Jump to content

Himika

Members
  • Мнения

    1300
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Himika

  1. Колеги, търся за моя близка малка кола в добро състояние. Задължителни екстри: климатик и хидравлика. Оферти тук или на лично.
  2. Имам усещането, че май само с Continental има проблем по отношение наличности. Какви са вашите наблюдения, колеги? Използвам повода да отправя критики за пореден път към Диана. Фирмата, в която работя, е с над 2000 служители и автопарк от стотици автомобили. Ползваме отстъпки от Диана и от още една фирма. Търсих си зимни гуми за моята кола и звъннах на управителите на двете фирми, представяйки се пред тях. Илко на Дианата на околовръстното ми се скара, че му звъня и че не бил магазин, след което почти ми затвори телефона. Управителят на другата фирма беше много любезен и естествено даде добри цени. Явно Диана се ориентират към продажбите на едро и селектирани VIP клиенти, а с останалите - както дойде.
  3. Himika

    3.2 FSI

    Имам приятел с VW Phaeton 3.2FSI 4x4 на над 100,000км. До момента не е имал никакви проблеми с мотора. Моторът е учудващо еластичен за това голямо купе и 4x4. Звукът му е много приятен - тих и въпреки това характерен за бензинов мотор, в добрия смисъл. Имайте предвид, че при VW 3.2 FSI е VR6, докато при Audi е V6. Говорим за различни двигатели!
  4. Аз също потвърждавам, че лъжат за кривите джанти, и то не само при покупка на гуми, а дори в случай, когато отиваш и си плащаш специално за проверка на баланс. За да бъдат по-убедителни, ме заведоха при машината им, уж да се уверя лично колко са ми криви джантите. Ами не бяха криви, гарантирам ви. Поискаха да ги изправят и обвиниха сервиза, в който съм бил преди това. Когато разбраха, че всъщност обвиняват собствените си колеги от друг сервиз във веригата, ми изиграха сценка колко некомпетентни били колегите им. Не знаех, че този номер им е практика. МНОГО некоректно от тяхна страна! Трябва да стане ясно на много хора това с джантите - клиентският ни вот е може би най-силният регулатор на свободен пазар като този. И още нещо - отстъпка в рамките на 20-25% дават лесно на много фирми и сдружения - друг често използван търговски трик. В никакъв случай не подценявам добрата воля и усилия на колегата, който е договорил тези отстъпки обаче! Много по-лесно ми е да напиша това, отколкото да договоря въпросната отстъпка за АКБ. В неизбежното за такъв бизнес надлъгване с крайния потребител са прекалили.
  5. Колега, мога да ти предложа моята А4 на добра цена, но тя е ръчка и е 2002г
  6. Аз съм с 1.8Т, чип и газ. Преди да се чипосам всичко беше перфектно - никакви грижи с газта. След чипа започнаха разни проблеми при здраво настъпване. През същите проблеми са минавали много колеги и май май няма цялостно решение. Но при всички случаи гледай този дето монтира АГУ-то да го е правил и друг път на 1.8Т и да знае много добре какво да прави. Има си доста работи за съблюдаване - допълнителният клапан на изпарителя да не се свързва и тръбата от бутилката задължително да е 8мм. В поста на JoroM има най-много достоверна информация. Като цяло не съжалявам за това, което направих. Вече 3 години съм на газ и 2 години с чип.
  7. Това, което аз знам от газаджии, е, че дюзите на двигатели с директно впръскване са проектирани с презумпцията, че ще работят винаги, когато двигателят работи. Поради това като им се спре работата от някое АГУ се спичали и съсипвали за няколко хиляди км, тъй като няма бензин, който да ги охлажда. Били имали няколко коли със сменени дюзи... Нямам спомен дали ставаше дума точно за VAG или за друга марка с директно впръскване. P.S. Течната фаза не решава проблема.
  8. Колега, аз не съм доволен от digital tuning. Писал съм вече в няколко теми. + още един съвет от мен: ходи там, където има дино стенд и можеш да си видиш реалните резултати. Условно казано, от 200 коня до 200 коня има огромни разлики и вариации. Важна е сместта и кривата. Послушай ме и няма да сбъркаш. Или да речем се чипосай при който и да е, но задължително отиди на дино след това.
