Jump to content

daks

Търговец
  • Мнения

    12064
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от daks

  1. Здравей, колега! Извинявам се за забавения отговор, но чак сега виждам запитването! За друг път, по-добре на изписаните в подписа ми телефони! предполагам, че работата е свършена вече, но все пак, ще опитам да отговоря. За да бъда максимално полезен обаче, хубаво е да споделиш данни от полицата ти или направо да ми напишеш,тук или на лично, номера на автомобила си, за да ги дръпна и да преценя какво е най-добре в твоя случай. Засега мога само да споделя, че сервизите “ А плюс”, “Маями” и “Лазурит” са доста препоръчителни. Трябва да уточниш също и определяща ли е частта от София, където ще е сервиза или ти е все едно! Най-добре да се чуем и обсъдим нещата! Успех!
  2. Споделям някои промени: таксата за заснемане на автомобили вече е не 24 лв., а 20 лв. и се събира към полицата. На колегите, които снимат, не се заплаща нищо. Решение на управата! При подновяване на каско, получавате безплатна пътна помощ не само при инцидент, свързан с каското, а и при всякаква авария по автомобила Ви. При сключване и на Гражданска отговорност, получавате до 20% отстъпка в каското (за под 11 год.автомобили) и -10% за над 11 г. Получавате и денонощен асистънс, след обаждане на кол центъра ни - 080015333 От догодина, при подновяване на каско полица, няма да се изисква заснемане на автомобила Ви! :)
  3. Утре си купувам Toyo S954, благодаря на всички за участието в темата! Пестенето беше, за да заделя за първоначална вноска за апартамент на детето ми. Мисля, че е оправдано...
  4. Здравейте! Имам някакъв лек уж проблем с дюзи на студено. Притриса леко при студен старт. На топло всички дюзи са в норма, на студено, корекцията на 6-ти цилиндър отиваше на над +2. Смених дюзата с нова, оправи се за една седмица и почна пак, но този път на 1-ви цилиндър. 3-ти и 5-ти също са плюсови стойностите, но примерно +0.3 до +0.5-6-7. Дадоха ми идея да пробвам с почистваща добавка преди да бързам да сменям, но се чудя каква. Говорят ми за Бардал, Протек, Хадо и някаква руска Римет. Никога не съм ползвал такива неща и се чудя дали въобще да слагам и коя да е. Ще съм благодарен за впечатления от опит. :)
  5. Здравейте, колеги! Да обновим с пресни наблюдения една стара тема! Смятате ли, че има усезаема разлика за автомобилите ни, ако ползваме оригинални въздушни филтри, както и тези на климатиците? На вид алтернативите изглеждат същите, но съм чувал, че хартията е доста различна като пропускливост и филтрация. Какви са вашите наблюдения? А и активният въглен в тези на климатиците дали наистина работи или е само рекламен трик? Нека поразсъждаваме!
  6. Да, Кастролът в България, а и по света е с най-много ментета. Това да попаднеш на оригинален е равносилно на шанса да тупнеш милионче от Национална лотария примерно. Аз лично открай време залагам на оригинално VAG масло. Препоръчвам колегите Raino и The saint 11. Там нещата са многократно изпитани и истински. Всичко останало си е риск, според мен. Успех!
  7. Мисля да подмина поредния ти злескалъпен опит за заяждане. Помисли за консултация със специалист! От край време изглежда, че нещо около жлъчката ти не е добре. А и мисля, че достатъчно ясно обясних защо се стремя този път към нещо по-бюджетно. Не си тъп, разбрал си го, ама не те устройва. Успех!
