Към съдържанието


Снимка

Как се ползва търсачката?


 • Заключена тема Тази тема е заключена
6 отговора в тази тема

#1 grizzly

grizzly

  Кара нещата да вървят.

 • Audi Club BG Member
 • 13490 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София, Дружба
 • Interests:Животът като начин на употреба.
 • Kaра:A6 ACE Avanta

Публикувано 15 юни 2006 - 17:53

Поиграх си да тормозя търсачката и получих разни резултати.

Прочетох хелпа ама той е меко казано смешен. Има ли някакви адвансд опции като например AND, OR и други подобни.

Въпроса ми е как може да се търси нещо от типа на: гуми PIRELLI 195/60

В горния случай ако въведа показания стринг търсачката ще очаква да намери пълно съвпадение "гуми PIRELLI 195/60". Има ли начин търсачката да търси тези думи без да са свързани?

Също така ако търсачката намери нещо в темата "Всичко за вашите аудита" която е 23 страници май трябва да ги изчета всичките за да видя къде е съвпадението.

#2 racoon

racoon

  User

 • Members
 • 222 Мнения:
 • Location:Ingolstadt ;-)

Публикувано 16 юни 2006 - 07:17

гуми AND 195 AND 60 дава смислени резултати (или поне така си мисля от заглавията), но поне при мен отказва да отвори който и да е от тях :(

#3 grizzly

grizzly

  Кара нещата да вървят.

 • Audi Club BG Member
 • 13490 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София, Дружба
 • Interests:Животът като начин на употреба.
 • Kaра:A6 ACE Avanta

Публикувано 17 юни 2006 - 13:23

YESsss ! :( :( :jump: :jump:
Намери му се цаката. Нямате си на идея колко съм доволен в момента.
Проба 1:
Пускате търсачката и пишете "гуми 15 195 60" (без кавичките). Натискате ТЪРСЕНЕ и ....
"Върнатата грешка е:
Съжаляваме, не намерихме съвпадения. Разширете критериите за търсене и опитайте пак. Ако търсите нови мнения след последното Ви посещение, възможно е да няма такива." Същата грешка ще получите ако опитате скромното "10W50". :(

Проба 2:
Пускате си Гугъл. Например www.google.bg
И пишете: site:audibg.com гуми 15 195 60
Voila. 7 съвпадения. Честито на печелившите.

Проба 3:
site:audibg.com масло 10W40 10W50
Това точно винаги съм искал да го намеря.

Трикове:
1. Най-горе на страницата има бутон "Full version"
2. Ако ползвате Гугъл Тулбар (като мен) ще имате оцветени различните ключови думи и направо може да скачате по тях. (Трудно е да го обясня. Пробвайте.) Гугъл Тулбар се гепи от ТУК.

Ефекти върху системата:
1. Не се товари нашия сървър да търси а морим гугълбота да свърши малко работа. Стига е снимал безплатно.
2. Търсенето е много по-прецизно от това на вградената търсачка и много по-бързо.

Не очаквам отрицателни ефекти ама ще се разчуе от админите. :( :( :(

Редактиран от grizzly, 17 юни 2006 - 13:42.


#4 Wizi

Wizi

  It's probably me...

 • Admin
 • 14270 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:127.0.0.1
 • Kaра:назад

Публикувано 19 юни 2006 - 14:17

:hilezh: Лепвам най-горе! (берем някой си направи труда да прочете...)

#5 grizzly

grizzly

  Кара нещата да вървят.

 • Audi Club BG Member
 • 13490 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София, Дружба
 • Interests:Животът като начин на употреба.
 • Kaра:A6 ACE Avanta

Публикувано 21 юни 2006 - 13:34

Как да търсим най-добре с Google?

1. . Кавички. Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете "алуминиева дограма", ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги. Ако напишете "Иван Петров", ще получите Иван Петров, а не всеки Иван и всеки Петров, които имат щастието да се моткат по Интернет.

2. . Изваждане. Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете "Левски -футбол" (макар че, за добро или лошо, в българските сайтове "Левски футбол" се търси по-често)

3. . Събиране. Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и непрецизно. Ако сложите "+" пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете "витамин +а", и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата "а", както би направалиа в повечето случаи (най-малкото защото е определителен член в английския)

4. . Или-или. Думата "или", т.е. OR (задължително с главни букви) на английски, пести време. Ако потърсите "почивка Анталия OR Кушадасъ", резултатите от двете дестинации няма да се смесят.

5. . Дата. Ако търсите в сайт, където информацията често се повтаря с едни и същи термини и действащи лица (например спортна медия), добре е да ограничите търсенето до определена дата. Някои сайтове имат полета за търсене около дадена дата, но други нямат. При тях добавяйте като ключови думи периода, който ви интересува, например "Милан победи 3:0 Януари 1999"

6. . Задавайте отговори. Ако търсите нещо, напишете го под формата на отговор, не като въпрос. Все пак, търсите страници, които дават отговори. Пишете "обиколката на Юпитер е км", вместо "колко беше обиколката на Юпирет" [Тук мога да добавя http://www.askjeeves.com - неговата идея е именно да се задават въпроси. Доста лесно за някое дете например... мда, хубаво, ама трябва да е американче ]

7. . Смесвайте. Както при съставянето на изречения, може да съставяте по-сложни като вграждате много едно в друго, така и търсенето можете да комбинирате команди. Няколко плюса или минуса и две три кавички в едно търсене решавата проблема.

