Jump to content

ionov

Members
  • Мнения

    113
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от ionov

  1. 13 hours ago, Marto7777 said:

    Дизелче с 6-7 разход май ще е само 2.0тди-то, защото 2.7 и 3.0 под 10 не ги виждам да паднат градско.

    Аз не вярвам и 2.0 тди в София да прави 6-7, по скоро около 10. Но никога не съм карал такова, ако някой има може да сподели. 

  2. On 3/13/2021 at 6:29 PM, lodestr said:

    Аз също ги ползвам, но когато е необходимо. В гаража като я прибирам нямам нужда от прибиране на огледалата или пък от ръчна. Питах от чисто любопитство като цяло дали това са някакви познати болежки по тия коли. Бах чувал, че точно 4ф-ките имат ядове с ръчната, та ми е интересно дали и тук е така.

    Аз съм си изградил като навик всеки път щом спра колата да включвам ръчната. При автоматика според мен си е задължително. 

  3. Именно този твърдият оребрен шлаух рязах, с нов макетен. Реално е като пластмасов, вади се от гумените неща и внимателно го сцепих. След това като го върнах обратно се събра все едно не го бях отварял за да извадя жиците. А в краищата гумените държачи дето влизат в купето и в капака на багажника ги вадих от самите им гнезда, тях не съм рязал. 

  4. 14 hours ago, Dan4ote said:

    @Auto_Tex Най-често заминават биалетки и накрайници, но при allroad не съм запознат с окачването. В сервиз да ти разбутат кокалите с едно желязо и веднага ще си проличи.

     

    12 hours ago, zhelyazA6 said:

    @Dan4ote  Абе не е съвсем така. Имам подобен проблем. На няколко различни места ходих да я гледат и уж всичко е ок, а тропа леко отпред като минавам през малки кръпки с около 10 км/ч. Вече си мисля да разглобя всичко и да гледам едно по едно.

    Някой във Варна ако знае майстор, който му разбира да даде координати.

    И при мен имаше такова потропване, при бавна скорост и на неравности (павета, кръпки), на по сериозни бабуни и дупки нямаше шум. В сервиза ми разправяха че всичко е наред, Оказа се вътрешен накрайник, смених двата.

  5. On 1/9/2021 at 6:42 PM, deanov said:

    Преди 20-на дни смених маслото на двигателя, маслен и въздушен филтър в "Порше". Цена 312 лв. А4 3.0 тди 2012 год. 

    Аз преди 2-3 години като обслужвах в порше 3.0 тди масло + всички филтри ми излизаше над 500 лв. Да не са свалили цените :)

  6. 12 hours ago, koceg said:

    ,слагам на реотан и си подгряват,след 2-3 минути кондензата го няма и си паркирам тогава.


    Ако наистина чакаш по 2-3 мин това да се случи, то не работи подгрева а конденза изчезва поради уеднаквяване на температурата на огледалото с тази на околната. Следващият път включи подгрева на задното стъкло и ще видиш че за 15тина СЕКУНДИ конденза ще е изчезнал. 

  7. On 3/1/2020 at 11:37 AM, Aleks67 said:

    Отделно независимо завишените им цени за монтаж и номерата им с "кривите" джанти, ако има нещо по гумата неизправно, то се установява на място и рекламацията е по-лесна в такъв случай.


    специално в диана рекламацията е доста проблемна. Поне в моя случай, след покупка на 4 гуми, едната се оказа крива. Установено е при монтажа ма място и въпреки това нито можех да я върна, нито да си взема парите. Трябваше да изчакам в едномесечен срок официално становище. Общо взето те размотават. 

×
×
  • Create New...