Jump to content

Среден разход по бордкомпютър при ACE


KM5

Recommended Posts

Здравейте. Средният ми разход според бордкомпютъра,не показва реални данни.Нулирам го,карам в града и за 10 километра ми показва разход 6-7/100.Пак нулирам,карам по магистрала показва 15/100.И двете показания нямат нищо общо с истината(колкото и да ми се ще градско да лапа 6/100 :rolleyes: )

По принцип,сигналът идва от показанията на дебитомера,дефакто от потенциометъра на клапата при мен (ACE мотор).Поне аз така си мислех де,а грешните показания са в следствие на изтърканият графитен слой. Е не е от там-изключих го и пак си продължи да си мери.

Та някой има ли идея, кой съобщава благата вест на борда,колко средно яде ламята?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моторният компютър изработва сигнала по сложна формула :hilezh:/> Самият борд.комп също си е компютър и може да се е прецакал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всеки един момент моторния компютър знае с колко гориво върви колата в момента /при калибриран инжекцион в нормите/. Всички сензори оказват влияние на работния режим на мотора.

Ако колата работи нормално а борда не показва верни данни нещата се свеждат до:

1. Моторния комп. не дава сигнал /или не е верен в следствие на повреда/

2. Борд. компа е дал фира. Или примерно сигналът за скороста не е наличен

3. Лоши връзки по инсталацията и сигналите прекъсват...

Намери друго ЕКУ за проба или друг борд. комп :zustimm:/>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С изключен TPS не съм пробвал.Интересно е ,че и на газ и на бензин все тая.Ще потърся друго ЕКУ и ще пробвам.Дали някъде нещо не работи коректно мога само да гадая за съжаление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разхода на гориво, освен по изброените неща борд-а основно съди и по тока на управление на ЕРН. Така може приблизително да предположи колко гориво минава през дюзите. Т.е. показанията на борд-а са приблизителни в предвид на това, че всичко по инжекциона трябва да е в идеално състояние - дюзи, л-сонда и т.н. На газ няма как да работи коректно защото тока на ЕРН ще се отличава много от действителната стойност, която ще е при каране на бензин.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕРН е изпълнително устройство, а не сензор. Токът му се задава от ЕКУ-то, което определя колко бензин е нужен. При работа на газ VBI е обяснил как стоят нещата.

Моя борд. комп. показва доста вярно, но на дълги разстояния. Градско показва повече. Многото спри-тръгни, работа на място и студените стартове го объркват явно..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен показанията при каране на дълго са сравнително близко до истината,в сравнение с каране в град,където ми показва 8-9/100.При каране на газ,то освен TPS-а,не се сещам кое друго работи в норма-нито ламбдата,нито потенциометъра заради олекналата клапа...

Така де,явно показанието е следствие на комплексни данни ,а не идва от един датчик,както предполагах аз.

Мерси на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

post-81446-0-04282100-1369826723_thumb.j

post-81446-0-39067800-1369826751_thumb.j

 

Май тая тема е за мене, значи колата е с АСЕ 2.0 мотор Ауди 100 тип С4, не е имала бордови компютър , стария собственик преди да я продаде е инвестирал в табло от S4 и е добавил лостчето за чистачки с двете бутончета и RESET отдолу. Дотук добре вързано е някак и се сменят показанията, бутона RESET не нулира нищо или поне не знам последователността, в едно от положенията показва час, в другите различни стойности имам и едно дето показва само L дето мига и нищо. Там дето изчислява уж моментен разход започва от 0.01 и така докато си карам може да стигне и стойност 56 и само расте. Другите стойности са пак такива, интересно е че хваща и отнякъде сигнал с показание 0.5 bar. Манджа с грозде общо взето .Прикачвам снимки на таблото от кой тип е , ако трябва и клипче ще направя с положенията стига да е полезно. Колата има и ГАЗ, пробвах на бензин да видя дали ще има някакви нормални стойности - същата работа. Извинявам се за кофти снимките.

Редактирано от Misho Stoykov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

 Здрвей , моето АСЕ нямя борд-компютър , но разхода му е около 8 литра комбинирано , с maxmoution 100 от omw , със всеки друг бензин в Бг. е повече , около 10 и не върви така добре . Извън Бг , (без Рунъния -и там бенизина е зле) , пак харчи около 8 , а дълго време с 200 км/ч - около 10/100 .

 Имах преди време А8 4.2 от 1995г. - неговият борд компютър също ми показваше странни разходи , кога по-малко , кога повече а винаги си харчеше 14-16 л . Тогава бях чел , че тези  показания са на база разход на 100 км , дори и моментият го смятал ако двигателя работи както в момента през следващите 100 км пробег . Оттам и кратките разтояния нямало как да дадат реална представа за разхода , особено в градска среда . Идея нямам откъде взима тази информация , но ми се струва логично .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Пичове аз на скоро взех една стотица която се оказа със новия километраж и предполагам е сменян допълнително, защото дисплея за разход на гориво всеки път мига 00 или 30 или 20 посредата а идея си нямам какво показва! Нямам ръчка с копче от дясната страна но имам допълнителна дадена която трябвало, да си я сложа въпроса ми към вас е, как да разбера дали компа може въобще да изчислява и дали е изчислявал въобще някога и ако не, какво ми трябва за да си го направя да ми показва, има ли някакъв начин? Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...