Jump to content

по-дълъг живот на Лаптоп батерията


Recommended Posts

Колеги, как е по-добре да се използва лаптопа, когато работи със зарядното - да махам батерията от него или да си седи там и да се зарежда непрекъснато! При това има ли опасност от прекомерно презареждане даа се скапе нещо батерията? Лаптопа е Тошиба 1800

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

батерията има определен живот т.е. брой цикли зареждане-разреждане (също както е и при мобилните телефони). В самият лаптоп има вградено предпазно устройство, което спира да зарежда батерията, когато е пълна, за да предотврати презареждане и повреди. Т.е. няма проблем, но.... все пак..., за удължаване на живота е по-добре при възможност да я махаш.

В седмицата да се сетиш да го направиш два пъти и вече си удължил живота на батерията, а както може би сам знаеш батерията на лаптопа е доста скъпа.....

На моята машина (също тошиба) и се скапа точно тогава, когато й изтече гаранцията :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моето е Compaq и го ползвам вече 2 год. с една и съща зарядна схема - докато не се разреди напълно - не го слагам да се зарежда пак. Когато го купих батерията държеше 4часа, сега пак толкова.

Мисля си, че по този начин не се скапва толкова бързо - на пълно разреждане и пълно зареждане...

Всъщност аз съм хардуерист,но по стандартни РС, лаптопите са слабата ми страна ..:bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. когато работи със зарядното - да махам батерията от него ..

По този начин не се постига почти никакъв ефект. Правилния начин за удължаване живота на никел-метал-хидридните елементи е през отределен перион напр.15-20 дни да има пълен цикъл т.е. заряд на максимум и разряд на максимум .

Новите лаптопи обаче, са с литиевойонни батерии и това не е от съществено значение. Предполагам , че твоя е такъв, тъй че не се притеснявай. :birthday:

ПП: Цените на лаптопите непрекъстато се сриват, така че , както и да експлоатираш батерията си то тя ще изкара 2 год. Пък след 2 год. - нов за малко пари. Дано. :magic:

Редактирано от zoro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Теоретично би трябвало да се маха и да се зарежда и разрежда, но това е по-скоро за никел-метал-хидридните. При всички случаи би трябвало да има реле, което да не позволи презареждане. Или пък ампеража на зареждането да е по-слаб. Мога да кажа, че на стария ми лаптоп, произведен 1996 г, батерията му е литиево-йонна и все още държи около 4-5 часа. Може би му помага това, че е само Пентиум 120 мегахерца, а може и това, че е Тошиба, произведена в Германия, преди ерата на китайските, тайванските, филипинските и пр. компоненти. Единствено сега, за разлика от преди 5 години като го купих, по-бързо пада, когато не е включена в напрежението.

За разлика на новия лаптоп от 2002 г, пентиум 3 на 1.13 мегахерца, батерията издържа час и нещо, максимум два. Пълна трагедия, или нещо е повредена, или не е направена добре (дефектна). И не вярвам, че това е от непрекъснатото зареждане и нарушаване на цикъла заряд-разряд. Пък и една литиево-йонна батерия би трябвало да издържа поне 3 години, а при правилна експлоатация и повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя си седи забит в мрежата и си го ползвам като сандък...седи така вече 1 месец B) Излязла си ми е иконата,че е на АС power и се не оплаква. А за цените,наистина са много ниски,за 900$ лаптоп като слънце :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мда, и като извадиш батерията, която да кажем че струва 60-70 до 80 евро, рискуваш да стане токов удар и примерно да се повреди диска който струва 150-250 $$ според модела. сам прецени. да не говорим за изгубена информация и пропуснати ползи B))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захранването на системата когато си на адаптер не винаги минава през батерията. Всъшност много рядко минава през нея -- може да има модели, които без батерия не се включват и/или работят, но това е съвсем друг въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...