но с всички е еднакво.Миналата година си купих от интернет диск с картата за 2015г. и цирка е същия,пак Please chek DVD.Поставям оригиналния диск и го прочита буквално за 10-20 секунди без да има проблем.Намерих една тема в която пишеше ,че не може да се премине директно от 2004-та на 2015-та ,а първо била необходима карта за 2009-та ,това  така ли е ? И ако е така ,не мога да намеря никъде карта за 2009-та .Каква е вероятността за зацапана леща ? Четох ,че фабричния диск бил записан по друга технология ,но тая леща ,ако е зацапана все щеше да окаже влияние и на неговото прочитане,поне щеше да го чете по-бавно.Ако ъпдейтна софта с 3-та диска дали ще се реши проблема ? Някой ,ако е ъпдейтвал и опише на български стъпките по ъпдейта ще ми е в голяма полза.Качвам снимка на моя софт. в момента.Мерси предварително.

    IMG_1185 (1).JPG

  3. Здравейте колеги ,имаме желание да монтираме печка,колата е ауди а4б7 3.0 куатро ,автомат- 204 к.с. Какво е необходимо за инсталацията и от какви коли ще стане ? Ще съм благодарен на всякаква информация,окабеляване ,монтаж ,какво трябва да гледам като търся печка  ?

  4. Здравейте колеги,както става ясно проблема е с парно ,а колата е ауди а6ц5 ,2.4 бенз/газ. Проблема е ,че когато колата е на място духа хладко,когато съм в движение духа топло,що годе добре.До тук пробвах с обезвъздушаване,промивка на радиатора ( от входа маркуч от чешмата ,а изхода го изведох и нямаше никакви замърсявания и дебита си беше добър).Проверявахме клапите на ваг-ком и те са наред ,какъв може да е проблема ,какво мислите ? Дунапрени не съм виждал да духа,а и не знам дали при този модел клапата за топло/студено е с дунапрен ? Възможно ли е да от газовата ,ако не е взет антифриза от подходящо място ? 

  5. А при мен фабрично няма термо шалтер ,както и при повечето ц5-ци .Взимаш си стъкло за модела ,оригинално без термо шалтер.Вече над година не е изгоряло.Грее си през цялото време ,явно на определена температура съобразена да не изгаря.Поръчах го от ebay за 15 долара,тук във форума всички ми обясняваха ,че не ми били оригинални стъклата и тем подобни глупости.В чуждестранни форуми има доста изписано.Явно волтажа и ампеража са съобразени с реотаните и огледалата си греят постоянно без да изгарят.

  6. Здравейте колеги,колебая се как да си опазя фаровете,понеже сега съм ги изчистил и полирал,но фабричния им слой лак е изгорял и го свалихме понеже жълтееха.Сега се чудя дали да ги занеса на автобояджия да ги пръсне с автомобилен лак или да им залепя това или някое подобно фолио - http://olx.bg/visokokachestveno-zaschitno-prozrachno-folio-13lv-kv-m-i50645625

     

    Ето и клип за монтажа - http://vbox7.com/play:0829b58ba2

     

     

     

  7. Колата в момента не е при мен ,иначе съм я отварял с тел и ставаше някак ,аз нямам аларма ,в смисъл имам централно и бутони на ключа фабрично,но не писука.Ако ти е слагана алармата може да са прекъснали някакви тоци ,не знам ,но аз съм я отварял с тел .

  8. Ето и резултата,не успях да намеря снимка ,след като вече калника ми беше доста изгнил ,но пък първата снимка е със старата боя и преди да пръсна фаровете.На 4-тата снимка е пръсната частично вратата,долу в ъгала до калника.Аз мисля ,че стана добре,може би една идея по-тъмен е ,но се надявам с паста да го изравним.Сега следва сваляне на под калниците и намазване с боди.

    post-73040-0-00068800-1414603335_thumb.j

    post-73040-0-17248900-1414603340_thumb.j

    post-73040-0-43081800-1414603343_thumb.j

    post-73040-0-60166900-1414603347_thumb.j

  9. Не колега,не е натурална.Оказа се ,че калника е изгнил ,та търсих тенекиджия да го реже и кърпи и понеже е малка кръпка точно на вежда едва ,едва намерих човек да го направи.Утре трябва да си взема колата от бояджията и ще кача снимки,не съм забравил

  10. Ами за това ,че ти пуска компресора е нормално.На всички аудита е така ,при задаване на предно стъкло по подразбиране си се включва компресора.За клапите имаше теми по форума ,но не си спомням къде бяха....

  11. Гарнитура на главите ли колега или на капаците ? Аз лично сменях на капаците ,2-те гарнитури и като карам по магистралата 5-10 мин. с 180-200 спирам на първата бензиностанция и като отворя капака си се вижда пушек в задната част към стъклото.Демек пак си изтърват при по-високо налягане на маслото,майстора който ги сменя сложи и силикон ,но каза ,че тези мотори много трудно се спирали от към течове на масло ,дори им викали "лейки" по сервизите :)

×
×
  • Create New...