Jump to content

miroslav.it

Members
  • Мнения

    103
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от miroslav.it

  1. Здрасти, търся клапите за декомпресия на купето, които се намират под задната броня за а4 б7 седан
  2. Тази сутрин светеше и третия стоп. Това след вчерашното сваляне и разглобяване на стоп машинката при педала. Отключих колата, но с ключа а не чрез алармата (ако е с алармата - изгасват). Останаха да светят, и при натискане и пускане на педала на спирачката- изгаснаха. Мисля, че вече е ясно къде е проблема, само незнам защо светеха преди само страничните без трети стоп. Явно вземат + от различни места. Дайте съвет за ел.схема за тия стопове. Къде мога да потърся?
  3. Габарит са трите на горния ред а първата е и за стоп. Само че крушката е само с една светлина, но предполагам че в зависимост от подаденото напрежение свети различно за габарит и стоп. Поправете ме ако не е така.
  4. Че може ли от стоп машинката да светят само страничните стопове без трети стоп. Аз вчера я свалих и разглобих. С 4 пина е и ми се видя наред. Само ако са се износили пластмасовите крачета на контакторите и немогат да изключат добре ще е проблем. Но това с третия стоп ме озадачи, а и защо изгасват като я отключа от копчето на ключа? Ето я машинката:
  5. Здравейте, имам проблем със стоп светлините. Светят от време на време при заключен автомобил, но само двата без третият стоп. След като отключа колата- изгасват. Проверих кабелите при багажника също и окабеляването до задните седалки. Проверих и стоп машинката при педала на спирачката въпреки че ако беше от нея трябваше да светят и трите стопа. Може ли проблемът да е от някакъв модул който управлява алармата или спирачките на автомобила? Как мислите откъде е проблемът? Също ако има някой,който да сподели ел. схема на стоп светлините ще съм благодарен.
  6. Вижте как най лесно да смените термостата си сами пред блока. Аматьорско, но ефективно.
  7. Добре си я затапил. Това е за картерните газове. Не трябва да дърпа въздух от там. Иначе стъпковият мотор е много трудно да се зацапа защото е затворен много добре. По- добре не го пипай, че е много фино настроен. Ако ти мени обороти може и да е от датчика за температурата на водата, който се намира зад блока на двигателя. има там една букса и по нея ще се ориентираш. Моят беше се нацепил целия и колата по този начин се дави от богата смес.
  8. Ако мога и аз да използвам темата...купувам също изправен дросел за същата модификация автомобил. тел. 0878897327 или на лично съобщение
  9. Още при студен двигател върти перката с виско съединителя а другата върти, когато пусна климатроника. Иначе на 49-ти канал ми държи 88- 90 градуса. На колко градуса се включва допълнителното охлаждане на втората перка?
  10. Мога ли да ви помоля да ми обясните как работят охлаждащите перки при а4 125 к.с. бензин мотор АДР. едната ми е постоянно зацепена а другата кога трябва да се включи
  11. по колата работих само отгоре. Болчетата на дросела са 4 а не 2. На дебитомера са два.
  12. аз съм със същия двигател. Можеш да прочетеш в профила ми темите и сам да се ориентираш какво да гледаш
  13. miroslav.it

    сваляне на стартер

    При мен са три болта. Двадълги при зъбчатката и един къс в задната част при кабелите ,който е завит за блока.
  14. Нищо не коства да се пробва. Може и със спрей , но трябва пак да се свалят въздуховодите.
  15. При бензин и газ. На мен специално дроселовата клапа беше толкова мръсна,защото липсваше един маркуч за картерните газове /така мисля че се казваше/, който се намира непосредсвено преди дросела.
  16. miroslav.it

    сваляне на стартер

    да развих го от трите болта дето го държат,но без да откачам климатика и затова неможах да го откача от кабелите. с една дума-нищо. ще трябва да сваля климатика май.
  17. Ако долната част на радиатора ти е студена няма как да се включи перката (датчика мери там).Не може да е термостат,защото ако работи или не работи, съответно ще грее или не грее целия радиатор,а не половината. Запушен ти е радиатора. Вземи си 20 пакетчета лимонтузо,изсипи ги във казанчето за водата и я остави да работи. После пиши за резултата. И не си взимай никакви течности за отпушване които продават,че по-лошо става после.
  18. www.audibg.com/forum/index.php?showtopic=165812#entry2337839
  19. audibg.com/forum/index.php?showtopic=165812#entry2337839
  20. miroslav.it

    сваляне на стартер

    Под генерацията ли се намира? Ако е под нея сигурно ще ми трябва канал за да работя отдолу. А4 1,8 125 к.с. АДР
  21. audibg.com/forum/index.php?showtopic=165812#entry2337839
  22. Първо симптомите: трудно палене, забиване на муцуната при подаване на газ, гърмене в ауспуха, липса на мощност, не може да държи обороти на празен ход, гасне. Снимки преди профилактиката: Отваряйте и разглобювайте смело. За дроселовата клапа се маха казанчето на водата и маркуча от въздушният филтър. Почистих клапата с разредител за боя и четка. Стъпковото моторче си беше чисто. Клапата се отвива с 4 болта шестограм. Откачва се и жилото на гаста. Откачват се и двата маркуча за водата към дросела. След това изглеждаше така: Дебитомера се отвива с две болтчета както виждате. Почистих го като го потопих в чист спирт /само електродите/ за около час и след това омекналата мръсотия съвсем леко и внимателно изстъргах с помоща на клечка за зъби След операцията работи перфектно с нова мощност. Вижте: Ако имате въпроси-питайте.
  23. Ако споделиш за колко и от къде купи кабелите? Какво ти променя по настройките майстора? Цитиране на предходен пост!
×
×
  • Create New...