Jump to content

ПОКУПКА НА DSLR ФОТОАПАРАТ


Recommended Posts

Все още моя човек не си е купил апарат точно поради тази причина. Заглежда се и по „безогледалки" или както ги наричат в Германия systemkameras. Точно това Сони, което си дал колега, е супер добро. Бие много от entry level DSLR-те. Много удобен и компактен апарат. Носи се в джоба. Ще се изчака до Коледа, за да се види какви промоции ще има и тогава ще се реши.

Сега виждам в линка, който е дал колегата, че Сонито струва 1600лв, което са около 820 евро. В Германия този апарат струва в момента 650 евро... :steinigung:

Редактирано от Milcho_I
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 156
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Той и в Бг е 1200 лв. ,но само с китовия обектив 18-55,а този ,който съм дал е с допълнителен обектив в комплекта и така се ядва цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PAVKATA26, аз снимам от няколко месеца с Nikon D5100 + VR 18-105mm.

Мога да ти помогна с правени от него снимки, които в долните линкове са доста компресирани от оригиналите си, но поне ще добиеш някаква представа.

Почти всички фотоси са правени с готовите настройки на апарата: Landscape, Autumn colors, Sunset, Auto, Night Landscape + статив и т.н. Някои са на ръчни режими на бленда или скорост + отрицателна EV (Exposure Value), защото обичам по-тъмни и контрасни снимки. В ръчните режими има доста какво да уча, затова общо взето експериментирам засега.

Една част от снимките правени с готови настройки/режими имат дребни софтуерни корекции след това, главно в частта контраст и острота и ако се налага в баланса на бялото. Снимам в RAW формат, който позволява тези настройки без да разваля качеството на снимката с фабричната програма на Nikon ViewNX 2, която идва с тялото.

Батерията държи доста, максимално дават около 600 фотоса, а аз съм правил до около 450 с едно зареждане и още има остатък в батерията.

Над албумите има едно бутонче за увеличаване на големината на снимката. Като увеличиш само кликаш върху снимките и те се сменят.

Албум 1

Албум 2

Албум 3

Албум 4

Албум 5

Албум 6

Албум 7

Албум 8

Албум 9

Редактирано от verter
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Момци, да вдигна малко темата.

За известно време проекта "Нов фотоапарат DSLR" беше замразен, по обективни и не до там чак субективни причини, но към днешна дата отново е на отворен. Насочих се към Nikon D5100 в кит с 18-55, предвид че такава е промоцията, или другия вариант Nikon D3200, в кит 18-105, но го няма наличен. При запитване (Nikon.bg) се оказа, че Д3200 има само червени и не се знае дали ще има черни до края на промоцията. Като цяло гледах доста ревюта и на двата модела и в резюме спецовете казват, че и двата си имат техните + и -. Какво забелязах аз-повече пиксели при 3200, по-новия процесор, подобрено видео. Но при четене из разни нашенски и чужди форуми, се убедих че многото пиксели не са от толкова голямо значение. Замислям се дали да не си купя на оферта Д5100 само тялото и после обектив 18-105, може и втора употреба-ако някой има нещо предвид, да казва.

Кажете и вие за дилемата?

В сравнение, кой от двата е по-добрия, в светлината на новобранец в DSLR средите?

Предложения?

Исками се да чуя и вашите мнения :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съдейки по личния си опит, китовия обектив едва ли ще те радва особено, в този смисъл може би е ОК оферта да вземеш само тяло ...

Нека те посъветват и другите колеги с по-богат личен опит. Моя опит - аз имам китов 18-105 но не бих купил 18-55, и един твърд на 50 мм и сега обмислям твърд 35мм... Както и твърд на 80 или 85 мм беше.

Определено мен ме влекат светлите обективи и това, което си мислех за най-ценно - голямото варио, не ми е нужно изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

D5100 мисля и D5200 излезе е по-добре от д90. Иначе 18-105 не е лош и се намира втора ръка. Па ако питаш мен си вземи д90+18-105 втора ръка и после се метай на по Убаво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д90 с 18-105 е по удачен вариант втора ръка хем ще е на доста добра цена. Отделно тия 24.26 (Mpix) на Д5200 знаеш ли какъв обектив ще ги пълни :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

D5100 мисля и D5200 излезе е по-добре от д90.

Заради кое ? За 3200 е ясно, но 5100/5200 само на хартия и по тестове съм ги разглеждал и не се сещам, за някакви предимства, освен ,че последния е по-нов.

18-105 или 18-135 са нелоши обективи, единствено второто няма VR, понеже е по-стар модел...Не съм голям спец в тази сфера, повече чета по темата , но за цената си, са определено добър избор, понеже имам и двата .

Редактирано от mitsubishi galant
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за отзвуците колеги, но при всички положения търся нов апарат, и като възможност втора употреба обектив 18-105. За сега няма продажба на такъв обектив втора употреба, което автоматично означава, че идеята Ви за D90 (нов) с обектив 18-105 за сега отпада. В случай, че намеря до утре, обектив 18-105 секънд хенд в добро състояние, може да се замисля за D90, т.к. и D3200(кит) и D5100(кит) и D90(тяло)са на една и съща цена.