  9. Колега, много съм се мъчил с всякакви варианти и аз. Пустото ECU е много хитро и постоянно сравнява показанията между двете сонди. Засега не съм намерил читав вариант. Много внимавайте какво правите, защото светването на лампата е най-дребният дерт, който може да се случи, уверявам те. Веднъж с Лазаров така се мъчихме да излъжем сондата... той запуши втората сонда като я изолира в камера. И познай какво - лампата не светеше вече, само че ECU-то правеше trims по 25% Още по-лошото е, че ги правеше на базата на един lambda factor, който си го помни пустото ECU и не се изчиства дори при триене на грешки. Трябва да откачиш акумулатора за 5мин... А при тези тримове от 25% колата едвам тръгваше и при работа на място правеше неизличими черни петна по бетона/асфалта заради богатата смес. Сондите и свещите ставаха въглен черни... Пробвали сме всякакви варианти и засега имаме почти нулев успех. Ако ти намериш вариант, моля те, сподели го, ще ни е полезен на всички.
  10. Sir T, имах абсолютно същия проблем с корите и снега на старото ми Ауди - B5 1.8i. Тогава и аз много нареждах инженерите на Ауди. В сегашното ми B6 обаче го нямам този проблем със събирането на сняг. Не знам на какво се дължи, надявам се да не е на съвкупност от шанс и обстоятелства. Досега съм живял с мисълта, че са го решили инженерно проблема. Иначе на B5 корите ми бяха консуматив - при първия сняг се издуваха и пръскаха по описания от теб начин. Чудя се при теб да не би спортното окачване да променя по някакъв начин снежния поток под корите? Или пък аз съм газил досега все в сняг, който се е промушвал благополучно
  11. Himika

    Въпрос за Ауди А8 4.0 ТДИ

    Oще преди 2-3 години мои приятели от водещи сервизи ми се хвалеха, че живеят благодарение на 4.0 TDI, който едва ли не ги бил позлатил. Неслучайно има сериозна разлика в цената на 4.2TDI и 4.0TDI при едни и същи други условия. И неслучайно този мотор изчезва доста бързо от продуктовата линия.
  12. От казаното от SLAF и Sir T оставам с впечатлението, че проблемът е специфичен за едно от следните: 1) 2.5 TDI 2) S-line 3) авант Може би ще да е мотора, като гледам. Той ми се струва най-вероятната причина да има промяна в дизайна на корите отдолу. Не че е лош самият мотор де, ама явно така е станало... Това ме навява на спомени за онзи бъг дето се случва само на 1.9 TDI при B6 - не можеш да запалиш, ако не си включиш габаритите.
  13. Sir T, аз съм с B6 1.8T вече почти три години и не съм имал досега и помен от проблемите, които си описал. Зимата карам интензивно както градско, така и извънградско и не ползвам SUV за втора кола. Миналата зима съм имал вечери, в които съм дрифтил с часове по пресен сняг и съм имал по-малко от километър изминат път в права линия Изобщо, колата не я жаля и никога зимните условия не са ме отказвали да си бръмча. Никога не съм имал проблеми с каквото и да било, даже съм се чудил как е възможно да е толкова надеждна тази кола. Из София на някоя среща можем да ги сложим колите една до друга и да видим какви са разликите в изпълнението, ако искаш?
