Jump to content

А6 С4 AEL не влизат 5-а и 6-а предавка


JohnnyP

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Спряха да влизат 5-а и 6-а предавка на скоростната кутия. Стана след като освободих от 6-а при скорост около 130 км/ч. Почуствах, че лоста, който би трябвало да е в неутрално положение и с един пръст да се придвижва в ляво, има някакво съпротивление и в продължение на няколко секунди с леко затруднение се придвижваше наляво и надясно. След това вече не можа да влезе в 5-а и 6-а повече. Нито на празен ход, нито с висока скорост, нито на изгасен двигател. от 1-а до 4-а всичко е нормално, влизат си идеално. Задна също. Може би там стана с една идея по-трудно, но това може и да е защото пробвам няколко пъти един след друг. 

Говорих с трима майстори. Двама са на мнение, че тези скоростни кутии дават дефекти изключително рядко и най-вероятно е нещо от лостовата система или вилката, която влиза отгоре в кутия и чрез която става превключването. Един смята, че проблема е вътре в кутията и ми даде оферта от 200 лв. за демонтаж/монтаж и поне още 200 за ремонт някакъв. 

В чужди форуми намерих на две места подобни проблеми. И двата са приключили със смяна на кутията с друга - втора употреба. 

Педалът е нормално твърд и се връща. Отделя нормално високо. Не се чува шум от лагер при натиснат педал на съединител. Няма индикации за счупена пружина. Обезвъздуших малко от горната помпа, без резултат. 

Не съм проверил ниво на маслото още. Другата седмица, като намеря канал или подемник. 

Видях в някакво ръководство, че 5-степенната кутия има някаква система за реглаж на скоростния лост, а също и на вилката над кутията. Може би обаче ставаше въпрос за Ауди 100 - гледах го ръководството, което на руски, има го мисля и тук във форума някъде. При мен около лоста няма никакви болтове за реглаж. Няма препятствия около самия лост, нещо, което да го възпира да се движи. А вилката над кутията, която влиза в кутията, е недостъпна. 

Някакви предположения и най-вече някаква друга проверка, която мога да направя сам. Нивото на маслото някакси ми звучи прекалено елементарно. Ако е от него, защо само 5-а и 6-а, а другите влизат нормално?

Колата е 1996 г, двигател AEL, без куатро, в Етката скоростната кутия я дават, че е ARX. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...