В противен случай, ще взема D5100 с 18-55, като за начало, а после след време ще сменя оптиката. Това мое мнение се подкрепя и от Тази съпоставка, според която D5100 е малко по-добър. Като това ми каза и един познат, който работи в НИкон.

Един друг въпрос назрява в главата ми, а имено каква е рзликата в процесорите-D90(EXPEED), D5100(EXPEED II), D3200(EXPEED III)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен Д90 е по добър защото има мотор в тялото (в последствие може да се ползват по евтини обективи), батерията държи повече, има повече изнесени бутони на корпуса, което спомага за по бърза настройка. Д5100 също има преимущества, но за моето снимане не са важни.

За втората употреба не мога да разбера как може да качим и засилим семейството си в един сандък на незнайни километри и същевремнно не можем да го снимаме с фотоапарат на 10-15 х.кадъра.

Редактирано от martinich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това и аз току ще го прочетох в никон-форума, че D90 има вграден мотор и можеш да ползваш АФ обектив, който е по-евтин, но пък от друга страна форумците там изказват мнение, че дефакто се връщаш две поколения назад. В крайна сметка аз те първа ще се сблъскам с такъв апарат, и предполагам след определен период от време ще съм по-запознат от сега и ще оценя по-високото качество на другите апарати и обективи.

Да ви кажа, че сега говорих с Брос и имат наличен DSLR, какъвто коментирахме с вас и май ще има екскурзия до Сф утре.

Редактирано от PAVKATA26
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи двете тела и си поиграй малко с тях. Смени исо-то, смени блендата, промени скоростта. При Д90 има изнесени хардуеърни бутони на тялото и става с две натискания, при д5100 става с 5-6 натискания и се минава през менюто, което коства време и новобранец-фотограф може да изпусне важния момент за снимка. Д90 има и екран в горната си част на който можеш много бързо да видиш на какви настройки си. Не казвам че Д5100 е по лошия апарат, просто за мен д90 е по юзърфрендли и ако не си батка, която снима на много тъмно с 30+ секундна експозиция (примерно) едва ли ще усетиш разликата между двете тела.

ПП: Успех с покупката, което и да вземеш няма да сгрешиш.

Редактирано от martinich
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на мнение, че обективи трябва да се купуват нови, тела може втора употреба.

Моето мнение по този въпрос също съвпада, но проблема винаги е психически, когато се отнася до инвестиция :hilezh:

Аз мисля да стартирам с 5100 и 18-105, а в последствие да се развивам. Все пак тр да се почне от някъде-не може директно да се качиш на РС6, тр да покараш и по-слаби и евтини автомобили :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скай, Д600 не мисля, че ще ти даде много повече от Д7000, дори в някои отношения ще е по-зле. Виж Д800 е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д800 си е ебаси тухлата. Хив не ми хареса на първо тестване. Това ме спира най-вече. Батерията на Д800 и Д7000 еднакви ли са?

Редактирано от sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това и аз току ще го прочетох в никон-форума, че D90 има вграден мотор и можеш да ползваш АФ обектив, който е по-евтин, но пък от друга страна форумците там изказват мнение, че дефакто се връщаш две поколения назад. В крайна сметка аз те първа ще се сблъскам с такъв апарат, и предполагам след определен период от време ще съм по-запознат от сега и ще оценя по-високото качество на другите апарати и обективи.Да ви кажа, че сега говорих с Брос и имат наличен DSLR, какъвто коментирахме с вас и май ще има екскурзия до Сф утре.

D90 е може би едно поколение назад, но е поне клас нагоре като концепция. Отделно ако един ден решиш да го продаваш , ще ти е много по-лесно. Всички неща , които Мартинич ти е обяснил за бутоните и дисплея са така и са много голямо удобство и определено там ще усетиш разлика, а минималните предимства не знам след колко години би успял да ги използваш на практика. Като качество предполагам , че при по-ниския клас 5100/5200 е по-зле , при положение , че е орязан откъм функционалност , но за Д90ки със сигурност знам на 80 000кадъра , които работят без проблем и единствено гумата отдясно на дисплея тръгва да се разлепя.

Според мен разгледай за някое Д90 на малко кадри, поне избор има доста голям и си купи един нов обектив, макар че можеш със сигурност да намериш и направо комплект с остатъчна гаранция повече от година, без проблем, понеже много от собствениците започнаха да ги продават за да минат на Д7000. Не знам какъв може да за теб психологиеския ефект , да купиш техника на няколко месеца , но разликата в цената би трябвало да го компенсира.

Аз съм на мнение, че обективи трябва да се купуват нови, тела може втора употреба.

Абсолютно !

Редактирано от mitsubishi galant
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д800 си е ебаси тухлата. Хив не ми хареса на първо тестване. Това ме спира най-вече. Батерията на Д800 и Д7000 еднакви ли са?

Еднакви са.

Само да кажа, че разликите между Д90 и Д7000 са точно колкото между Д3200 и Д90 относно лесно боравене изнесени бутони и т.н. удобства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...