Jump to content

Shado

Members
  • Мнения

    1456
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Shado

  1. Здравейте колеги, И аз да питам за същия филм с плафоните на номера на В6: имат ли бушон или не? №4 го намирам като бушон на вентилатор или като бушон на лампите на номера. Дава грешка на таблото. Преди поне единия светеше, сега и двата загинаха. Ток на пластините няма. Чуденето е откъде да захващам. Също, някой знае ли цветовете на кабелите на плафоните?
  2. Благодаря ти VBI. Утре ще пробвам.
  3. Господа, от днес лоста на скоростите престана да се връща на централното неутрално положение. Като включа 1-ва и изключа си остава срещу първа и втора. Същото е при 5-6-та. От задна си остава долу. Трябва да го връщам на ръка. Иначе проблем със скоростите и вървежа няма. Давайте акъли моля, кое е за смяна.
  4. Диагностиката нищо не каза. Остава бомба да е. Ще се разфасова май.
  5. Господа, моля за малко акъл по следния елементарен проблем: Когато колата е изгасена, но ключа не е изваден, под волана тропа някакво реле. Като часовник, но 2-3 пъти по-бързо. Като махна ключа спира. Що е то? Що чатка? Що да го правим?
  6. Благодаря ти. Нагряването го пробвах, не много успешно защото тялото отвън е пластмаса. Провах и с течен азот 😁 Засега нещата остават така, ще пазим дисциплина.
  7. Нямаха вид на клекави, а тези от картинката са примерни. По-вероятно е аз да съм ги пресилил дървеняшката. Не се сетих да чукам по тях. Нещо не ми се инвестира повторно в същото. Ще пробвам пиниза на НИКО. Едни майсторчета ми обясниха кратко и ясно защо не мога да отвия гайката: "Щото е твоя колата" Вероятно и сега проблема е същия 😁
  8. Аз счупих едни такива:
  9. Господа, казвайте някакъв ритуал за сваляне на задна чистачка. Тече ми вътре от машинката. След няколко дни и няколко вида спрейове - гайката се отви. Рамото обаче няма мръдане. Купих скоби за вадене на чистачки - счупиха се.
  10. Аз го правих миналата събота. Дори спрея от клипчето беше същия. Разглобих жапката и от там през дупката. И по едно време взе да излиза пяна от средната духалка. Значи би трябвало да може през духалката, ако стигне маркучлето до питата. Доколко обаче ще бъде ефективно, не знам. Жапката поне лесно се сваля.
  11. Shado

    Диоди

    Като начало виж темата дето ти е дал колегата binev. Там има всичко, което можеш да направиш с лоста.
  12. Shado

    Диоди

    За лоста на скоростите аз бях взел ток от газовата. Когато колата беше на газ, лоста светеше синьо, а на бензин - червено.
  13. Много благодаря колега!
  14. Господа, елементарен въпрос имам, ама на мен ми образува чудене. Та проблем ли ще бъде ако сложа джанти с по-голям централен отвор? Харесал съм едни 5х112 7х16 ЕТ46 с централен отвор 66.6. Може ли да ги сложа на Б6? Там пцд май е 57.1? Авант е колата, ако има значение.
  15. Shado

    Светлини на таблото

    ... разваля ми атмосферата Благодаря ти CVT!
  16. Shado

    Светлини на таблото

    Колеги, а как може да се изключи това зеленото индикаторче за фаровете на Б6?
  17. Имат. Като се слага машинката педала трябва да се подпира да е в горно положение.
  18. Стоп-машинката е вероятен кандидат за проблема с ESP.
  19. Здравейте колеги, Колата е при мен от 2008 г. Произведена е през 1990 г. Двигателя е NE с Кейхин 1 На километража пише почти 298 000 км Хромово-зелен металик Оборудване: Ел. прозорци; Ел. огледала. Централно заключване. Аларма. Газова уредба. Допълнително оборудвана от мен: Трилъчев волан. Трите уредчета. LED пакет на интериора - плафони, бутони, подсветки на парното, таблото и трите уредчета. Плафоните са със забавено и аварийно гасене. Таблото е модифицирано да пали плавно, свети бяло с червени стрелки и е с цветни символи и ауточек. Колекция бутони на централната конзола. Осветление под вратите. Задна камера за паркиране с монитор в огледалото. Предна камера. Музиката е Blaupunkt: Bluetooth свързване с телефон, USB и MicroSD портoве. Заключваща се жапка под волана. Подлакътник. Вратите са претапицитани. Кора на капака на багажника. Кора на предния капак. Моторчета на фаровете. Алуминиеви джанти 15" с летни гуми Vredestein Sportrac 5. Алуминиеви джанти 14" със зимни гуми Vredestein Snowtrac 3. Джантите не са кривени, а гумите не са пукани. Ремонти: Сменена е главата на двигателя през 2014 (шмъркаше антифриз). След майсторско шлайфане на главата и на чисто нов повдигач щото не паснал, се наложи да я изхвърля, и сега този повдигач леко чатка със следващата глава. Също по това време са сменени водна помпа, термостат, ангренажен и другите ремъци. Сменени са дискове и накладки на предните спирачки преди 2 години. Радиаторчето на парното (2013) и големия радиатор (2017) също са сменени. Клапите на парното са претапицирани. Акумулатора е на 1 година. Забележки: Леко натиснато с повреден лак на задна вртата. Климатика не работи (липсва ремък - може да е само това проблем, но едва ли). Така я купих и не съм се опитвал да ги правя тези две неща. Следи по капака от прословутата градушка в София. Малко ръжда на единия заден калник. Зимните джанти са поолющени. Щипките на единия фар са счупени, а ме мързи да го оправя. Протрито на шофьорската седалка. Следи по боята от каране. Имаше халогени, единия го счупих в една преспа и не съм слагал нов. Другия и инсталацията са изправни. Платено e: Годишен данък. Годишна винетка до февруари 2019. Технически преглед до 15-03-2019. Гражданска в Булинс през SDI до 30-12-2018 - предстои 4-та вноска. Предстои смяна на масло и филтри след около 3000 км. Маслото е 15W40, задължително е сменяно на 10000 км. Всички документи на колата са изрядни и я давам само с прехвърляне. Колата е в София, ако има интерес мога да я покажа в работни дни след 17 ч. Цена: 1560 лв. Контакти: На лични или 0889292497 По-стари снимки: и т.н. Беше забавно с тази кола.
  20. Здрасти Райно, Трябва ми датчика дето вади тази грешка: 16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal P0322 - 004 - No Signal/Communication Колата е А4 B6 1.8TQA BFB WAUZZZ8E05A066287 Предварително благодаря.
  21. Колеги, някой знае ли защо моторчетата на фаровете не работят едновременно. Когато колата е на контакт, и двата фара си се регулират от копчето за ниво. Когато обаче двигателя работи, се регулира само десния. Левия не мръда на никъде. Като се изключи и пак се даде контакт, левия се изравнява с десния. Какъв може да е проблема, или това е някаква логика на която ми убягва идеята? Колата е В6. Фаровете не са ксенони.
  22. Май към ги качил така, че само аз да ги виждам. https://photos.app.goo.gl/s5WFQ1Zi5ZwgZZNB7 https://photos.app.goo.gl/5PMPbJFbeCzhBfYP8 https://photos.app.goo.gl/Yy8rEtVc7vXhrjyA6
×
×
  • Create New...