Jump to content

Ремонт на машинки "Hella"

Recommended Posts

Здравейте. От доста време ме дразни факта, че въпросните машинки сработват когато си поискат. Днес реших да отстраня този проблем.

Оказа се, че като натисна леко машинките на една страна и те заработват. Веднага реших да ги разглобя и да видя какъв е проблема. Направих и няколко снимки за да мога да бъда полезен и на някой друг, ако има този проблем и реши да си ги оправи сам. Снимките са снимани с телефона и не са с добро качество но става ясно за какво иде реч. Цялата офанзива и за двете машинки не отнема повече от 80-90 минути и е съвсем елементарна.

И така, разкачате буксите на фара, махнете планката под фара и развийте 4-те видички, които държат фара и леко го изтеглете за да може да отделите мигача. Поставете фара на мека пофъркност със стъклото на долу. Ще се открие гледка като на снимката:

016028788-thumb.jpg

Машинката може да бъде отремонтирана и без да се сваля от корпуса на фара. Но ако държите да я свалите, то завъртете я леко обратно на часовниковата стрелка и я издърпайте. Не ви препоръчвам да я махате понеже после е малко туткава работата по връщането обратно на "ябълката" на лостчето обратно в гнездото. Трябва да издърпате рефлектора и да нахлузите въпросната ябълка през процепа от долната страна на рефлектора.

Tа махнете капачето на машинката като откопчеете 5-те зъбчета от 4-те страни с тънка отверка.

016028813-thumb.jpg

Внимавайте да не загубите 3-те гумени тампончета, които съм посочил със стрелките:

016028849-thumb.jpg

Проблема за неработенето се крие в отлепени спойки на контактните пластинки. Посочил съм ги на следващата снимка. Интересното е, че са отлепени само от едната страна, и много трудно се забелязва, трябва да се вгледате много внимателно за да забележитe и да натиснете пластинката за да видите, че се отделя.

016028889-thumb.jpg

Сед като ги презапоите Качествено, можете спокойно да сглобите машинката и да я върнете вече работеща.

Аз обаче реших да я доразглобя и да смажа и натегна пластиките на плъзгача и да натегна контактните пластинки. За целта трябва да натисните 4-те крачета към средата и да махнете ламаринката, която притиска крачето на плъзгача.

016028940-thumb.jpg

След това издърпайте платката нагоре. махнете капачето, което ограничава плъзгача и извадете самия плъзгач:

016028949-thumb.jpg

Натиснете леко контактните крачета за да се огънат леко нагоре и нанесете малко смазка на пистите по които се плъзгат. Аз използвах "Литол 24" понеже това имах под ръка.

016028971-thumb.jpg

След това с отверка натиснете от двете страни всяка от контактните пластинки на платката, така, че да се прилепят една към друга.

016028981-thumb.jpg

След това нанесете макло смазка и върху самите контактни пластинки зачистете крачетата, които влизат в тях и върнете платка обратно на мястото си като внимавате двете крачета на електромоторчето да си влезнат на мястото.

След това върнете на мястото си ламаринката, която притиска крачето на плъзгача като внимавате да е насочена правилно и да щракнат и 4-те крачета.

Подредете 3-те гумени тмпончета на мястото си.

016028992-thumb.jpg

Наместете добре гуменото уплътнение на капачето и затворете машинката така, че да щракнат и 5-те зъбчета.

Това е. Елементарно и лесно е. Не знам дали е важно, че фаровете са "Hella", както и самите машинки.

Дано да съм полезен на някой.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...