Jump to content

v1k

Members
  • Мнения

    100
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от v1k

  1. Здравейте, колеги, Честит празник, бъдете здрави! Понеже бях на същият хал с А4 Б5 фейслифта с фаровете се чух с едно момче в София и рециклирането щеше да ми излезе 330лв със всичките му мурафети, кабели, фолио, покритие, почистване и т.н, според мен цената и качеството което това момче предлага е супер, защото видях на мой колега рециклираните му фарове, наистина са като нови. Аз обаче реших да инвестирам в чисто нови Валео произведени в Румъния, за сумата от 620 лв к-т с обикновенни крушки. Много съм доволен а и новото си е ново. Така че всичко зависи и от човека който ги прави. Потърсете вижте на място как работят тези и хора и вижте готови фарове.
  2. Продавам дясно електрическо огледало от Ауди А4 2001г.- фейслифт. Огледалото е в добро състояние - без съществени одрасквания, пукнати или нарушено огледално покритие, Огледалото няма автоматично прибиране!!! Цена 70 лв. Васил Тел: 0888643002
  3. Здравейте колеги Купувам табло за Ауди Б5 ТДИ, Facelift 2001г, търся или VDO или JAEGER, с малкия дисплей
  4. Продадени на колега от форума, да са му честити и съз здраве да си ги носи . ЗА ТРИЕНЕ !!!
  5. Маратонките са закупени от Спорт Директ, не са носени!!! Номера е 44,5 или 10, по английския стандарт. Маратонките са с естествена кожа от вън, текстил от вътре. Цена: 60лв Тел:0888643002 Васил
  6. Здравейте, по проблема се оказа крушка която не е изгоряла, но отвътре беше почерняла и жичките не бяха в добро състояние. Направо ме изумяват по какъв начин ти индикират проблем, свети подгрева, преден ляв габарит = на проблем с крушката в лявата стоп светлина !!!
  7. Здравейте колеги , днес се сблъсках със следния проблем: Започна да мига лампата за подгрев, установих че при изгасен двигател като натисна педала на спирачките светят стоповете но свети и левия габарит. Като запаля колата е същото и след 10 мин започва да мига лампата за подгрев, възможно ли е да е от машинката или да сме прещипали някъде кабел, защото сваляхме задните кори в багажника за смяна на пружини и амортесьори?. Ще направим една диагностика, ако някой е имал такъв проблем нека да сподели. Автомобила е А4 1.9 тди фейса 2001г 116 конИе.
  8. v1k

    Реле за мигачи А4 В5.

    Цитиране на предходен пост! Колега и аз си го смених, но със 2 употреба и за сега работи
  9. v1k

    Реле за мигачи А4 В5.

    Цитиране на предходен пост! Еми криза е! хехе
  10. v1k

    Реле за мигачи А4 В5.

    Привет, ново реле оргинЪлдЪ е 120лв. проверено е, Някакво ново е 40лв ,проверено е. Ebay е решение ще ше поръчва. Това което сложих сега е 2 употреба от друг модел съвместимо е на 100%, много тихо работи, наистина старото е много шумно.
  11. v1k

    Реле за мигачи А4 В5.

    Ами най вероятно така ще стане, но и втора употреба много трудно се намират. Но все някъде ще има хаха. Поздрави
  12. v1k

    Реле за мигачи А4 В5.

    Здравейте колеги. Има ли някой колега който ремонтира въпросните релета. Релето е от А4 фейс 1.9тди 2001г. Явно проблема е в 2 черни релета на платката. Потърсих ги в ЕЛИМЕКС, КОМЕТ и в КОНРАД но уви нямат ги, били специфични (защо ли) хехе. Едното можело да се намери но на мен ми трябват и двете, разпоявам запоявам и готово но... няма ги. Голямото реле е с 10 крачета, малкото мисля че беше с 6. Взех си 2-ра употреба и си реших проблема, но докога?... Поздрави и
  13. Привет колеги, аз имам същия проблем. смених термостат не се реши проблема, ако не е от термостата а според мен не е, провери на 51 канал (датчика на двигателя) какво показва климатроника ако ти държи 90' значи 99% датчик, на 49 канал(датчик за температура изведен към таблото) ти показва какво мери на таблото затова се мени постоянно. Най сигурно е да направиш една диагностика (10-20лв) и ти се казва къде е проблема. Има вероятност макар и малка да е проблем в самото табло, тези модели имат проблем с таблото. Цената на датчика е 80 лв в ауди. И така дерзай.
  14. Привет колеги, качвам снимков материал за смяна на крушка за мигач за модела А4/Б5 фейслифт - 2001 с цял фар и мигач. Мисля че тук е подходящо за да не пиша отделна тема. Наистина не е кой знае колко деликатно но нека има инфо. На снимка 1 позиция 2 са 2 болта торкс 25 или 30, позиция 1 е третия болт които за да се свали е хубаво да се свали капачката за смяна на крушките за фаровете и въздуховода към въздушния филтър, внимателно го отвиите за да не падне металната щипка на която се завива. Показано е на снимка 2. Развърта се през отвора до калника отгоре поз.1 с по дълъг торкс пак 25 или 30 (не се сещам точно кой номер).Фара се издърпва малко на страни и после напред, сменяте си крушката като е желателно да си проверите пластините в цокъла дали не са окислени и дали не са се разширилили, при мен бяха се разширили и не даваха контакт, крушката си беше здрава. При връщането на фара обратно на снимка 3 се вижда един щифт поз.1 който трябва да влезне в отвора поз.2, малко с наместване, които е показан на снимката.
  15. Една голяма Хвалба и от ме за тоз момък, днес се възползвах от услугите му и съм много доволен, докара ми резервните части на място. Коректен и услужлив колега. Не се колебайте да го потърсите. Поздрави Райно .
  16. Като предложение, за изработка може да ползвате приверно ПВЦ тръба от малките размери и да отрежете като буквата U или С, подлежи на нагряване, може да се боядисва, може да се лепи, нещо подобно на моето решение, макарче не съм го правил, може да се усили с метал, който е мек за да може да се огъва лесно, и да се залепи за пластмасата.В магазините за крепежни елементи има неща които могат да се приложат, с малко фантазия, може да не е най красивото, но важно е да върши работа. Но ако се огледате може да намерите нещо подходящо, хахахаха .. За щипките от снимките, с по една по малка рапидка, финно се завива в кората странично и готово.
  17. Колега това го намерих докато си рових из работния куфар, кой знае от къде е. Но ми свърши работа. Не съм го правил.
  18. Колега за сервизната информация това го знам, но не знам това с 4 нули за какво е, това ме интересува, аз иначе си оправих сервиза ресетирах го SERVICE вече е на 15000, както си е по задание без VAG-COM.
  19. Ето какво имам пред вид. Малко снимки за информация .
  20. Привет колега, ето снимки от мойто решение на проблема
  21. Здравейте колеги, днес докато се опитвах да си премахна надписа SERVICE натискайки двата бутона(при изключен двигател натискам десния и го задържам, след което давам на контамт и издърпвам левия и 0000) на таблото ми се показаха 4 нули на мястото на дневния километраж, могат да се нагласят до 9999. Но не мога да ги запаметя, т.е. след като изключа колата и пак влезна там си стоят нулите. Някой знае ли за какво служи тази настройка. Съмняваме да можеш да си настройваш на колко км. да ти изписва СЕРВИЗ. Така и не можах да си премахна SERVICE, но пък открих това. Колата е Ауди А4 1.9 фейслифт.
×
×
  • Create New...