Jump to content

Офтопик: Сети@хоме


KOBRETI

Recommended Posts

Момчета и момичета, понеже всички тук обичаме съсетзанието, имам едно предложение icon_smile.gif

Знаете ли какво е Seti@home? За тези, които ен знаят, казвам набързо - 2-та най-големи телескопа на планетата в свободното си време сканират космоса и записват каквото им попадне пред "очите". Само да кажа, че диаметърът на единия от тях, който е най-гоелмия на Земята, е 300 МЕТРА!!! След това данните се разделят на палки парчета от по 350 КБ и се прасхтат на потребители по целиа свят. Потребителите са си инсталирали една програмка, която обработва данните и след това изпраща резултата, получава нови данни и т.н. Аз съм в проекта от 99-та г., със сигурността няма никакви проблеми - програмата е отворен сорс, така че няма начин да има шашми, освен това данните, които получава и изпраща, са обикновено текстови файлове, така че и от вируси няма опасност.

Програмата заема idle процеса - демек работи само ак процесора не прави нищо друго, което значи, че по никакъв начин не забавя комптъра. Тя може да бъде конфигурирана въобще да не работи, ако ти правиш нещо с компютъра и дори да не работи от еди-колко-си до еди-колко-си часа.

И какво следва? Ами всеки компютър е включен в група компютри, които образуват един акаунт, а всеки акаунт по желание може да бъде включен в отбор. Има световни класации, както и класации в отделните държави за акаунти, отбори и отделни компютри.

В оригиналния проект има около 5 милиона потребители, но в момента се извършва преход към по-новия и по-интелигентен вариант, който описах по-горе.

Моят акаунт (с около 10 компютъра) е на 9 място в България.

Та за какво е всичко това?

Предлагам да направим един много як отбор от форума и да разбием класациите :idea:

Ако някой прояви интерес, да ми пише...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

как може да се види класация за българия .. аз смятам само на служебното пс .. и имам 2500 някъде пъкета не са много но .. :idea:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.setisynergy.com/stats/country.p...ountry=Bulgaria

Tи смяташ със стария клиент - този проект ще бъде затворен съвсем скоро, така че по-добре мини на новия :idea:

Създаване на нов акаунт:

http://setiweb.ssl.berkeley.edu/create_acc...p?teamid=114288

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой се интересува от подобни проекти преди 7 години участвах в Distributed.net. По онова време бях системен администратор в сравнително голяма фирма и бях впрегнал всичките Pc-та да работят по проекта, докарвайки доста добра производителност и водейки БГ класацията почти 1 година. Даже имаше награда от $2000 тогава за човека който разкодира DES криптирано съобщение (тогава се работеше по този проект).

В момента мисля, че изчислителната мощност на distributed.net се използва за академични цели и обществен интерес (каквото и да значи това - примерно американското правителство безплатно да декодира нещо :twisted:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...