Jump to content

Външен сторидж да е с Firewire и RAID1


Recommended Posts

Стигнах до извода, че като фотограф-любител снимащ единствено в RAW е неизбежно закупуването на външен сторидж, където да съхранявам снимките (и разбира се купища други ценни и безценни неща) си без да се притеснявам от загуба на информация. Това разбира се автоматично означава да е с 2(+) диска за да поддържа RAID1 масив. Мислех си да има Firewire порт защото принципно не съм фен на USB... а и USB-то е доста по-вероятно да съм го ангажирал с нещо друго докато FW за сега винаги е седял свободен, а така или иначе е наличен за всички Епъл компютри (бидейки тяхна разработка).

Та, ако някой има подобно нещо и би могъл да сподели ревю от първа ръка, ще съм безкрайно благодарен. Ако пък някой друг може да сподели предложение - ще съм му също много благодарен! :respekt:

На първо четене се спрях в/у Iomega UltraMax Plus 1TB. Гледам и някаква мен неизвестна фирма G-Technology и техният продукт G-RAID mini, но не знам нищо за тях...

Не съм особено фен на WD буковете заради спомен, че имаха рестрикции към информацията, която се качва на тях, но може и да е старо инфо и дори да греша. Имах едно network storage на LaCie, което изгърмя за няколко месеца създавайки тотална щета на него и самият 500GB диск, та в момента хич не са ми любими.... Други предложения? Buffalo например?

Мерси предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих държал архиви от снимки на харддискове, дори и в RAID.

Слагам всичко на двуслойни DVD-та. Не вярвам да ти трябват непрекъснато снимките.

Друг вариант за архивиране е нещо такова:

http://go.iomega.com/en/products/removable...v/?partner=4740

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В този момент WD се представят доста по- добре от страна на производителност и дефектиране.

По този повод WD не е за изключване като добър избор.

Има добри предложения и от D-Link, Linksys, и др.- това са примери за по- евтини варианти и същевременно достатъчно сигурни.

Редактирано от eic-idimitrov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

eic-idimitrov... би ли пропускал да цитираш горно мнение? Благодаря.

JVV, принципно всичко се архивира на DVD-та изгорени на 2ра скорост за допълнителна сигурност и си пазя на харда само JPEG формат ако искам да разгледам нещо, но въпреки това ми се иска всичко да е на куп складирано и достъпно. Iomega с това техно REV предложение не е лошо, но ми идва по-скъпо от колкото си го представях. Още повече при положение, че тяхното UltraMax Plus RAID с 1TB е малко над 200 долара в USA. Какво имаш против RAID масив в mirror mode? Аз си го представям достатъчно сигурен вариант - чупи се един диск, заменяш го и всичко е ОК. Къде продължава да се крие опасността? :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно такова устройство, което се държи доста стабилно- http://www.synology.com/enu/products/DS109/spec.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си го представям достатъчно сигурен вариант - чупи се един диск, заменяш го и всичко е ОК. Къде продължава да се крие опасността? :rolleyes:

При условие, че всичко е архивирано и на DVD-та бих ползвал сторидж разбира се.

Обаче за какво ти е терабайтов сторидж след като не ползваш всичко на куп? Излишен разход според мен.

Ако имаш сървър с RAID1 или 5 масив не му ли правиш бекъп на ленти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Какво имаш против RAID масив в mirror mode? Аз си го представям достатъчно сигурен вариант - чупи се един диск, заменяш го и всичко е ОК. Къде продължава да се крие опасността? :)

Каквото се сетиш -- от спиране на тока в неподходящо време, до прее?аване на контролера или грешки във фърмуера (двата диска са си ОК, ама нема кой да ги чете), до user error (изтриваш не това, което си мислиш...), пожар вкъщи.... или до момента в който се скапе нещо и трябва да реконструираш масива. И да не говорим, че вероятно повечето ти програмки за оправяне на проблеми няма да поддържат RAIDа, т.е. разчиташ само на предоставените от производителя инструменти, ако изобщо ги има. За параноиците -- в /. имаше преди време писания, че доста RAID масиви страдали много лошо, защото хардовете са произвеждани по едно и също време (следователно са податливи на едни и същи фабрични дефекти/недостатъци; а като единия диск замине, втория се натоварва сериозно до пълното реконструиране на масива). Не знам доколко е вярно или са просто легенди. Със сигурност знам обаче, че например за моя NAS (Dlink DNS-323) за да му ъпдейтна фърмуера трябва да го преформатирам :)

Да не продължавам да фантазирам възможни сценарии. Горе колегата го е казал -- RAID не е бекъп, но ти си го знаеш, щом записваш на дискове. В смисъл, ползата в твоя сценарий не е много голяма. От RAID има смисъл само ако трябва да имаш непрекъсната работа, т.е. данните винаги да са "онлайн".

