Jump to content

Бензина 100$ за барел до зимата


audibabe

Recommended Posts

Задава се най-страшната енергийна криза, предупреждават експерти

Цената на суровия нефт ще стигне $100 на барел до шест месеца. Това ще предизвика безпрецедентна петролна криза, предупреди анализаторът Мат Симънс, цитиран от британския "Обзървър". Цената на петрола премина психологическата граница от $60 и изнерви дори рисковите играчи на пазара. "Можем да очакваме цената да стигне $100 до зимата. Изправени сме пред рискова ситуация, в която търсенето на нефт доста превишава предлагането. Задава се криза, която историята не помни", посочва експертът. Страните от ОПЕК се събраха на спешно заседание миналата седмица и обсъдиха вариант да увеличат с още 500 хил. барела дневно производствената квота. Но преговорите се отложиха, след като нефтът падна отново под $60 на борсите. Надвисналата петролна криза не е сред първите точки в дневния ред на предстоящата тази седмица среща на страните от Г-8. Но проблемът с глобалното затопляне е един от двата приоритета на Великобритания. Премиерът Тони Блеър се надява да предизвика дискусия за увеличаване на финансирането за разработване на алтернативи на технологиите, които работят с течни горива и предизвикват промяна в климата. Други са прогнозите за развитие на пазара на "Иконъмист". Оттам твърдят, че цените на петрола ще скочат с 30% и ще достигнат своя пик до края на годината. Но ще паднат с 10% през 2006 г., тъй като китайската икономика ще забави своя растеж. Тази прогноза обаче ще се окаже крайно консервативна, ако и в бъдеще доставките на петрол са непостоянни и възникне остър недостиг, предупреждава "Иконъмист". (standartnews.com

:littleangel::hearts::wall:

А ми говореха че покачването било симулативно и до февроари месец стял да падне до 35-40 $ за барел 1.20 за А-95

Еми брезента и пред БЛОКА сам му е*** майката

post-2136-1125682351_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте, чисто теоретично лошотията не е безкрайна :littleangel: Поскъпването на петрола не може да е безкрайно. Вече съществуват няколко технологии за алтернативни горива и тяхното развитие се задържа единствено заради по-голямата им цена. В момента, когато производните на петрола продукти надхвърлят някаква граница (за съжаление тя може да е твърде висока за страни като България) тези технологии ще навлязат в бита и производителите на петрол или ще трябва да свалят цените или да си правят таратор от нафтата...

Тези алтернативни технологии са: (изключвам природния газ, тъй като и той е природен невъзобновяем енергиен ресурс):

1. Водородно гориво - технологиите са налице дори в промишлен стадий.

2. Задвижване директно с електричество (акумулатори) засега на етап лабораторни и опитни образци.

3. Синтезиране на бензин (или сходни продукти) от биомаса. Това може да става и в тропическите и субтропическите райони и на океанския шелф от специални типове водорасли. Това също е на етап лабораторни изследвания.

Дори в момента страни като Бразилия, Колумбия, Еквадор и др задоволяват до 80% от нуждата си от бензин за транспорт чрез заместването му със спирт, произвеждан от биомаса.

Така че всичко е въпрос на икономическа оценка - щом някоя алтернатива стане икономически изгодна тя ще си пробие път... Но на какви нива на цените на суровия петрол това ще стане е трудно да се каже...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно си прав за това което си написл относно алтернативата но аз си взех аудюха преди 7 дена още несам и се нарадвал и говоря за близките 3 5 години а не за внуците ми . ако доживеем за внуци де

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък четох в едно списание изчисление, че ако всички автомобили в света в момента се движели на ток замърсяването на околната среда ще бъде почти 2 пъти по-голямо, а цената на тока ще скочи доста.... :wall:

Колкото до алтернативните горива-чувал съм, че немците още през 2 световна война са правели синтетичен бензин... А иначе се сещам и за метанола - някой ми беше казал цена доста под 2 лв/ литър в БГ а е доста по-калорично гориво от бензина... :hearts:

Истината е че колите са твърде много и ще стават още повече... затова каквото и гориво да се използва ще има както вредни последици за околната среда, така и висока цена... сапсение от това просто няма :littleangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... затова каквото и гориво да се използва ще има както вредни последици за околната среда, така и висока цена... сапсение от това просто няма :littleangel:

Има спасение - водорода. Замърсаването на околната среда от такъв двигател е НУЛА! При горенето не се получава нищо друго освен ВОДА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има спасение - водорода. Замърсаването на околната среда от такъв двигател е НУЛА! При горенето не се получава нищо друго освен ВОДА!