  8. Здравейте! Избирам зимни гуми в размер 275/45/20. Колебая се между Gislaved Eurofrost 6, Toyo S954 и Fulda Cristal Control. Цените са съответно 250, 316 и 364 лв.на гума. Ще ми се да е нещо бюджетно, защото имам сега други приоритети свързани с имоти, но и да не е някое незнайно китайче. Някой с наблюдения или аргументирано мнение? Карам главно в града, рядко извън и почти никакъв офроуд зимата, поради липса на време. Благодаря предварително! :)
  9. Благодаря отново за добрите отзиви! Дано бъдат такива и занапред, за което разбира се ще се старая. Благодаря на всички Вас за гласуваното доверие! 👍
  10. Колеги, бих искал да ви уведомя, че от понеделник централата на ЗК Лев Инс АД се мести от бул. Черни връх 51Д (Хладилника) на бул.Симеоновско шосе, срещу бившата автокъща А2 и встрани от Кауфланд. Вярвам, че промяната ще е за добро. Приятен уикенд на всички! 🍻
  11. Колеги, в случай, че съм пропуснал да спомена, добавих нова услуга. Предлагам заместващ автомобил на Клиенти по каско, за времето, в което колите им са в сервиз за отстраняване на щети. Абсолютно безплатно! При нужда, пишете тук или се обаждайте, но поне няколко дни по-рано, за да има планиране! Успешен ден и приятно лято!
  12. Така е, Васко, продадох я и то преди 5 години, но на този, който я купи от мен му се роди дете и взе Аутбек, а моята ми я остави да я продавам. Сега е на 174000 км., напълно реални и доказуеми, но й се търсят към 18К, защото всички тук знаят как я конфигурирах на времето и няма общо с джамбазките оферти и като състояние и оборудване.
  13. Здравейте, колеги! Избирам летни гуми за Туарега и се колебая между Kumho Crugen HP91 и Goodyear Eagle F1 Assymetric 3 SUV. Давам си сметка, че като имидж двете марки са несравними, но се чудя разликата от 700 лв.за комплекта дали е оправдана. Вие какво мислите? Моля за аргументирани отговори, за да добия реална представа! Става дума за размер 275/45/20. Благодаря предварително!
  14. Към нещата, които колегата горе е изброил, бих добавил и кутията да се прегледа щателно, ако е автомат, както и маслото в двигателя, за следи от нетипични субстанции. този мотор има навика чат-пат да пука глава и тогава пак се вадят едни средства, които ако не са предвидени, лошо. Изобщо сериозен и детайлен преглед в сервиз се иска, защото иначе може наистина да се вкарат едни немалко хиляди пари в такава кола. Не го казвам, за да отчаям някой, а само да увелича бдителността! Успех с търсенето, а с каквото може, ще помагаме!
  15. Мисля, че мултитрониците на Б8 са значително подобрени, спрямо предишните. Имал съм и от опит го казвам. Бившето ми вече Б8 е на 171000 км.и все още няма никакви драми с кутията. Моторът е 2.0 тди и нищо не се е обадило още. Колата вече е на 10 години и само дребни ремонтчета е виждала. Мога смело да препоръчам тази комбинация от мотор и кутия. А да не говорим, че Мултито е най-мазната и приятна за ползване кутия. Дори и да се бъгне в един момент, ремонтът е по-евтин от на S-троника и е маалко по-скъп от смяната на демпферен съединител при ръчна кутия. Не целя да споря с никой, само давам още една гледна точка като доволен ползвател. Успех в избора!
  16. Успех, Жорка! Добро начинание, браво! Занимаваш се с практичен и полезен спорт и дано откъснеш много младежи от телефони, таблети, плейстейшъни, цигари, алкохол и дрога, което би било добре за бъдещето на България въобще! Успех!
  17. Да, колега, повечето ни журналисти са корумпирани и услужливи на силните на деня. И да, повечето брокери са само продавачи на полици (не съм ги наричал "измамници"!) и не защитават интересите на клиентите си. Контрол почти никакъв няма в ограбената ни държавица и всеки само гледа да се докопа до комисиона, пък да става каквото ще. Извинение от никоя медия не се получи, а само безконтролно оплюване. Ето защо нарекох така това съсловие, с ясния пример пред себе си, че има и свестни журналисти, защото произхождам от такива. Те обаче са оформяли принципите и морала си в едно друго време! И има разлика!
