Jump to content

Network-attached storage (NAS) - препоръки


Recommended Posts

Замислил съм се за някакъв NAS, но ми е трудно да избера. Ще ми се да поддържа P2P и да мога да го използвам като медиен сървър, и евентуално за Time Machine. На всичкото отгоре, не ми се дава голяма сума, а ми се ще да е поне 5TB.

Всяка препоръка и коментар са добре дошли. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Wizi си спомням, че преди известно време се упражнява на тази тема. Той мислеше за сървърче с owncloud тогава, ако правилно си спомням.

Питай го, ще ти сподели с подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята най-добра покупка за последните няколко години е точно един NAS...

Synology DS213+

Слагаш вътре два диска WD Red 3TB и нещата заспиват.

Има изключително добър OS like интерфейс и буквално може всичко....

Не съм съжалявал нито за миг за парите, които дадох за него. Слагаш го и забравяш.

Може да пасе MySQL, PHP, има собствена галерия за снимки (но може да си сложиш и друга), web server, вграден торент клиент...

Можеш да си инсталираш Wordpress....

Честно казано - аз ползвам едва 30-40% от възможностите му. Най-вече DLNA, Photo Station, backup, torrent client.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NAS предложения колко искаш. От глупави WD през далеч по-готини Netgear до истински добри QNAP и перфектните Synology. Последните две всъщност са вероятно най-добрите за целта.

 

Трябва да избереш дали искаш само с един диск, дали с два броя (нещо в RAID1 примерно) или търсиш с 4 диска. От там нагоре цените вече стават съвсем различни. На мен първият ми NAS преди малко повече от 6 години беше с един 500GB диск на LaCie (брикна се тотално дънната му платка след около 6 месеца, харда до ден днешен бачка), после минах на два диска по 1TB NAS от Buffalo в RAID1 и сега съм с DIY сървърче, чието развитие можеш да прочетеш тук

 

Използвам го за Time Machine, FTP достъп отвън, Torrent клиент и сторидж евентуално ;) Като цяло съм адски доволен, но това всичкото разбира се бива постигнато много по-лесно и бързо с един готов NAS. Аз просто пожелах съзнателно, колкото и глупаво да звучи, да мина по целия този път. И не съжалявам, но това съм си аз. Към днешна дата има добавен и един UPS към NAS-а и също захранващ рутера (99% от времето съм WiFi вързан към NAS-а), харчи ми 7лв на месец ток.... няма какво повече да искам от него B)

 

Един колега от фирмата си купи преди 2-3 седмици Netgear ReadyNAS NV+ v2 сложи му някакъв готов друг вече приготвен OS, който му отпуши доста повече функционалности и живее доста щастливо с него.

 

Като цяло бих ти препоръчал да се огледаш в Synology, след това в QNAP, после Netgear и нататък каквото вече очите ти видят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...