  14. Колега, моите впечатления са, че по-скоро си карач, а не чичка, който се вози. В такъв случай просто забрави за Мерцедес. Не се сещам за разпространен техен модел, който да става за каране. Някои AMG-та и SLR може и да стават, но са несравними в ценово отношение, затова ги изключвам. Ауди и БМВ са много близки марки, така че което и да си избереш от тях няма да сгрешиш. Според мен имаш два варианта: евтин и скъп. Евтиният е най-големият дизел на предпочитаната от теб марка, а скъпият е S8 или M5. Гарантирам ти, че скъпият ще ти дава повече кеф, но за него ще си плащаш. Разходите за гориво ще ти бъдат високи, но не забравяй и поддръжката. Маркетинговите стратегии на тези марки са създадени така, че клиентите им да си плащат скъпо за удоволствието от шофиране. Наистина скъпо. И не се заблуждавай колко много вървят дизеловите модели, мисля, че интелигентен човек с познания не би дискутирал тази тема никога. Гледай колата да е 4х4, това ти е най-големият приоритет за мощна everyday кола. При българските климатични и пътни условия 4x4 превъзхожда задното във всички отношения. Заради задното ще хвърляш по няколко бона за гуми на всеки 2-3 месеца, над 6 месеца от годината няма да имаш оптимално ускорение, ще бъдеш нестабилен в много ситуации и в някои редки случаи рискуваш да не можеш да потеглиш при зимни условия. Задното разкрива невероятните си предимства при управляеми коли с по-малка маса и междуосие като M3 и Porsche, но именно пък заради техните особености те не са everyday. Танковете, които гледаш, не са управляеми в съзтезателния смисъл на думата, така че не виждам смисъл от задно. Всеки с нужния опит и акъл ще потвърди думите ми, ако е достатъчно обективен. Харесаха ми постовете на Sir T, acho и msi200
  15. Е що за въпрос бе колега?! Ти питал ли си поне един сериозен сервиз какво мислят за тези два мотора? 4.0 TDI е трагично изпълнение по думите на доста майстори. Неслучайно е много по-евтин от 4.2 TDI в обявите. 4.2 бензин си е здрава атмосферка, стига да можеш да го храниш.
  16. Дотук само постовете на =Alex= и ВЕСКО са смислени и много верни. Напълно се присъединявам към тях от позицията на собственик на B6 1.8T, редовен шофьор на новия Forester 2.0 бензин и на човек с интерес към Субару през последните години. На мен аудито ми харесва повече най-вече заради комфорта и удоволствието от шофирането, но не бих го препоръчал. Тепърва да си купуваш А4 2002 за мен е неразумно. В такова старо Ауди с такъв мотор няма много останал живот, докато Субару е може би най-здравата цивилна марка. То и А8 2.5 TDI е много яко, ама и да ми го подаряват няма да го взема.
  17. Колега, верно е това, което си написал, но според мен случаят не е такъв. Ако има проблем заради богата смес, той се разпознава при леко връщане на газта - усеща се осезаемо ускорение за кратко време, все едно колата се "отпушва" за малко. Абе не знам как да го обясня, но колата просто се "дави", то се усеща кога е богата сместа. Със сигурност всички драстични проблеми с вървеж се дължат на лоша смес, и си прав, че ГИ-то иска прецизна ръчна настройка. Аз с мойто съм си играл месеци наред, понеже и аз имам кабела и софта.
  18. Колега, симптомите ми приличат на бедна смес, в следствие на което ECU-то реже времената на дюзите и обема въздух през дроселовата клапа. Инсталацията не може да ти изхрани мотора. Съмнявам се да е заради инжекторите, тъй като са най-големите. Твърде вероятно е да е именно тръбата от 6мм. За да не сменяте цялата тръба заради едната проба, накарай някой газаджия да ти навие 1-2м по-дебела тръба под формата на серпентина преди изпарителя. Това няма да ти реши проблема, но е полезно за диагностиката му - ако се появи подобрение, значи трябва да ти сложат по-голяма тръба, да речем 8мм. Ако няма подобрение след този опит, явно проблемът е изпарителят. Там нещата вече стават малко по-сложни, но все пак са решими.
  19. Ще го кажа за трети път: съдебната практика е всяко наказание да се разглежда като отделно наказателно постановление. Съдът се позовава на ЗАНН, където е записано, че не се допуска кумулативното налагане на наказания; наказанията към всяко нарушение трябва да се излежават поотделно. Обединяването на няколко наказания в едно постановление било "техническа особеност". С други думи казано, и 40 глоби в рамките на едно НП да ти лепнат, пак нямаш право на обжалване. Общо 57 от 108-те предвидени наказания в ЗДвП не подлежат на обжалване според тази теза. Аз не съм съгласен с тази теза и в жалбата си съм прибегнал до синтактичен анализ на изречението от прочутия чл. 189 ал. 5 от ЗДвП, но се съмнявам съдът да рискува. Не ми е известно някой да е започнал кампания. Има отделни случаи на сигнали до омбудсмана на България. Виж тук: http://www.bau.bg/iniciativi.html и тук: http://www.joro711.com/?p=47 . Отговорът на омбудсмана при всички подадени сигнали е един и същ. Открийте 10-те разлики, както се казва http://bau.bg/img/bau-ombudsman.jpg и http://www.joro711.com/wp-content/uploads/...5/Ombudsman.jpg .
