Jump to content

Направи си сам: индикация за непоставен колан

Recommended Posts

Здравейте колеги! Преди време като си свалях таблото забелязах, че имах гнездо на таблото за кришка за непоставен колан.

След много умуване кое как да стане, успях да реализирам тази "екстра".

Трябват ви 2 ридконтакта, но затворени- дефакто да са свързани и когато се доближи магнит да прeкъсва(по 80 ст струват).

ka46a.jpg

Първо може да изработите нещо като "кутийка" за риодконтактите за да не стоят грозно а също и да вкарате кабелите на ридконтактите през някакво гумено маркуче по същата причина.

ето аз как го направих

img3023a.jpg

Нека кабелите да са дълги за всеки случай (после ще ги отрежете).

На лявата седалка

Прокарвате кабелите на ридконтакта, като единия от тях свързвате на маса от някое болтче на седалката,а другия трябва да отиде до лампата на таблото и се свързва се към "-" на крушката.

ето как стои на закопчалката на колана

img3025ah.jpg

img3028a.jpg

НЕ бързайте да го лепите за закопчалката!! Ще видите по-надолу защо!!

Отивате на дясната седалка.

Сега трябва да си намерите някакво копче което да сложите под дясната седалка когато няма никого на седалката, то да прекъсва сигнала към крушката и като седне някой да затваря веригата и да светва лампата, за да се сложи колана.

ето къде го сложих аз

img3030aj.jpg

Единия от кабелите на бутона се свързва отново на маса за някое болтче, а другия от кабелите свързвате към едно от крачетата на ридконтакта. Към второто краче на ридконтакта свързвате кабел който трябва отново да отиде до лампата на таблото(за да не прокарвате по хиляда кабела просто свържете този кабел към кабела на другия ридконтакт който отива към таблото)

ето я и схемата

48347907.jpg

Сега трябва да си намерите подходящи силни магнити за коланите

img3032al.jpg

освен, че трябва да не пречат, трябва като сложите колана да наместите ридконтакта така че да може да се прекъсва от магнита на колана и да залепите ридконтакта в това положение в което се влияе от магнита. По същия начин може да преместите и магнита на колана за да го нагласите. След като сте свързали и настроили всичко, тогава лепите!!

ето как изглежда готово при мен

img3034a.jpg

За крушката на таблото понеже се притеснявах да не дам на късо, преработих крушката(като махнах медните пластинки и е лепнах лекичко към таблото)и свързах плюса и към контактния ключ.

Ако сте направили всичко както трябва резултата е налице

img3018a.jpg

img3019a.jpg

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 резки поставяния на колана и системата ти е чао.Пасажерската седалка,има подобно действие ама с това копче :hilezh: :hilezh: .Проучи как работят ОЕМ сензорите :gruebel: мисля ,че в някой морга няма да искат много за такива.

Болтче :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях си правил подобна система, само че с прекъсвач в закопчалката и с подобен бутон под седалката, и бушонче (за всеки случай), но не изкара много дълго :hilezh: Наистина фабричното май си е най-добро. Иначе евала за идеята... но наистина, както каза колегат по-горе, не е от най-стабилните вариянти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

eми оригиналното си е оригинално :hilezh:

макар, че от 1 седмица го имам и нямам проблеми :hilezh: колкото изкара ..

винаги може да се усъвършенства :)

Редактирано от Stoian Dulgerov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По точка 1:

А не си оцелил "дупката" и станал фала (счупил, откъснал ридконтакта) :hilezh:

Редактирано от eic-idimitrov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...