Преди около година бях в подобна ситуация (само че HD камера) и доста поизчетох по темата. Накрая се спрях на варианта с два броя най-обикновени 2.5 инчови дискове. Примерно веднъж седмично си ги синхронизираш. А ако искаш да си съвсем хардкор -- двата диска да са от различен производител/модел, като единия диск го държиш някъде off-site :D

Редактирано от Bat'Pesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди около година бях в подобна ситуация (само че HD камера) и доста поизчетох по темата. Накрая се спрях на варианта с два броя най-обикновени 2.5 инчови дискове. Примерно веднъж седмично си ги синхронизираш. А ако искаш да си съвсем хардкор -- двата диска да са от различен производител/модел, като единия диск го държиш някъде off-site :)

Мдаааа и аз мислех да напиша същото в темата.... Няколко качествени 2.5" по 500ГБ вършат чудесна работа и винаги могат да бъдат синхронизирани и някой от тях да служи за бекъп. Предимство е ниската им цена и приятния размер, който ги прави удобни точно за фотографска дейност а и за външно устройство. В момента съм събрал 3 броя Transcend и за няколко месеца употреба и доста разнасяне всекидневно, засега не мога да се оплача. Спрях се на тях, заради цената, и кутията, която е много важен фактор при външните устройства, а при тези се твърди,че са shoсk proof . Имам и приятели професионални фотографи, които се оказа в последствие ,че ползват същите. Става въпрос за това

http://www.transcend-uk.com/products/ModDe...o=&Func2No=

За конкретния случай не знам дали ще стане, заради огнената жица, но споделям своя вариант.

Редактирано от mitsubishi galant
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един вариант.

3 еднакви/подобни твърди диска, 2 от тях вързани на Raid 1, 3-тия периодично се сменя с един от работещите 2 диска и raid-контролерът синхронизира огледалото при заменяне на диск. Т.е. имаш си 3-ти хард с актуална информация в куфарчето/касата/извън дома. Това за да работиш/да са достъпни снимките.

За архив, някакво лентово устройство втора ръка с подходяща схема за правене на backup-ите. Или по-евтиния вариант - DVD-та. Въпрос на предпочитания и обеми информация за преместване :-)

Едит: при подмяната на диск от raid-а да се броят в сметката и 2 или 3 чекмеджета, че иначе упражнението с разглобяване на кутии и дърпане на дискове е практически неприложимо.

Редактирано от fxexpo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето това е най-доброто и лесно решение за проблема ти, бате Wizi. Можеш да слагаш каквито си искаш дискове, с различни марки, скорости, големини... и най-хубавото е, че може да ти пази информацията при фал на 2 диска едновременно. Много про-та ги ползват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам едно леко "революционно" решение на проблема със семейните(любителски) снимки ... копирам ги на хартия.

От 100 снимки подбирам (преко сили) 20 - копирам си ги, слагам ги в готини албуми и край.

Магията на фотографията е в запечатването на ценните моменти от живота. Идеята и не е да правим възможно най-подробно

хронологично описание на битието си.

Виж, ако, имаш намерение да изкарваш пари от снимките си (примерно решиш да продаваш на сток агенции), тогава ти трябва

сериозно техническо решение, защото трябва да си пазиш инвестициите.

по темата:пазя всичко на два твърди диска, на единият държа всичко така както си е, на другият имам имидж на първият,

правя бекъп всяка седмица или при нужда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То всичко добре, но имам един въпрос - за да е наистина надежден backup, според мен различните дискове трябва да са с отделни захранвания и защити от пренапрежения на интерфейсите им, това направено ли е при тези "профи" устройства? Иначе при един пик в захранването и всички навързани дискове могат да заминат. Аз си правих RAID1 на PC, щях на единия диск да му слагам самостоятелно захранване, но така си остана. Та какъв е смисълът от много дискове,ако не са подсигурени и всички могат да гръмнат заедно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-евтино решение е старо PC с нови HDD и Free NAS,който е с open sours- рабори много стабилно и е лесен за менажиране.

