Jump to content

Проблем със спирачки . B5 1.8 125cc бензин


vankyy26

Recommended Posts

Здравейте колеги, съфорумници!

 

Тази вечер аудито ми направи проблем,  който не съм се срещал до момента.

4-те гуми на колата почти блокират и върви много трудно. По баира до нас почти запалих гумите, за да го изкача. Педала на спирачката става твърд и хода му е почти нулев. Когато натисна съвсем леко педала на спирачката, колата спира много бързо.

 

Първоначално помислих, че е блокирала накладка на ръчната, но след като вдигнах на крик разбрах, че и четирите блокират.

Друго нещо, което открих е, че когато изгася колата, напомпя педала и я запаля, той става мек, но след няколко натискания отново се втвърдява и гумите блокират пак.

 

Колата е с ABS. 1995г. 1.8 бензинка, 125 конски сили.

 

Друго, което се сещам е, че преди два месеца, ми доляха малко спирачна течност, но май беше DOT 3, за ауди 80, а до колкото знам моята е DOT 4. Има ли вероятност да се е пресякла или нещо друго да е станало. Доляха ми 30 40 милилитра.

 

Скоро сменях маркучи по хидравликата на волана, но едва ли има връзка.

Не знам и дали някоя накладка не се е изхабила до край.

 

Ако на някой му се е случвало, моля да сподели как е отстранил проблема. Благодаря !

 

PS : Забравих да кажа, че когато предала стане твърд, гумите блокират и колата е запалена, но не се движи, при натиск нещо при педала съска.

Редактирано от vankyy26
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая вечер към 12ч, ще я закарам до един сервиз до работата ми, да използвам докато няма трафик щото ще е зор. Ще я зарежа на паркинга и утре ще ги накарам да я видят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

май ще сменяш серво или спирачна помпа,да е пипано нещо под педала на спирачката ,гайка например ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не е пипано там. Преди 6 месеца я взех, поне аз не съм пипал. Единствено смених задните амортисьори и маркуча на хидравликата (на волана), за който споменах :)

Редактирано от vankyy26
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Ходих при едни майстори, които ми казаха, че проблема бил в ABS-a клапана за връщането на течността не отварял. Казаха ми да ида да търся нов ABS. Незнам колко е удачно това, за това питам вас. Първо те клапаните не са ли 4, за всяко едно колело, там където влизат тръбичките в ABS-a. Как блокират и 4-те, ако някой клапан не отваря ?!

 

IMG_20150114_151900.jpg

 

IMG_20150114_151907.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПРОБВАЙ ДА РАЗХЛАБИШ ПОМПАТА от гайките ,ако спрат да затягат колелата не е АБС-а,а клапаните са доста повече,от модула няма как да стане твърд педала

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, развих болта, който идва от помпата при ABS модула, че при самата помпа не успях, че ключа ми е калпав. Както и да е, като развих гайката излезе малко течност и колелетата се освободиха, докато не напомпих пак, но все пак се освободиха. Между другото, днеска майсторите развиваха другите гайки, на ABS модула, които са към колелетата и не се освобождаваха, но като отпуснеш от горната гайка, която е към помпата се освобождават :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не там,големи гайки,на кофти място,не помня 22 ли бяха,държат помпата към сервото,под казанчето за спирачна течност,май бяха 22 ,пипа се внимателно,трябва инструмент да имаш,направи го на светло,като разхлабиш големите гайки ,2 броя,помпата ще се отдалечеи от сервото или образно казано тенджерата,като  я издърпаш примерно  2 мм навън ,повдигни колата на крик и виж как са колелата,ако са охлабили вероятно  сервото не освобождава помпата и я натиска леко,така става когато има вода вътре.Н е бързай ,и работи по светло,може да се наложи да разкачиш сензора за ниво на казанчето и ако можеш не чупи. :razz:

 

не развивай тръбичките на сп система за сега

Редактирано от buzzi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа ясно. Аз си помислих, че гайките на тръбичките. Утре ще ида до железарията да си взема ключ 22. Като пробвам ще ти кажа какъв е резултата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега не успях да развия гайките, защото нямам подходящ ключ още, а и съм на работа и се прибирам по тъмно. Интересното е, че проблема сега се измени. Задните колелета спряха да блокират. Блокират само предните. По принцип искам да попитам, смесването на DOT 3   с DOT 4 довежда ли до повреждането на гумичките в механизмите. Защото не съм аз я доливал течността и не мога да знам колко е долял - почвам да си мисля, че е било повече от 30 40 милилитра и са заминали гумички в механизмите. Другото, което мисля да направя първоначално е да сменя течността и да прочистя системата, да видим ще се промени ли нещо. Ти какво предполагаш, че може да бъде ?

 

PS: В събота като съм свободен мисля да отвия помпата.

Редактирано от vankyy26
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли е от течността,първо разкачи вакума,провери задържа ли колелата,най добре звънни че ще пиша до утре,да не се сърдят колегите ,на никого  не съм отказал да помогна по телефона,ако постигнем резултат може да го напишеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дот 3 и 4 се смесват без проблем. А спирачна течност по принцип не се долива, сменяш, и то на всеки две години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че не се долива, но явно с изтъркването на накладките е спаднала и беше точно на минимума. Иначе течове от системата няма, но течността ми се струва мътна, малко черна такава, а май трябва да е бистра. В събота през деня може да ти звънна ако не е проблем. По принцип прерових нета и в разни английски форуми четох за същия проблем. Хората там казват, че са сменили помпа и се е оправило. Имаше и един с вода в сервото, но масата народ бяха с заминали помпи. Те тия гумички на помпата май могат да се сменят, ако не се лъжа се продават готови комплекти за ремонт.

 

PS : В канала на тоя господин има доста полезни клипчета как се разглобяват и подменят части по Ауди. Който се интересува може да погледне

https://www.youtube.com/channel/UCm3WosFt2A-Z1P436Fkjfxw

Редактирано от vankyy26
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия звезди абсурд да ги развия. Трябва да ходя да търся да купувам такива. Трябва казанчето да извадя. Нямам гараж, живея в блок, на улицата няма как да стане тая работа. Намерих си помпа, ще купя и течност и в понеделник отивам да я дам на някой да ги смени. Ако не се оправи ще го мисля... :Х

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом те и била почерняла старата течност си купи хубава нова, например Текстар, един литър и ги накарай да ти промият хубаво цялата система, включително и съединителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мани, човек че ми писна вече. Сега издирвам казанче, че това моето е изгоряло, само, че не се е разпаднало. Майстора не иска да го вади щото щяло да се счупи. Иначе взех помпа и течност и ще ги смени, да видим ще има ли резултат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте ! Благодаря на всички за идеите. Въпроса се реши със смяна на течността и спирачната помпа. Усеща се много леко затягане за около 1-2 секунди, когато спра на кръстовище и след това тръгна, но се търпи за сега. Вероятно все още има дребен проблем някъде, но може да се кара. Да се надяваме, че няма да стане зле отново... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...