Сега и ако се замислиш с помощта на какво се прави въпросния водород... (да подскажа-електричество) :littleangel: То ако е въпроса за това-ами най-добре са колите с акумулатори-те не отделят нищо при самото движение; Въпросните отровни вещества ще се отделят преди това от ТЕЦ-овете и АЕЦ-овете за да се произвде въпросното количество ел. енергия и (с огромни загуби) да се достави до крайния потребител... точно заради това КПД-то на подобна система ще е по-ниско от настоящото-а именно всеки двигател сам да изгаря горивото си... а колкото до водорода - той е просто един вид алтернативен акумулатор....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не го обръщаме на чат, но има поне още 3-4 начина за промишлен добив на водород освен електролиза с ел.енергия.... :littleangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това всичко е много хубаво но някой ще ми каже ли кога ще стигне до нашата държавица............. :respekt::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Майната му на 'сичко... само едно се чудя - на късмета си (и не само моя де) - как можа да стане тъй, ТОЧНО като си купих свястна кола и да се нахулим яко в най-голямата петролна криза в историята... :respekt:

То бива-бива Марко-Тотевщина, ама толкова... ша зема да я продам мойта кошница и се обзалагам 4е за 1 седмица бенза ше стане 1 лев!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПО дискавърито нали даваха, че един самолетоносач с едно заредане може да се движи със скорст 65 км/ч непрекъснато в течение на 20 години. Че ако монтираме едно портативно ядрено реакторче в багажника си решаваме въпроса за цял живот. Само един недостатък има, че при авария или катастрофа :):respekt: ще има последствия за поколения нпред. Простотии пиша ама като гледа човек тези цени на къде вървят как да не избуши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мене тези твърдения че нефта ше стане 100$ за барел са малко спекулативни.Да цената наистина се повишава но едва ли ще стигне толкова далеч.Според Форбс пак догодина нефта ще е 35-40$ за барел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бензина ще падне когато долара се дигне до 2 лева . Защото това което правят Американците

несе понрави на Европейския съюз с този бензин 70$барела ????? То нали се знае, че всичко наредено рано или късно му се е**** майката :blah:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бензина ще падне когато долара се дигне до 2 лева . Защото това което правят Американците

несе понрави на Европейския съюз с този бензин 70$барела ????? То нали се знае, че всичко наредено рано или късно му се е**** майката  :P

значи не четеш май каквото пускаш .... прочети пак статията и ще разбереш, че на големия проблем е разтежа на китайската и индийската икономика ... Това е причината (най голямата) заради която е толкова скъп петрола. Това е ясно от 3 год. насам ...

Изправени сме пред рискова ситуация, в която търсенето на нефт доста превишава предлагането.

Представи си само 1.5 милиарда китайци на които от няколко години им е разрешено да имат частна кола и милионерите там се въдят като гъби да никнат след дъжд :o ... та представи си сега само 1% от тези китайци да си купят автомобил и да му слагат на месец по 50л бензин .... сметката я оставям на теб ... :o

Незнам дали сте чели ръста на продажбите на АУДИ/БМВ/МБ в света за миналата година ... нали се сещате къде са най-големите %?

Американците и ЕС нямат почти нищо общо със скока на цените ... или най-много 10% :P

между другото по немските вестници прогнозите се движат с тези цени и за вбъдеще ... тоест едно падане на цената в далечна перспектива НЕ СЕ предвижда ... да ми е честито :blah:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...