Jump to content

AUX, през CD changer симулатор.


bsdnikolov

Recommended Posts

Миналата година попаднах на тази страница: VWCDPIC v1.0, v2.0, 2.1, v3.0. Позагледах я, но нямах особен интерес да се задълбоча. Но, преди време ми бе отправена молба от наш колега, дали мога да му направя AUX вход за телефона, на оригиналното радио. Защо не. И намерих отново страничката и изтупах прахта от програматора си :hilezh: . Принципно проектът им е за CD changer емулатор, който да се управлява от PC или Андроид, но базовата част на схемата и кодът, могат да се ползват и за симулиране наличието на чейнджър, като по този начин аудио входовете на фабричното радио стават активни. Но, стига предговор. 

Сега ще ви запозная със електрическата схема. С буксите и изходите, ще Ви запозная на по-късен етап (при интерес). Самата схема е повече от елементарна и може да се изпълни и от първокласник. Единствено условие е да имате програмиран микроконтролер PIC12F629 (или сами да си го програмирате). Цената на нужните елементи е умопомрачаваща: под 2 лева.

 

Нужни елементи:

Микроконтролер:

- PIC12F629 - цена: 1,40 лв.

Интегрален стабилизатор:

- LM7805 - цена: 0,24 лв.

Резистори: 

- 3,3K Ома - 3 броя - цена: 5 стотинки за 10 броя

- 10K Ома - 1 брой - цена: 5 стотинки за 10 броя

Кондензатори:

- 100nF - 2 броs - цена: 5 стотинки за 1 брой.

 

Ето и принципната схема:

 

Screen_Shot323.png

 

Както е видно, LM7805 се използва да захранване на микро-контролера със стабилизирани 5 волта. Нужен е, защото от изхода на радиото идват 12 Волта. Двата Кондензатора са за да филтрират шумовете.  По микро-контролера, предполагам всичко е видно. 10 килоОмовия резистор се ползва за да държи Reset-а в логическа единица, а трите 3,3 килоОмови резистора играят ролята на протектори. За "общуване" с фабричното радио, се ползват първите три GPIO. GP0 работи в режими и IN и Out, и се грижи за Clock сигналът.

ВНИМАНИЕ!!! GP1 е Data Out от микро-контролера, но се явява Data In за радиото. Нарочно го написах Data In, за да не се объркам на кой пин на радиото да го свържа. Аналогично е и за GP2!!!

 

Същинска част: Да го съживиме!!!

За програмиране на PIC микро-контролери, аз използвам една моя самоделка (разбирайте направен от мен, когато бях млад ентусиаст :hilezh: ), на базата на схемата на JMD програматор:

 

image.jpg

 

За записване на hex файлът в микро-контролера, използвам WinPic800 (непретенциозна и стабилна програмка). Ето го и самия HEX файл: CDC_12F629.hex. За тези които имат интерес, но нямат програматор, мога за им хвърля софта.

 

Вече имам програмиран микро-контролер и е време да го видя в действие. Реших първо да вдигна схемата на breadboard-а си, за да мога бързо и лесно да коригирам евентуални проблеми. Като за начало, захраних схемата с 5-те волта от лабораторното си захранване, за да я вида оживена и "общуваща" с радиото. Пък после ще и правя и захранващата част.

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

Не се смейте как съм опаковал радиото. Това радио (Concert II+) предстои да го ретрофитна на колата си, но до тогава стои опаковано така, че няма и драскотина (и не е нужно да проима).

Както се вижда на снимките, радиото приема, че има диск в легло 1 и "пуска" първа песен. Когато натиснете следваща песен, то преминава на Track 2 :hilezh:

 

С ледващата стъпка бе да направя и другата част на схемата: захранването. Имах под ръка само SMD кондензатори, за това ги запоих директно на LM7805. Не съм измерил все още консумацията, за това го изпълних с LM7805 (1 A), а не с LM78L05 (100 mA). Като замеря консумацията, почти сигурно схемата ще мине на LM78L05. И също така, тъй като съм сигурен ще консумацията е под 700mA, схемата се захранва директно от Switching Positive изхода на радиото.

 

image.jpg

 

image.jpg

 

image.jpg

 

 

Следващия етап е вдигането на схемата върху учебната платка, но за сега спирам до тук, че е време да изчезвам от бачкането.    :magic:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не. Освен ако не вдигнеш доста по сложна схема. Това, което прави това устройство е, да излъже оригиналното радио че към него има закачен CD changer. Заради това, радиото активира аналоговия stereo CD audio вход. Или иначе казано, през стерео жак, можеш да си пускаш музика от телефона. Това е всичко. Не е нещо кой знае какво, но за хората чийто избор е само радио или касетка (или USB CD changer за над 100 лева), това е идеално решение за смешни пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало, толкова. Този проект ми върви по между другото. Не смятам да се задълбочавам в него. И явно има защо. Не е особено интересен. Просто бе по молба на колега от "Кръвна група Ауди". Там има доста, които си слушат или радио или касетка. Това поне им дава възможност да си пускат музика от телефона (или от MP3 плеър) на оригиналното радио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Част 2 - Завършване на проекта.

 

За изпълнението на платката, реших да заложа на учебна такава, заради минималния брой елементи и опростяването на изработката (не е нужно да се ецва платка).

 

Screen_Shot326.png

 

За минимизиране на размера, реших да заложа на SMD елементи, но става и с конвенционални. Начертах на бързо и разположението на елементите. Тези с конвенционален монтаж са от към нефолираната част, докато SMD-тата са от към страна спойки.