  20. Отново добре познатата съдебна практика: наложените наказания се разглеждат като отделни наказателни постановления и по смисъла на чл.189 ал.5 от ЗДвП глоби в размер до 50лв не подлежат на обжалване по никакъв ред. Няма никакво значение каква е била фактическата обстановка, дали е имало процесуални нарушения и т.н., тъй като жалбите не се разглеждат по същество, ако попадат под хипотезата на този член. Както вече писах, няма никакви пречки да ви съставят акт във ваше отсъствие, да опишат един куп нарушения, да речем 10, и в последствие да издадат наказателно постановление за всичките. Достатъчно е да са ви наложени глоби в размер до 50лв всяка, за да не можете да обжалвате. Няма пречки всеки ден да ви съставят такива актове със съответните към тях постановления. Такава е практиката на всички съдилища в България. Ако не е станало ясно, в момента правя вяли опити да възразя срещу тази практика и да оборя аргументите й, което е много непосилна кауза за частно лице.
  21. Според мен досега все някак вървяхме нагоре във всяко отношение и това вдъхваше оптимизъм. От известно време обаче съм свидетел на абсолютен произвол и системна дискриминация на интелигентните и можещи хора по всички нива. Това за мен е нов момент и за съжаление не разполагам с аргументи, с които да ти върна позитивизма... И аз съм го чел това решение на въпросния съд. Българското право не е прецедентно, а жалбата ми звучи доста сериозно, така че остава искрица надежда. Основният ми мотив за обжалване обаче беше Страсбург - не мога да се жалвам там, ако тук не съм опитал всичко до последна инстанция. А от друга страна, докато насрочват дата за делото ми, имам някакви минимални шансове за натиск чрез познати и чрез медии, което пак е нещо. Що се отнася до основанието за лишаване от правото на управление - то си е казано в ЗДвП, че това става като ти свършат точките. Разбирам, че се опитваш да изтъкнеш очевидната връзка между двете, но досега не съм намерил начин на правен език така да се обговори това, че отнемането на точки да изглежда като наказание. Отнемането на точки се води пряка последица от административно наказание налагане на глоба. И в този смисъл можеш да обжалваш самото наказание, а не последиците от него. Съдът може единствено да се произнесе дали коректно в технически смисъл са ти отнети точки - т.е. дали наказващият орган ти е взел 10 точки вместо предвидените 4, да речем. Сещаш се, че такива грешки не стават
  22. В понеделник се възползвах от правото на обжалване и подадох жалба в Пловдивски Административен Съд. Жалбата стана интересна Но като цяло не възлагам огромни надежди, защото практиката на този и на др. админстративни съдилища е да отсвирват именно по този член за 50-те лева. Това е последна инстанция, не мога да обжалвам пред ВАС. Следваща "гара" - Страсбург... И честно казано съм готов и на това и съм подготвен вече психически. Други органи не могат да бъдат сезирани. Наскоро намерих в нета един доста деен колега, който e писал до омбудсмана на България относно този член, но освен дипломатичен отговор друго не е предизвикал. Ще пиша до разни медии. Ако се сещате за други възможности, споделяйте. Аз мога да преживея наказанието и нямам нужда от съчувствие, ако мога така да се изразя Просто исках да ви споделя нещо, което не знаете; да предизвикам една малка част от обществото. @ =Alex= : от 6-7 месеца насам се водят периодични кампании по налагане на административни глоби във всички ведомства на държавата. ХЕИ, КРС, МВР и каквито още наказващи органи се сетиш са инструктирани да събират яко глоби. Така че случаят ти съвсем не е единичен за съжаление и изобщо не съм учуден. Аз също се замислям да се вдигам оттук, защото съм обиден от това, което виждам и, гледайки изявите на управляващото мнозинство, съм още по-обезпокоен за своето бъдеще тук.
