Jump to content

Смяна на Ламбда Сонда - Ауди А3 8L (1999 г.)


zanio

Recommended Posts

Здравейте. Честита нова година, колеги - да сте много здрави, щастливи и да изминете безброй безаварийни километри.

 

Както се вижда от заглавието, предстои ми смяна на ламбда соната, тъй като моята заби и това веднага вдигна и разхода на гориво. Намерих друга работеща ламбда сонда от същата като моята А3-ка - Ауди А3 8L (1999 г.). Чудех се лесно ли се сменя и може ли това да стане в домашни условия.

 

Разгледах много теми тук във форума, но никъде не намерих детайлна информация за това какво точно трябва да се направи. Решил съм да пробвам да я сменя, но имам няколко въпроса (ако се окаже твърде сложно, ще я водя на майстор):

1. Къде точно се намира ламбда сондата (ако може и някоя снимка)

2. Лесно ли се сменя

3. Нужно ли е след смяната ѝ да се адаптира по някакъв начин

 

Много ще съм благодарен на всякаква информация. Сигурен съм, че ще има хора, които ще кажат - щом не си го правил, изобщо и не се опитвай, но все пак... искам да събера някаква информация и да преценя след това дали ми е по-силите.

Благодаря ви предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Завита е пред катализатора, след изпускателните колектори/турбото. Мястото е тясно, може да се развие с рязан звезда ключ, не е точно елементарно, но и не е и ракетна нАука смяната.

Няма адаптации.

Съвет: развива се по-лесно, ако е на загрял мотор.

Редактирано от NIKO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От прочетеното досега предполагах, че е някъде там, та... ще трябва да намеря някакъв канал в София, където да мога да вляза под колата, за да сменя старата с новата ламбда сонда. Надявам се, че като се мушна отдолу ще мога все пак лесно да я развия. Просто иначе е много трудно без да я повдигна допълнително, защото е доста ниска... (може да пробвам и с крик). 

 

Мерси много за съсетите - наистина много полезна информация. Ако някой има да даде някакъв допълнителен съвет... нищо няма да откажа :) - благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на голф 4 1.6 я сменявах но предполагам и при теб е същото. зад двигатела (м/у двигатела и купето) се намира. не е нужен канал. не е лесно. няма много място. буксата е долу под купето и за това срязах кабелите горе до сондата и ги свързах с клема. за малко повече удобство се сваля гофрето м/у дросела и филтъра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bob4o, много мерси за хубавото обяснение. Ще пробвам по този начин, защото определено така ми изглежда поне с една идея по-лесно. Да видим какво ще стане.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет
преди месец смених моята в сервиз. На много смотано място се оказа. Но има и друго, ако не е сменена в сервиз с описание на дата/ километри и т.н, гаранцията на сондата ти отпада. Поне така е в повечето онлайн магазини.
Като я пращат има една фактура и място където да се попълнят данните от сменящия сервиз.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

@murnau - много мерси за мнението от първа ръка. Нещо не успявам да намеря време да я сменя напоследък, но съветите ти са много добри. Определено ще се възползвам от тях. Относно гаранцията - няма проблеми, тя така или иначе отдавна няма такава :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...