Jump to content

Въпрос относно ротационен разходомер на природен газ (G100)


Recommended Posts

Трябва ми специалист по газово оборудване и по-точно отопление с природен газ с котел max 47 куб.м/час. В нашата фирма ползвахме разходомер Delta G100 при реална нужда от наполовина по-малък. 

Търсих в интернет цени на ротационни разходомери. Едно от малкото неща, за които в мрежата има твърде оскъдна или никаква информация. Нищо не открих.

Обадих се на доставчик на разходомери и ми каза цената като в протокола -  3360 лева и то за G60. Нищо, става и той. Знаеше за нашата повреда. Явно от фирмата доставчик на газ са го търсили за същата част.

Ако сред вас има запознати с тази тематика, бих искал да разбера предвидена ли е защита на ротационния разходомер срещу високото налягане на газта?

 

Четейки протокола за повредите си представих как този разходомер се удря с чук и пак щеше да е по-малко счупен от сега - изпотрошени тангенциални ротори, изкривени оси, изкъртени картери и т.п. В резултат на това ремонтът му е неоправдан, защото идва като на цената за нов.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще обясня защо питам. Шефът заплаши да ме уволни, защото не съм казал на фирмата доставчик като идват да погледнат повредилия се разходомер, да ми се обадят. Все едно аз знам кой трябва да дойде, кога ще дойде и т.н. Никой нищо не ти казва братче. Попитах кой движи въпроса с фирмата доставчик на газ - Главната - ми отговарят. Окей. Вчера случайно се видях със служител на тяхната фирма , който ми каза, че щели да дойдат днес... петък. Е, оказа се че са идвали преди три дни (във вторник), свалили са си го и са си заминали без да се обадят барем на чистачката. Откъде да знам дали наистина е бил повреден в описаната в протокола степен? Ами ако не е бил тотал щета? Сега някой може да го ремонтира и продаде за 1000 лева, а ние баламите да си вземем за 3360 нов. Инсталацията е на 7-8 години. Защо ми взимат цена за нов, нямат ли си амортизация? Въобще не знам какъв е редът.

Самият клапан е механичен и се задейства с палец, приличащ на смукач на Лада "петица". По подобен начин се издърпва. Отсича притока на газ при спиране на ел. захранването. Като дойде тока, операторът го запуска ръчно. Целта е да не се подава газ докато горелките не работят. Както и да е. Та това клапанче стои срещу 3360 лева, които всеки момент може да се изпарят.

Попитах шефа ми кой идва да гледа показанията за изразходената газ, кой извършва периодичната проверка на тоя "златен" клапан и идва ли някой въобще да види има ли нужда нещо от смяна на филтър, масло, да се притегне, да се хвърли едно око... поддръжка му се вика и ми отговори "не знам". Е аз ли да знам. Главната в отпуск, операторът в отпуск - кой да го отнесе ...

Това като е толкова скъпо, не би ли трябвало да има някакъв байпас да го защити от неправилно пускане?

Ако някой има представа от такива системи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не им разбирам но ако това ти помогне по някакъв начин - http://heathungary.hu/doc/text/delta.pdf

Това ли е разходомера?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...