Jump to content

Проблем, трудно превключване на 5-та скорост Audi a3!


Kyle

Recommended Posts

Здравейте, от скоро карам Audi a3 1.9tdi 90hp 1999 и забелязвам проблем със скоростите. Сякаш не влизат плавно, не бих използвал думата трудно, освен ако не говоря за 5-та скорост. Карал съм и други коли и ми се струва, че скоростите трябва да се превключват по-плавно, отколкото моите.

 

Истинският проблем настъпва когато пусна 5-та и от там се опитвам да превключа на свободна, лоста често засяда и карам с натиснат съединител и се опитвам всячески да включа на свободна. Понякога става от 2-3 път, но днес ми създаде доста проблеми, наложи се да загася колата с ключа, защото нямаше как да включа на свободна от 5-та, всячески опитах. С 300 зора успях и се прибрах до вкъщи, като пусках само до четвърта.

 

Говорил съм и с други приятели, отваряхме капака и онова, което наричат пеперуда (не съм особен разбирач от коли :D ) , не знам как точно се нарича, но като смениш скоростите се мести ( намира се под въздушния филтър). Та пипнахме го и лепнеше доста, не беше хич смазано, явно като са мили колата да ми я продават са измили всичката грес.

 

Мислите ли, че само това е проблема и дали може да ми прикачите някаква схема къде точно трябва да я смажа с грес, за да проверя.

 

Благодаря ви предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, масло има в скоростната кутия. Всъщност проблема ми е само с 5-та предавка. Влиза, но понякога адски трудно излиза, дори невъзможно. Но това е само понякога и затова се чудя от какво може да е. Днес смазахме механизма за скоростите под въздушния филтър с грес и 5-та започна да влиза още по-лесно, но проблема с превключването от 5-та на свободна остана. Пак казвам, че се случва само понякога и като че ли по-често когато е в движение, а не на едно място. Сега след смазването с грес превключих сигурно 15-тина пъти и само два пъти заяде здраво, но пак се случва.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитай да изключиш 5-та в момента в който "връщаш" педала на газта. Най-вероятно обаче си за ремонт на скоростната кутия и по-специално за 5-та предавка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и да се опитам, не става :) . Реши ли да заяде много трудно превключва.

Редактирано от Kyle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, някакви идеи? Не мога да разбера какво и има. Майсторът ми каза да махна греста от пеперудата и да напръскам с бяла грес флакон и да видя дали прави пак същите номера. Напръсках тази сутрин, отново заяжда 5-та, дори и повече от преди. Сега дори и много грубо влиза самата скорост, а и другите започнаха да влизат малко по-грубо, откакто махнах нормалната грес и сложих бяла флакон. Сега обмисляме дали не е ябълката за скоростите, какво мислите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имах подобен проблем с голф 2 ( :D ) нямах изобщо 5-та предавка - отваря се, вижда се какво има и се оправя....

Редактирано от kup0nq
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се замисля сега, проблемът с 5-та скорост се появява или когато колата е спряла или когато от 5-та намаля доста със задържан съединител и тогава заяжда и не мога да пусна на свободна. Поразгледах се из чуждите форуми, адски много хора имат подобни проблеми и никой не даде отговор как се оправя. Хората казаха, че просто се научават да сменят на четвърта преди да трябва да спрат, а не да спират на 5-та със съединител, защото тогава именно заяжда и няма вадене. Много странно, някои казаха, че са сменяли масло, други съединител, трети други работи и пак не се е оправило. Все още нямам отговор, какво може да го причинява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

100% имаш някакъв счупен сегмент от скоростната кутия, който, ако може да се замени, ще ти излезе евтино. Аз не бих си правил експерименти със смазочни материали или измиването им или да карам по такъв начин, понеже проблемът може да се усложни и уголеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре ще ида до майстора пак, за да я погледне отново. Снощи излязох да я тествам, наистина когато карам с 50-60+ не заяжда скоростния лост. :)

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откачихме жилата от от включвателя, продължава да заяжда и най-вероятно е нещо в скоростната кутия, но ми идват много парите да го оправям сега, ще карам така за момента. Сега, поне знам как мога да я накарам да заяде, като запаля колата, пусна 5-та и съвсем леко отпусна съединителя, колкото да мръдне леко и заяжда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...