По голяма сигурност дават някой модели на Netgear от по висок клас но и цената е по висока.Аз ползвам в офиса Ready nas Duo- /http://www.netgearshop.net/-Desktop-Storage/Netgear-ReadyNas-Duo-2-Bay-/ с два диска по 500 гб Самсунг и вече една година работи перфектно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе баш FreeNAS май не е най-удачното решение по няколко параграфа, най-важния от които са неяснотите около бъдещето им (виж например тук). Е, може би "неясноти" е твърде силно казано, но мигрират от BSD към Линукс, което не е лесна задача и вероятно няма да мине без проблеми. Да не говорим за необходимостта от сериозно четене за попълване познанията по темата и колко място заема още един компютър вкъщи (даже без монитор и клавиатура). FreNAS, както и няколкото други подобни, страдат от същите недостатъци на RAIDовете, за които съм писал по-горе.

ПП: Гледам, че горе не съм писал защо избрах 2.5 инчови дискове -- ми щото (1) не им трябва допълнително захранване, четат се спокойно на всеки плейър с USB и (2) за такива цели скоростта на трансфер е по-малко важна от обикновено. Не ми трябва FireWire, но за всеки случай единия диск ми е този -- http://www.plesio.bg/external-hdd-c-699807...e-p-280942.html

Редактирано от Bat'Pesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакайте малко да направя обобщение до момента, че нещо почнахме доста да разширяваме темата :hilezh:

- Главната идея е комбинация от две неща: прилично голям сторидж да побере всичко накуп + допълнителна сигурност от RAID mirror масив от (поне) два диска. Това обаче остава отворен въпросът дали да е NAS или просто външен сторидж.

- Принципно имам изградена LAN мрежа в жилището и реално бих могъл да сложа в гардероба някакъв NAS и в хола да включвам лаптопа през LAN, а не през WLAN, когато обработвам/качвам снимки на него и мисля ще съм достатъчно доволен от трансфера.

- Друг вариант както споделих е този сторидж да просто външен с Firewire и да ми кисне до лаптопа, та когато ми трябва да го включвам и ползвам.

Блазни ме до някъде идеята за NAS заради допълнителните глезотии като например iTunes media server с всичката ми музика, FTP server и други някакви допълнителни неща, докато един Firewire сторидж е нищо повече от един.... сторидж! Само че дървото, което изядох вече веднъж с онова LaCie NAS ме кара да имам едно на ум. Все пак кисне 24/7 онлайн, а другото се включва само когато ти трябва. Да, знам, че повечето NAS имат автоматична опция да се изключват когато не се ползват (LaCie-то ми нямаше...), но.... знам ли!?

Ясно ми е, че 100% сигурно съхранение няма, но аз и не търся такова. Не изкарвам пари от снимките ми, които и без това масово са посредствени, но пък са си мои и не бих искал да ги губя. Сега ако стане пожар, падне сградата от земетресение, удари ни метеоритен дъдж, цепне се земната кора точно където живея - ясно е, че какъвто и сторидж да имам съм аут от играта, но пък това е риска да живееш на тази плането, тази държава :hilezh:

Редактирано от Wizi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Публикувано (Редактирано)

Избърсвам тази тема от прахта за да не отварям нова.

Та, "проекта" далеч не е забравен, но забавен поради това, че не ми е в листа с приоритети, но като цяло има развитие и ще се радвам да чуя отново вашите съвети и препоръки.

Октазвам се от FireWire drive и напълно се насочвам към NAS. Причината е, че се запалих по една яка екстра и обезателно искам да се сдобия и с нея, а тя изисква NAS, от който да черпи инфо. Загледах се директно в SynoLogy и по-конкретно в DS209+II в комбинация с 2х 1.5TB диска, но днес осъзнах, че няма hot swap, а се чудя това дали всъщност не е сериозен пропуск. Какво става ако един диск даде фира? Какво правим ако някой ден искаме да ъпгрейднем до 2х 2TB?

Питането ми е: да продължа ли да гледам SynoLogy или да потърся алтернатива като Netgear Stora / Netgear Readynas Duo или QNAP TS219P? А може би съвсем друго нещо ще ми предложите?

