Jump to content

Странен проблем с ГНП 1.9TDI 1Z 93год


Bukmop19

Recommended Posts

Здравейте колеги, днес докато си шофирах съвсем нормално и спрях на светофар, след това при тръгването колата изгуби мощност и изгасна, реших че просто съм изтървал съединителя по рязко, но след като запалих отново установих, че всъщност когато натисна педала за газта не се случва нищо докато не се окаже че е натиснат почти максимално. Като е на максимално натиснато положение оборотите на двигателя се вдигат до към 3000-3500 и след това без да съм отпуснал педала на газта си падат до празен ход 850 оборота горе долу. След няколко секунди отново успяват да започнат да се вдигат но все едно прекъсва забива муцуна пак тръгва и ..... кофти ситуация. Иначе без подадена газ и плавно отпускане на съединителя колата се движи нормално, няма проблем, проблема идва като натисна газта. Мислех че може да е от кофти нафта, или пък да няма нафта, да се е запушило нещо, но май няма логика понеже двигателя си работи на свободно без проблем. Мисля утре да разгледам кабелите към гнп-то но.... може ел блока да е, или пък компютъра, или пък какво ли не... Случайно някой да е срещал подобен проблем ? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих заложил на педала на газ-та, защото е с електронно управление. Но докато не го закачиш на диагностика както казва колегата е хвърляне на боб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем скоро ще я закача на диагностика, иначе свалих рафтчето под волана което е и виждам че педала на газта мърда лостче което влиза в една кутийка от която кутиика излизат кабели явно за към помпата или компютъра не съм сигурен. Та тази кутийка е лепена с някакъв силикон та явно и при предишният собственик е имало проблем там. Сега въпроса е ако се окаже наистина педала за газта, тази кутийка намира какво представлява, потенциометър ? Дали е поправима или директно 2ра ръка от някъде се сменя. Също така забелязвам че е на много забутано място и не ми е ясно много много как ще излезе от там. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих диагностиката и наистина се оказа потенциометъра на педала. Сега проблема е свалянето на въпросния потенциометър. Успях да сваля самият педал за газта и да развия едното болче на потенциометъра, но за другото болче ще трябва да си взема шестограм с глава която може и под ъгъл да развива, че е много ограничено мястото там за вкарване на инструмент.... Ново това потенциометърче струва 650лв на Бош, но няма да ги дам за тази кола, та ще отворя потенциометъра да видя на какъв принцип работи и евентуално ако може да се ремонтира/закърпи докато намеря сносно 2ра ръка :D

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успях да сваля потенциометъра и е в състоянието от снимките.... вече 99% съм сигурен че това ми е проблема и съм поръчал 2ра ръка друг потенциометър та да видим :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успях да го разглобя, но в крайна сметка "капачката" от която излиза кабела с буксата е неразглобяема а точно вътре в нея проблема. Явно не прави вече добър контакт и затова газта я няма никаква. Проблема така като гледам ще се реши с потенциометър 2ра ръка за около 20-30лв и труд за демонтаж/монтаж от моя страна :)

11.jpg

22.jpg

33.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих потенциометър 2-ра ръка за 20лв, монтажа и демонтажа на това чудо е мнооого трудоемко особено ако са ви по-големи ръцете... но не е непостижимо де ;) Смених го и сега всичко е наред :) Темата ми е излишна вече освен ако не послужи на някой друг, но като цяло дано да не ви се разваля тази джаджа ( потенциометър за положението на педала за газта) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, радвай се на колицата и само нафта да наливаш. И поздравления за поддържането на темата и добавяне на снимков материал. :respekt:

Редактирано от DJANO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...