  18. Колеги, тъй като другата тема, в която поисках да реабилитирам брутално грозно оплютата компания Лев Инс, беше услужливо някому изтрита, ще напиша и тук, пък да видим управата ни ще си позволили да пипне и платена тема. Значи ставаше дума за измислената и крайно фалшива "новина", че ЗК Лев Инс АД е пред или във фалит и/или с отнет лиценз. Това колеги са пълни ГЛУПОСТИ, шарлатанщина, подливане на вода, оплюване и отчаян опит да бъдат спънати най-добрите по пътя им към върха. Платените ни "журналистченца" хванаха като основа една новина и я изкривиха в полза на наемодателите им. Отнет бе лиценза само на един малък, провинциален брокер, самонарекъл се "Лев Инс Брокер", това обаче няма нищо общо със застрахователната компания ЗК Лев Инс АД!!!! Тези просто някога са продавали продуктите ни и от преди 12 години са спрели, съответно не са си плащали патента и сега ги е изплюла системата на КФН и естествено са им отнели лиценза. Нещо напълно нормално! Е да де, но пък нашите услужливи журналя са решили, че това е удобен начин да преиначат информацията, правейки се, че не знаят разликата между брокер и компания и обявиха навсякъде, че ЗК Лев Инс АД е без лиценз. И това веднага след Олимпик разбира се, че притесни много хора. последва отлив на известен процент клиентела и хоп, пъкленият план на конкуренцията сработии. Това е всичко, приятели, фалш, измама, прах в очите на народа, подливане на вода на конкуренцията......така действа "бизнесът" в БГ!!!
  19. Здравейте, колеги! Кое наложи да бъда така грубо и неоправдано цензуриран, след толкова години съвместна работа с всички вас? Мога ли да разбера кой и защо скри темата ми за реабилитирането на Лев Инс от онзи ден? Кое правило наруших? Или може би, чий интерес накърних? Чух, че имало доста спам. Ами не е ли работа на модератори и админи да наказват спамерите? Или е по-лесно да се затрие темата? А осъзнахте ли, че целта на темата беше да реабилитира една грозно оплюта БГ фирма? Защото това утре може да е и някоя ваша фирма. Обясних една порочна практика в БГ и бях цензуриран????? Затворихте ми устата, защото?????
  20. Ами лично за мен Дънлоп е най-добрата марка, но това си е мое мнение. Всеки сам си решава.
  21. Здравейте, колеги! Какви варианти има, засичащи новите триноги камери на КАТ? В нета всякакви версии се пишат, но кое е истина? Има ли някой колега сложил и изпитал вече такова устройство? Звънях в Авител и ми казаха 2000+ лв., което ми се струва прекалено. Из нета се тиражират някакви български устройства, които са до 400 лв., но работят ли наистина? Въобще, нека разискаме темата, което мисля ще е в интерес на всички ни! Не, че сме някакви хулигани на пътя, но на всеки се случва да не се усети и неволно да превиши.
  22. Колега, първо успех с намирането на нещо читаво, но за да се стигне до там, трябва доста да се внимава и да не се изхожда от екстри, джанти или цвят, а главно от състояние, което да бъде проверено внимателно и детайлно в добър и доказал се сервиз, за предпочитане специализиран за ВАГ групата. Само четене на грешки не е достатъчно. Трябва да се отвори помпата на комън рейла и там внимателно да се огледа за стружки. Ако има дори малко, се бяга далече от тази кола, защото ремонтът е минимум 5-6000 и то с компромисни и ненови и оригинални части. Отделно знаеш си предполагам да се тества хубаво кутията, да се измерят дюзите и да се преслушат веригите. Изобщо, ако няма да въртиш много пробег, по-добре се ориентирай към 3.2 бензин, който харчи малко повече, но е далеч по-безпроблемен!!! Успех и да се похвалиш!
  23. Колеги, не знам дали е ставало дума, но каското в Лев Инс вече ви дава правото на безплатна смяна на гума, безплатна доставка на гориво и безплатно подаване на ток (по веднъж в рамките на полицата). Обаждате се на националния денонощен и безплатен кол център 080015333 и заявявате коя от услугите искате. Тествах ги, колегите реагират бързо и професионално. Дано не ви се налага разбира се! Приятен уикенд!
  24. И ето че вече станаха 10 години взаимна работа между АКБ (и форума му) и ЗК ЛЕВ ИНС АД. Благодаря на всички за доверието и подкрепата и се надявам да съм бил винаги коректен и полезен. Поне така съм се стремял, пък доколко с е получило, вие ще кажете. Поздрави на всички и отново Ви БЛАГОДАРЯ!
×
×
  • Create New...