Страна елементи:

Screen_Shot324.png

 

Страна спойки:

Screen_Shot325.png

 

 

Ето и общия изглед на платката:

Screen_Shot323.png

 

Ето и вече запоената платка:

 

103.jpg

 

100.jpg

 

102.jpg

 

101.jpg

 

И трябва да си призная, бях впечатлен от размерите, в които го изпълних: ~(12mm/12mm/12mm):

 

104.jpg

 

105.jpg

 

106.jpg

 

 

И за финал, давам малко нескопосано начертана схемата за свързване към фабрично радио:

 

107.jpg

 

 

И ако сте направили всичко както трябва, вече можете спокойно да си свързвате всякакви аудио източници (телефон, IPod, MP3 Player и т.н.) към фабричното радио. Само трябва да си изведете на удобно място кабел, със стандартен аудио жак.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. Работи на всички Concert-и (Gen1, Gen2 и Gen2+), Symphony (Gen1, Gen2 и Gen2+), както и на Chorus-ите с изключение на Gen1 (но и той след лека доработка става).

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм измерил все още консумацията, за това го изпълних с LM7805 (1 A), а не с LM78L05 (100 mA). Като замеря консумацията, почти сигурно схемата ще мине на LM78L05. И също така, тъй като съм сигурен ще консумацията е под 700mA, схемата се захранва директно от Switching Positive изхода на радиото.

 

Вече направих замерването. Консумацията на схемата е невероятните 5,74 mA. Спокойно ще заменя LM7805 с LM78L05.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на колегата за платката.Работи перфектно а звука които активира през чеинджъра е много чист без излишни шумове.Добре че има хора като него да ни радват :flehan: :flehan: :flehan:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да направя нова хардуерна ревизия на платката. Разликите са:

- замяна на LM7805 с LM78L05

- замяна на SMD елементите, с такива за конвенционален монтаж (за по-лесна направа от начинаещите)

- добавих и цокъл за микро-контролера (да не го предобри някой при запояването)

 

Ето и резултатът (резила):

 

316.jpg

 

Ще постна и малко снимки от направата. Така ще е по-лесно за тези, които са решили да я вдигат схемата:

 

300.jpg

 

301.jpg

 

302.jpg

 

303.jpg

 

304.jpg

 

305.jpg

 

306.jpg

 

307.jpg

 

308.jpg

 

309.jpg

 

310.jpg

 

311.jpg

 

312.jpg

 

313.jpg

 

 

А сега остана да постна и нагледно свързването и. Ето общата схема на свързване за Audi радиата:

- Concert (Generation I)

- Symphony (Generation I)

- Chorus II (Generation II)

- Concert II (Generation II

- Symphony II (Generation II)

 

314.jpg

 

 

При свързване на устройството към радиа Generation II (Chorus II, Concert II и Symphony II), поради фактът че пин 10 е GND за CDC, може да се ползва и следната схема на свързване (по избор):

 

315.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Евала колега! Много добра, опростена и надеждна изработка която ще зарадва много хора! Защо не сподели по рано преди да си купя дигитален чейнджър? 

Супер тема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравейте. Зарибих се яко по темата. Запретнах ръкави и изпълних схемата стъпка по стъпка. За съжаление обаче CD то не  си говори със симулатора. Става въпрос за CONCERT II. Някакви напътствия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като начало няма да е лошо да добавиш снимка от двете страни на платката за проверка на изпълнението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

20160718_170553.jpg

20160718_170540.jpg

20160718_170253.jpg

20160718_170808.jpg

20160718_170653.jpg

20160718_170528.jpg

Надявам се всичко по схемата и свързването е ок. Не съм подключил жак-а, защото не сработи симулатора. Очаквам някой да ми даде жокер.... Малко съм разочарован :( 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 4.07.2016 г. at 11:38, bsdnikolov написа:

И щракни една снимка как го свързваш. Най-често се бърка там.

 

Преди 1 час, airbear написа:

20160718_170528.jpg

Надявам се всичко по схемата и свързването е ок. Не съм подключил жак-а, защото не сработи симулатора. Очаквам някой да ми даде жокер.... Малко съм разочарован :( 

 

От километри се вижда къде си сбъркал. Че ти си уцелил само GND къде и CLOCK. Или иначе казано, направил си типичната грешка: "огледално свързване".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно програмирането не беше мое дело, но имам уверението,че е направено сполучливо с предоставения по- горе файл.

Трябва ли настройка с VAG COM на радиото за активиране на CD changer, защото май никога не е имало такъв в колата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нужно активиране с VCDS. Оправи си грешките в свързването и сподели.

В момента схемата ти е захранена постоянно (независимо дали радиото работи) и са ти разменени местата на  DataIn и DataOut.

Така няма никакъв шанс да тръгне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
На ‎22‎.‎12‎.‎2015‎ г. at 18:50, bsdnikolov написа:

За записване на hex файлът в микро-контролера, използвам WinPic800 (непретенциозна и стабилна програмка). Ето го и самия HEX файл: CDC_12F629.hex. За тези които имат интерес, но нямат програматор, мога за им хвърля софта.

Колега, би ли ми записал едно ПИКче, а аз ще си платя каквото трябва и да ми го пратиш. Естествено ако имаш време и възможност, а ако си сътворил друга такава схемичка и ти е излишна с радост ще я взема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...