8. . Конкретика. В случай, че търсите статия в голям сайт, но удряте на камък, ограничете Google-резултатите само от него или от неговия домейн с командата "site:". Така например "прием site:www.uni-sofia.bg" намира директно страницата за прием на нови студенти на СУ Климент Охридски. Търсене "hummer site:.mil" ще върне резултатите за джипа Хъмър само от военните сайтове не от търговските. [За мен най-полезната от всички команди ]

9. . Търсене на връзки. Търсите даден линк? Просто добавете "inanchor:". Командата е полезна при търсене на мейл-адреси, които често се изписват като връзка под името на човека. С повече късмет , ако напишете "inanchor: георги първанов", можете да изпратите писмо до Президента.

10. . Търсене в заглавието. С командата "intitle:" търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.

11. . Намиране в текста. "intext:" е обратното на "intitle:". С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.

12. . Кой ви търси. С командата "link:" можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.

13. . Калкулатор. Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всичкии елементи, които се моля да не ме срлещкат често във всекидневието. Напишете уравнение "12+3456*7-890=" и вижте резултата. При мен излезе 23 314.

14. . Търсач на пратки. Напишете номера на пратката, FedEx или UPS , и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.

15. . Конвертор на мерни единици. Напишете "meters in 70 yard" и ще получите точната дължина в метри. Същата опция важи за нестандартните мерни единици, за вместимост, тегло, площ и каквото се сетите.

16. . Брокер. Не че често се налага, но Google може да следи и стоковата борса. Напишете AAPL или MSFT и мигновено ще получите борсовите индекси на Apple и Microsoft.

17. . Карта. Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума "map" в секцията за търсене на картинки (http://images.google.com) и ще получите карта на местността. Например "map Budapest Vici" дава карта на Ваци - една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.

18. . Част от вашият компютър. Google Toolbar е разширение за Internet Explorer, с което може дирекно да търсите през вашия браузър, без да посещавате постянно http://www.google.com

19. . Част от вашият браузър. Ако ползвате алтернативни браузъри като Mozilla , сигурно знаете, че те имат вградена търсачка. Ако не - може да опитате този продукт.

20. . Преводач от няколко езика. Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведна към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици иззползвайте http://www.freetranslation.com и http://babelfish.altavista.com. Ако искате да се посмеете, използвайте машинния превод върху страница с поезия. [Пича явно има изкривено чувство за хумор ]

21. . Продуктов каталог. Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : http://www.froogle.com

22. . Учител по правопис. Ако напишете някоя дума неправилно, той ще ви я покаже, както трябва. Но не се доверявайте прекалено много. Google показва правописа на думи, които могад да бъдат намерени в речниците.

23. . История на интернет. Преди няколко години фирмата купи форумите на Usenet, а с това и години с онлайн-дискусии. Ако искате да учавствата в глобален форум или да се върнете назад във времето, вижте http://groups.google.com

24. . Речник. Като напишете "define:" и след това непозната думи или акроним [примерно CPU или RAM], търсачката ще претърси целия Интернет и ще извади пред вас няколко обяснения за това, което сте въвели.

25. . Информационен бюлетин. Казва се Google News Alerts. Въвеждате вашия мейл адрес, после ключови думи, после Google всеки ден ще сканира новинарските заглавия за вашите ключови думи и ще ви изпраща бюлетин. Услагата е на http://www.google.com/newsalerts

26. . Полза за човечеството. Може и вие да се включите в експеримента на Google, който се нарича просто Compute. На адрес : http://toolbar.googl...dc/offerdc.html си изтегляте малка программа, която се прикрепя към Google Toolbar и дарява процесрната мощ на компютъра ви за търсене на нови протеинови вериги или химически елементи за лекарства. [Майка Тереза пасти да яде ]

27. . Какво ново. С Google Web Alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема.

28. . Новинарска агенция. http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате новините. [Гигантската търсеща машина на един мой приятел се обезсмисли за секунда... Горкия...]

29. . Лаборатория с иновации. На http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.

30. . Главен герой в книга. Има хиляди начини да "хакнете" Google или да го пизползвате за собствени, различни от търесенето ,цели. Издателство O'Reilly например издаде книгата "Google Hacks", в която главният герой е Google. Изданието вече е е бестселър. [Ама си нямате представа какво мощ се крие в тоя Google. Само да знаеш как да я ползваш ]

Do you need find Warez (and MP3s)? Search in Google!

"parent directory " /appz/ -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums
"parent directory " Gamez -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums
"parent directory " DVDRip -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums
"parent directory " Xvid -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums
"parent directory " MP3 -xxx -html -htm -php -shtml -opendivx -md5 -md5sums

You only need change the word after the parent directory (in bold font)...
Change it to what you want, and you will get lots of goods...

- Are you looking for MP3s? (Another method)

?intitle:index.of? mp3

You only need add the name of the song/artist/singer.
Example: ?intitle:index.of? mp3 santana
Разните неща съм заимствал от тук.

Публикувано изображение

#6 grizzly

grizzly

  Кара нещата да вървят.

 • Audi Club BG Member
 • 13490 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София, Дружба
 • Interests:Животът като начин на употреба.
 • Kaра:A6 ACE Avanta

Публикувано 22 юни 2006 - 01:30

Айдее, още еди бот ни сканира.
Archive.org

#7 Wizi

Wizi

  It's probably me...

 • Admin
 • 14270 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:127.0.0.1
 • Kaра:назад

Публикувано 22 юни 2006 - 09:17

Дори и google знае!

define quattro -> A series of four wheel drive road / rally cars by Audi.

:respekt:
0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

mobile.bg