Jump to content

Смяна на акумулатор и BEM

kdl

Recommended Posts

Не намерих конкретна тема за потенциалната нужда от адекватно BEM кодиране в раздела, затова пускам тази тема.

От както съм си купил колата ми прави впечатление, че батерията не се държи адекватно.

Сирената на заводската ми аларма беше заминала, а тя е от същия тип като на БМВ и Мерцедес. От личен опит (много хора са го наблюдавали и описвали във форуми също), умряла сирена точи много ток и може да е причина за бързо падане на батерията.

Имам си гараж, зареждам си я със CTEK периодично, но след 10ина минути четене на диагностика да реве по дисплеите, че няма ток... няма да се разберем.

Имам горчив опит с оригинални VAG батерии от колата на жената: чисто нова оригинална умря на 2рата година. Exide-a, който сложих след това 3та година няма никакви признаци на драма, а колата е уличница.

На моята оригиналната е изкарала близо 8 години като гледам, което не е оптимално, но да речем че е задоволително...

Днес поръчах Exide Premium: 100Ah, 900A. Досега не съм имал забележки към нито една Exide батерия, която съм купувал (Excell & Premium-и взимам само, над 5 години вече карат по колите, на които са сложени).

Та... идва момента по въпросите с кодирането:

Съдейки по книжката ми и стикера с екстрите, колата ми е поръчана с J0Z.

J0Z съответства на 520 A (110 Ah) или парт номер: 8K0915105F.

До тук добре, само че според списъка с парт номера, тази кола едва ли не няма BEM. 

Да допуснем, че има:

Кодировката ще е нещо от типа на: NNNNNNNNNNN VVV SSSSSSSSSS

* ОК ли би било да оставя N-частта каквато е, предвид че батерията която слагам е с доста сходен капацитет.

* Да сменя V-частта на TU3, което е кода на Exide.

* И ако не намеря адекватен сериен номер, който мога да сложа в S-частта от корпуса на акумулатора, да разменя 1-2 символа в началото, с цел да "светна" колата, че има нова батерия.

Ако наистина проучването ми е правилно и нямам BEM (малко вероятно), какво правя? Просто сменям батерията и си свиркам?

(Смяната ще стане със закачане на друга батерия на предните клеми, отиграно е многократно досега, мразя да си рестартирам статистиките на разхода) :)

Aко разбирам правилно поста ти, ми препоръчваш да сменя първата част на кодировката от:

000 915 105 DL=110Ah/520A (повече капацитет, по-малко стартов ток и сегашната ми настройка) на 4L0 915 105 =105Ah/580A (по-близък капацитет до 100Ah Exide-a, който съм поръчал и по-близък стартов ток до него), като после сменя на TU3 и си напиша някакъв сериен номер, колкото да се усети колата, че е с нова батерия?

520A по DIN = 860A по SAE

580A по DIN = 950А по SAE

Предполагам няма да има грижа да оставя сегашното 110Ah/520A и да сменя на TU3 само и серийния, ако мине проверката.

Ако не мине, го оставям на Varta, каквато си е оригиналната... ако логиката ми е правилна, не би трябвало да има проблем (т.е. само сменям серийния номер), или греша?

Неволята била добра учителка... :)

Току що зареден акумулатор на първо палене ми гаси дисплея и музиката, след цял ден градско напред-назад, почна да ми премигва и по таблото... ясна работата.

Пристигна новата батерия, време ѝ беше да си влезе на мястото.

След малко псуване, че не мога да сваля батерията без да сваля subwoofer-а, просто го извадих и продължих нататък.

Предишната кодировка: 8K0915105F VA0 391023N1QM

Новата: 000915105DK TU3 000ZZZZZZZ

{на мястото на ZZZZZZZ слагате 7те символа от кода на вашата Exide батерия}

Кодировката си мина успешно

снимка 1: measuring blocks 18, 19, 20 на старата батерия: според мен по-интересните са 19 и 20. Battery aging поред мен трябва да е по-надолу от 22%, но да речем че е ОК :) Склонен съм да повярвам на capacity oт 29Аh, както и на Internal Battery Resistance.

снимка 2: същите blocks: след смяна на кодирането, вече показва съвсем различни неща... оставих я да се дозареди на CTEK-а, но internal resistance-a вече показва съвсем други стойности (3.4 mOhm, вместо 15.6 на старата).

снимка 3: старата батерия... Ок де, оказа се 9 годишна, малко повече от написаното в първия пост. 

снимка 4: новата Exide Premium, EA1000: 100Ah, 900A (вече монтирана)

снимка 5: дори и капачето си заспа отгоре.

Edit: Парт номерата, които завършват на D{x} са нормални батерии. Завършващите на C{x} са AGM батерии. Аз ползвах part number code на нормална батерия. До толкова са обновени парт номерата в ЕТКА, че 8K0915105F (оригиналния ми парт номер на батерията) вече не може да бъде намерен в ЕТКА и трябва да се търсят новите номера на батериите.

01.old meas blocks.jpg

02.new meas blocks.jpg

03.old batt.jpg

04.new batt.jpg

05.new batt_1.jpg

Edited by kdl