Jump to content

djuni_ibiza

Members
  • Мнения

    444
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от djuni_ibiza

  1. преди 14 минути, petio_venkov написа:

    Холд он...откъде сипА гориво?

    Последно от Петрол около 40 литъра, при почти засмукан до дупка резервоар. 17 дена не съм и докоснал Аудито, днес се наложи да я покарам и като врътнах ключа запли от ряз но започна да тресе, все едно някой от цилиндрите не работеше, и се оправи за 15 тина сек. После нямаше проблеми няма и записани грешки. Интересно миришеше на сурова нафта по край ауспусите така и се усещаше вътре в купето. Никога от както имах проблеми със свещите  не съм имал такава аномалия. По някога затракват веригите, и си помислих че прескочи някоя верига :D усещам вече как идва време за 4G.

  2. Тази сутрин след около 2 седмици палене на място запали лесно, но за около 10-15 секунди колата тресеше. Всичко друго си е нормално, няма записани грешки няма дим или пушек. На какео можр да се дължи това? И след като потеглих в първите 10 минути вътре в купето меришеше на сурова нафта.

  3. Преди 1 час, balgol написа:

    Здравейте колеги,

    Днес ми светна на таблото индикация за износени накладки. Другата седмица смятам да слагам зимни гуми и направо да сменят и накладките.  В момента колата е с оригинални дискове и накладки. От къде(освен от Порше) мога да поръчам оригинални накладки? Четох за някаква специфика при смяна на задните накладки при 4F - нещо за подаване на ток към апаратите, сервизно положение на ръчната( 05Parking Brake->007). Някой може ли да разясни? 

    Благодаря предварително. 

    Скоро и на мен ми светна, споко покарах така 3к километра и миналата седмица ги смених и почти за още 2к имаха живот, а за накладки само ATE друго не признавам!

  4. Колеги искам да подновя целият антифриз, за въпроса достатъчно  ли е да разкача долният маркуч на радиатора или ще се наложи и да позапаля за няколко секунди, то ясно че няма да мога да изкарва цялата течност 12л но все пак какво трябва да направя за да сменя цялата течност? Така и съм се спрял на G12+.

  5. Преди 2 часа, OvivO написа:

    @mili 75: аз загубих един.

     

    @djuni_ibiza: ако преди това някой го е сложил. Иначе няма такъв скрит ключ, както няма и auto-hold/hill-assist :)

    Няма значение важно е че всички пробваха 😁 има една стара поговорка, един луд хвърлил камък в кладенец, четиридесет мъдреци не можали  да го извадят! 

    А за третият ключ ние от партията на 4F го нямаме но колегите от 4G го имат в джабката!

  6. Преди 10 часа, gamzoff написа:

    А като стана дума за климатика - Как си почиствате радиатора на климатика? Много мушички има и като го закачи майстора вдига голямо налягане и като го пръсна с една водоструйка на батерии и налягането се поочисти и се нормализира налягането. Има ли някакви препарати, които да разяждат тази гад отпред и в същото време да не вредят на самия радиатор? Благодаря

    Изпратено от моят Redmi Note 9 Pro с помощта на Tapatalk
     

    Ако можеш да намериш преставителство на MA FRA имат един препарат MAFSOIL който е много силен и трябва със вода да се разрежда, кисваш обилно после със водоструя.

  7. Проблема е с работещ климатроник на място, след около 5 минути работа на климатроника по време на парк изведнъж оборотите започнаха да се менкат мецду 400 и 1600 спрях климатика и се оправи, всичко останали си работи нормално, климатика си духа студено, прави го само като е паркирана, някакви съвети? 

  8. На 9.06.2021 г. at 13:00, Slavi_mutev написа:

    Няма ли колеги сблъсквали се с това че тези мнения са чист спам

    Аз имах такъв проблем заради DPF но проблемът се отстрани от самосебеси след като дадох да ми рециклират филтъра, та постоянно се регенерираше дори на студен двигател, по някога светейки на таблото че регенерира по някога само със високи обороти, спомням си че по миналото лято при смяна на маслото източихме 4л в повече масло, но след като бях изпратил моят си филтър за рециклиране те за 2 дена ми върнаха чисто нова друга рециклирана, от тогава насам нямам ядове с регенерации така и маслоти не е мръднала.

  9. Колеги имам странен шум  тракане хлопане  по неравности в предницата, обаче само за първите 5 минути след като е запаля и закарам децата до градина, после тракането подобно на някой носач тампон  си изчезва внезапно, не е ли е редно ако имам нещо износено то тракането да си я има постоянно?!

    Преди 11 часа, TURBO_RS написа:

    Колеги от време на време когато местя  скоростния лоста от P на R влиза малко странно със удар 🙄 Винаги преди да мина на паркинг дърпам ръчната. Няма грешки на кутията. Някакви идеи?

    Това дали не се дължи на маховика, или там каквото и да е при вас защоти аз съм с Мулти.

  10. Колеги TCM на мултитроника беше рециклиран от Христо Георгиев гр. Поморие 

    +359 89 8480524 за 350лв. Със 12 месеца гаранция.

    Грешка G196 и F125 беше проблема.

    Човека си имал сервиз и може всякакъв вид контрилери да се рециклират при него, сравнение от Мишо дето чатка от мултитроници цената е доста по приемлива а той искаше 700лв.

    А и от както съм в България за 3 месеца часовника на колата е напред със 3 минути, тоест избързва с минута за всеки месец, незнам на какво се дължи това но като бях в германия чсовника ми се нагласяше от атомният часовник в Берлин.

×
×
  • Create New...