Мерси предварително!

Редактирано от Wizi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да обърна темата малко на монолог ще споделя текущите ми проучвания до къде са стигнали, пък може и някой друг да сметне темата за за полезна....

QNAP TS-219P 2x 1TB (up to 4TB) Time Machine native support ~ 530 Euro (ebay.de)

IOMEGA StoreCenter ix2-200 2x 1TB (up to 4TB) Time Machine native support ~ 250 Euro (ebay.de)

Netgear Readynas Duo 2x 1TB (up to 4TB) Time Machin non-native support ~ 400 Euro (ebay.de)

Promise SmartStor NS2300N 2x 1TB (up to 3TB) no Time Machine support ~ 330 Euro (ebay.de)

Забравих да кажа, че всички са hot-swapable.

И така... кое бихте предпочели?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Май в крайна сметка ще е това.... :wall: Имам много добри спомени за пра-исторически NAS произведен от тях, работещ напълно безотказно и до ден днешен.

.... само дето няма AFP transfer protocol за Макчетата :flipoff:

Редактирано от Wizi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си фен на Мак, земи си бял бизон, не се излагай :unsure: Или май в Мак света черното беше по-висшето, не помня ;)

Сега сериозно -- нямам никакъв практически опит с нито едно от гореизброените. Обаче по спомени от преди 2-3 години Buffalo даваха устройствата им да работят само с купени от тях дискове. Не знам дали още е така (поне на българския сайт не намерих да продават само дискове, а преди имаше).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Темата е старичка, но актуална за мен. Ще е интересно да споделите опит и да ми помогнете в избора.

Идеята ми е да си взема външен RAID1 FireWire сторидж и да го използвам като работен диск за фотография. Тоест да смъквам файловете на него и да ги обработвам от там. И в момента процедирам така, но през USB без RAID1.

Най-иновативното решение решеное е DROBO, но доколкото разбирам, ще съм доста зависим от хардуеарът. Имам предвид, че ако самата система дефектира, нямам да имам достъп до файловете, докато не си взема същата система. В този смисъл, решението с RAID1 е доста по-надеждно или нещо греша.

Второто решаващо условие е, да има FireWire и по възможност да е self-powered. USB3.0 и Thunderbolt са много по-добре, но съм с MacBook Pro MID2010 и скоро няма да го сменям.

NAS отпадна като опция, поне докато Lightroom се научи да работи с мрежови устройства.

Засега съм се спрял на Tough Teck Duo QR, но май никой не е чувал за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам търсиме IEEE 1394b сиреч 800 мегабита, защото иначе разликата при 1394a до USB2 е едва 80 мегабита и го прави безсмислено.

За да е self powered с два диска... ограничаваш се изцяло на 2.5" дискове и вероятно изключваш дори някой друг производител. :unsure: Погледни Lacie, те са фенове на такива външни дискове от много време насам.

Аз лично нямам никакъв проблем с LR и NAS-а. Ако съм си вкъщи вързан към интранет-а от където имам заредени папки на NAS-а ми светва в зелено и ми ги показва. Ако не съм просто ми ги скрива. При трансфер от 20на мегабайта в секунда зареждането на файлове е приемливо бавно, но пък и моите са от 10-13 мегабайта все пак парчето..... а твоите майка плаче! :-/

RAID1 на тези кутийки имат за мен една особена слабост, моля някой да ме коригира, ако греша: идват си със собствен RAID контролер, който стопанисва дисковете и съответно масива. Ако нещо му изгори или самата кутия фейлне най-вероятно те грози късане на нерви и губене на време, защото масива ще желае да се разпознае единствено от същия идентичен хардуер, а една софтуерна интервенция да си спасиш нещата не е за всеки любител на спорта. От тази гледна точка един софтуерен RAID масив има огромното предимство, че възстановявайки изгорелия хард и пускайки отново софтуера, който го върти той сам си разпознава всичко и отново заработва в миг. Специално този и други подобни ала worst case scenario (размяна местата на дисковете; изключване на диск по време на работа и ребилдване на RAID-а; изцяло нова пре-инсталация, която да разпознае RAID масива... etc.) разиграх доволно преди да поверя всичката си информация на сегашния ми NAS. Всичко минаваше лесно и най-вече напълно безболезнено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...