Jump to content

GiN

Members
  • Мнения

    5082
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от GiN

  1. On 12/11/2023 at 6:25 PM, chochan said:

    Здравейте,фаровете ми са би-ксенон с кантар...има ли завиващи или не завиващи? Колата е 4ф 2006 асб с-лайн отвън,ако има значение!

    Ако имаш такъв модул прикрепен към фара, значи са завиващи.

    IMG-20230615-WA0014.jpg

  2. 58 minutes ago, colorjoy said:

     

    Смених маслото и след 100-200 км ми светна червената лампа на маслото (за ниско налягане) Отивам при майстора мерим маслото няма налягане(нисък вискозитет)

    Сменяма маслото с Motul 5-30

     

    Измерилите сте, че няма налягане, след като сменихте маслото мерихте ли пак?

  3. Здравей. Чак днес видях, че си писал.

    Относно проблема с дневната светлина отпред. Има вариант проблема да е в самата фасунга, това е лесно за проверка и отстраняване. Ако обаче фасунгата е ок, то тогава нещата отиват към проблем с инсталацията на фаровете. Ако можеш сам да си размениш двете предни фасунги на фараовете за дневни светлини ще се разбере къде е проблема. Ако се хванеш сам да оправяш проблема, снимай фасунгите вътре, където контактуват крушките. Освен това, като извадиш васунгите, ще се видят и кабелите в какво състояние са. На пасажерския фар смяната е лесна, просто трябва да се махне филтърната кутия. На шофьорския фар е малко по-трудно, но също става. 

    Относно проблема със стопа, там проблема най-вероятно е в масата /минуса/ на платката. Огледай дали има окисляване в пиновете на буксата и пиновете на платката.

  4. @Torrro  Не се притеснявай. Лепилото, което ползват съхне много бързо от вътре на вън. Достатъчни са му 3-4 часа да направи прилична 'коричка' за да не му повлияе водата. Иначе не трябва да се мие колата за да се предпази лепилото от механично повреждане от водоструйката и както си предположил от препаратите за безконтактното.

     

    Какви пари ти легна стъклото? Огледа ли го мнооого внимателно за кривини ,пречупвания?

×
×
  • Create New...