Jump to content

Recommended Posts

Здравейте колеги!

Днес спуках едната задна гума, която с пресметливо бяхме сложили отзад заради малко липсващо парче гума, и явно на време. Просто така взех колата преди няколко месеца и не ми останаха много пари за смяна.

 

Сегашните гуми са Michelin 205/60/R16 върху оригинални лети джанти. Моля да бъда извинен за невежеството, но не знам какви трябва да са фабричните гуми (Seat Leon 2000г. 1,9 TDi 110hp) - R15 или R16. В различните източници ги има и двата размера. Стария собственик казва, че трябва да са 15-ки, защото наистина в момента километража малко ме лъже и ми дава с 4-5 км/ч по-висока скорост от реалната. Зимние са железни джанти 195/65/R15, но не съм ги пробвал.

 

Та въпросите ми са:

 

1. Коя марка гуми да избера, като мисля да взема само 2 гуми, тъй като останалите имат още доста живот и спокойно ще изкарат и другото лято. Спрях се на Kumho, като по-известна марка и желание да влезна в 100лв. на гума.

 

2. Мога ли да взема по-евтиния, съответно с много по-голям избор, 195 размер и да съм с 2х195 и 2х205. Особено като искам новите да са отпред... Може и да е глупаво, но не съм много компетентен в областта и се уча.

 

Ще се радвам да помогнете и да споделите опит.

 

P.S.

Също така, преминаването от 60 към 55 - добра идея ли е само за 2 гуми или като цяло за лятни гуми.

Редактирано от vladec
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си на капачката на резервоара например или в инструкцията какви гуми са препоръчителни. Ако минеш на 205/55R16 избора е най-големия възможен и цените са най-тънките. Реално в този размери "премиум" гумите са по около 130 лева бройката. Така че или бюджетни нещо около 80-90 лева или направо си вземи нещо "скъпо" Аз си взех 2 броя Дънлоп Спорт Макс РТ за по 129 лева мисля защото имам един Бриджстоун на 2 години с който карам отзад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз това и гледам, че при 55 има много по-голям избор, но не знам дали е добре да съм 55 отпред и 60 отзад.

Търих го това на капачката, но там има инфо само за налягането. В един мануал видях само 195/65/R15, но това беше нанесено в таблица за разшивроване на показателите, без изрично да пише кой размер е препоръчителен или стандартен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...