Jump to content

metodko

Members
  • Мнения

    55
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от metodko

  1. Не знам колко са специфичните за този модел, но като се има предвид, че всичките идват от едно място не виждам защо ще чака над 3 дни. Ти го изкара все едно има космически технологии в тая а6-ца.

    Зависи от компанията кое как се покрива. Някои на години покриват до процент, някоя в зависимост от сумата покриват оригинални части но не и труд. Имам всякакви варианти. Но ако се блъсне челно за да тоталки всички тия неща по предницата едва ли точно това ще го мисли в този момент, дали ще чака 3 дена за частите или 1 седмица. :hilezh: :hilezh:

     

    Знам какво е Алусил все пак и аз карам 4.2 със същото покритие. Но какво от това, май го бъркаш с никасила.

    С всяка кола трябва човек да има едно наум ама не и да се изпада в крайности.

  2. manchorov, всъщност визирах части по интериор, екстериор и по мотор (по-сериозни, а не масло, филтри и ремъци и свещи от моргите). Например:

    - фар

    - маска

    - калник

    - капак

    - броня

    - лайсн

    - блок

    - глави

    - дросел

    - всмукателен колектор

    ....

    Ако не се лъжа дори при стъклата имаха някаква разлика.

    Аз лично много се съмнявам, че си такъв баро и ако блокът е заминал(защото е от "специалните"), ще си купиш чисто нов от Ауди.

    При закупуване от магазин много от частите по тази кола са смъртоносни като цена, дори не толкова на вид важните. Ако ще се прави основен ремонт, някой чаркалъци с 4 цифрени суми, колегата tvard може да потвърди.

     

    За тия неща си има каско по екстериора, сега остава някой да си я купи и да не направи и каско. Ама това за блока е безумно вече. Ако ще гледаме тея цени и неща дачийка с 1.1 и пей сърце. Да не си купуваме коли с големи двигатели.

    Ако си пазаруваш от магазина оригинални части , особено както колегата каза екстериорни и интериорни меко казано ще ти стане лошо, въпроса е защо не си вземеш RS6 примерно щом парите не са проблем аз не бих се замислям при такава дилема:-)

    Пс. Само ще вметна че имах А6 4,2 със стъклопакет и рамката на шофьорската седалка беше сменена с такава само че за нормално стъкло и уплътнението беше изрязано за да влиза стъклопакета и проверих в ауди колко струва рамката оригинална и те казаха само по поръчка един месец и 7000лв. отидох до една морга и купих двете предни рамки с стъклата за 200 лева по спомен:-) Да живеят моргите щото иначе незнам:-)

    Май си добавил една нула отзад. Спри се.

    Отговори ми, ако искаш на лично, за да не спамим темата. Аз лично цените на частите на S6 съм ги проверявал и са доста солени на фона на смешната цена на колата от 8-10к лв. Отделно трудното им намиране и вариантът, че всичко е с поръчка лично мен ме отказва от мисълта да притежавам такава кола. 

    Винаги преди да купя някаква кола съм проверявал за наличността на главните части, които има голям шанс да ми потрябват. Факт е, просто има коли, които струват повече за каране, отколкото за придобиване.

    В Порше/Юнитрейд всичко е на поръчка и на 3 дена разстояние. Дори табелките дето се лепят отзад. Така, че това не е критерии.

  3. Като започнеш да търсиш части за такъв кръш, ще разбереш. Много от частите в колата само само за S6 C5 или за V8, това го прави автоматично екзотичен. Като влезеш в първата морга, може да има 1000 А6-ци, но А6 V8/S6 ще са максимум 1-2, ако въобще има някакви останали интересни части.

     

    Екзотичен по моргите съм съгласен, те са претъпкани от душегуби. Същото е положението и при 4ф-те, за 3.2 и 4.2 са екзотични по моргите, пълно е с по големия душегуб. Ако си купуваш колата с идеята да я поддържаш от моргите съм съгласен, че е екзотична и не си заслужава.

    Има и магазини.А дали може да си ги позволи човек е друг въпрос,който трябва да си го зададеш преди да си купиш такава кола.Така мисля аз. :) Мен лично по снимки ми харесва повече ръчката.

    Това е най правилния въпрос преди да си купи колата.

    Rivares, възползвай се от предложението на Васко. Винаги е добре да имаш база за сравнение с кола която се поддържа за себе си и такава която е за продажба.

  4. Има устройства с различни резолюции под всички системи.

     

    ....Така и не разбрах какво значи "фрагментация"

    Различна резолюция, различни процесори на различни производители, различна налична рам, различна версия на ОС-а, след година обикновенно заебават ъпдейтите и т. н.

    Имаше няколко хиляди андроид телефона и всички са различни неща от тези които съм изброил. Разбра ли сега?

    И от другата страна няколко устройства при които даже резолюцията е скалируема.

    Нормално повечето апове за андроид да са насрани.

  5. Голяма част от използваните приложения имат версия за различни ОС.

    На телефон не съм инсталирал безразброни приложения, но на ипад - да. И положението не е по-добро, отколкото при плей-стора.

    Имат но версиите не са еднакви, заради фрагментацията при андроид програмите са добре изглеждащи и вървящи на 2-3 устройства.
  6. Добре си се зомбирал. Като си засравнявал, що не отчетеш колко по бавен е самсунга? Не може една игра да изиграеш без да насича. Един пдф документ като отвориш лагва. Фингърпринта няма какво да го споменаваме, ясно е колко им трябваше да покажат подобен. За сд картата е супер бавна и ти трябва руут за да може там да инсталираш приложения.

  7. В определена степен - да. Въпреки че аналогията не е пълна. Реално андроид устройствата имат много повече възможности от епълските. За да не питаш какви - най-малкото може да си смениш ОСа по избор със стоков или някакъв друг. Както и има широка гама от устройства каквато липсва при Епъл.

    Демек можеш да си сложиш windows ? При апъл има от 3.5 до 5.5 инча. И се поддържат официално, не ти ли стига като избор?
  8.  Щото моят телефон не работи вместо мен, не ми живее живота и не се забавлява за моя сметка, но ми помага за всичко това, БЕЗ да забелязвам каква му е марката, или операционната система. По някаква случайност е андроидски екземпляр, а финансово е неоправдано да е апълски, логично и лесносмилаемо.

    И какъв е този неземен телефон дето ползваш и не забелязваш марката му?

  9. Сигурно има но ми е интересно как може да не се осмисля какво се пише.

    Все пак щом си чел, кои са тия системи които разбират, че колата няма пълна мощност и после подават сигнал на системата за стабилност да свети на фиса?

    На един приятел 4ф-ката имаше дупка след дебитомера и колата пак е нямала пълна мощност но при него не светеше системата за стабилност.

  10. За 2.0тфси никой не спори, че горят повече от нормалното. За 4.2 също мое спорим, както аз го карам 4.2-ката гори. На мой приятел 4.2-ката в сравнение с мене не може да се каже, че гори ама той си кара спокойно.

    Щом ти казвам, че не гори 3.2-то както описват тея значи добре съм го потествал тия 2 години. Че има мотори с проблеми, има и обикновенно те пишат по форумите. Преди няколко месеца имаше един дето 3.2-то му даваше 20 градско ей така за отскок, И кво по него ли да съдим за всички 3.2-ки?

    То до морето има много начини да се кара. :hilezh: :hilezh:

    На тръца турбината не съм я сменял вече 8 години и няма да я сменя, стои си на балкона. :hilezh: :hilezh:

    Цитиране на предходно мнение!

×
×
  • Create New...