  23. Здравейте, Искам да ви разкажа как протече наказателния процес по един мой акт по ЗДвП, а вие да коментирате случая. Преди 2 месеца РПУ-то на моя район ме призова да се явя, след което разбрах, че ме викат за извършени нарушения по ЗДвП. Съставиха ми акт за общо 4 нарушения, които предполагаха доста сериозни наказания. Твърденията за тези нарушения са направени от единствен очевидец – някакъв полицай, който случайно ме видял да ги извършвам. Съставителят на акта НЕ е свидетел на нарушенията. Също така, не съм спиран или преследван от полицейски патрул за установяване обстоятелствата около нарушенията, а просто бях извикан пост фактум 4-5 дни след твърдението за извършването им. След като ми съставиха акта, се възползвах от правото си да подам възражение. Възразих срещу част от нарушенията и добросъвестно признах поне едно. Каквато е практиката в повечето случай, възражението ми не бе взето предвид и ми бе издадено наказателно постановление, което ми налага глоби в общ размер от 185 лв и ми отнема общо 22 контролни точки. В наказателното постановление и в самия акт имаше много сериозни процесуални нарушения и редица пропуски, които няма да описвам в подробности, за да не правя сапунки тук. Важното е, че обжалвах наказателното постановление пред съответния районен съд. Според познати юристи жалбата ми изглеждаше съвсем основателна и би следвало да доведе до обезсилване на НП-то. Още повече, че използвах юрист за образуването й. И така, след известно време ми насрочиха дело. Изпратиха ми призовка в деня на делото, а не по-рано, което няма да коментирам. Явих се аз вчера, зареден с положителни очаквания за справедливостта на правосъдната ни система, бях си подготвил и кратка пледоарийка даже. Съдията (известен в съда като „отчето” заради завършено богословие) дава ход на делото... И какво чуват ушите ми – прекратява се процеса и НП-то остава в сила. Жалбата ми не се допуска до разглеждане по същество, което на по-прост език означава, че съдът не се интересува от аргументите в нея и не стига до разглеждането им. Каква е причината ще попитате? Ето я и нея: чл. 189, ал. 5 от ЗДвП: (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв включително. Съдията цитира този член, затвори си папката и след като му благодарих иронично ми каза, че държавата трябвало да си защити вземанията. Ъъъ, добре де, казах си аз на ум, ама тя глобата е 185лв и освен това ми отнемат точки! Поне в частта за точките можеха да я разгледат по същество жалбата! Отнемането на точки не попада под хипотезата на този член! Тръгнах аз да ровя из нета за съдебни дела, в които е засегната хипотезата на чл. 189 ал.5 и намерих десетки такива, които завършват по един и същи начин. Съдебната практика в България по отношение на този член от ЗДвП тълкува отнемането на точки като контролно-отчетна дейност на органите на реда, а не като наказание. Тази дейност е установена в отделна Наредба на МВР и не присъства като наказание в ЗДвП и в ЗАНН, следователно не подлежала на обжалване. А що се отнася до общия размер на глобите, който е много над прочутите 50лв, позицията на съдебната система е, че налагането на няколко глоби в размер до 50лв всяка технически може да се осъществи чрез отделно НП за всяка, като по този начин всички НП се превръщат в необжалваеми. Затова събирането им в едно НП се приема от съда като техническа особеност на наказателния процес и по смисъла на прочутия член от ЗДвП те не подлежат на обжалване. Аз съм предубеден като засегната страна по делото, така че искам да чуя вашите коментари по случая. Всъщност, не само по случая, а по самата практика, защото тя се прилага от всички районни и административни съдилища в БГ (проверих го). Само искам да уточня, че под хипотезата на чл. 189 попадат над 50% от всички възможни наказания по ЗДвП. Не попадат такива като превишена скорост, управление с висока концентрация на алкохол и др., които са тежки се установяват с технически средства. Това за процентите не си го измислям, вижте тази статия: http://www.avabulgaria.com/index.php?p=view&aid=401 Сещате се, че няма никаква пречка да ви привикат, да ви съставят акт с около 20 съчинени нарушения за над 60 к.т. и близо 1000лв. И нямате никакво право на обжалване и разглеждане по същество!
  24. За по-старите коли сигурно разликите са много сериозно. Що се отнася до моята кола, правили сме няколко пъти проверки в Юнитрейд за разни части и разликите са били нищожни. Вчера смених маслена помпа за малко над 300лв. Разликата с aftermarket беше 30лв. Ако са от такива порядъци разликите и за другите части, естествено, че съм навит за отстъпки в Юнитрейд
×
×
  • Create New...