Jump to content

Какъв HDMI кабел 5 метров да взема?


Recommended Posts

Към какво аудио е свързана системата ? Когато има и видео, тогава ли прекъсва / цъка / ? Или само музика, защото идва и момента, в който да му идва в повече обема информация който трансферира.

От булсатски ZHD100 към нов и голям TV - LED на Самсунг, от него излиза оптика към 6-канално домашно кино Панасоник.

Цъкането не е от прекъсване. Оптиката си е наред - проверена. Приемника е наред (уж hilezh.gif/>). Когато се използват говорителите на самия телевизор, проблеми няма. Когато сложа читав HDMI кабел - проблеми няма.

Проблема е някъде в конвертирането на сигнала от HDMI към оптика, без значение от трансфера. HD-канали, SD - канали, светла картинка, тъмна картинка, радио...като реши да го прави...няма спиране.

Кабела е от "10-левките" и не ми е проблем да го сменя, имам една торба с кабели...просто ми е интересно защо го прави... Предполагам, че в даден момент натрупването на грешките става толкова голямо, че коректора не успява да се справи и конвертора към оптиката спира...

И затова се опитвам да обясня на Робо - че трябва да съм луд, когато доизграждам AV системи за десетки хиляди, да използвам подобни кабели... Дори и кабели за 30-40лв от техно-магазините не вземам, да не говорим за Хама...не знам в Бг да има оригинална Хама... Единствено си позволяавам да ползвам на Бендридж. В повечето случаи пращам клиента сам да си купи кабелите от магазин за професионална AV техника.

Абсолютно е оправдано използването на най-висок клас кабели, чиято цена доста надхвърля 100лв, когато използваната техниката го налага!

Редактирано от velas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://bg.wikipedia....%B0%D0%BD%D1%81

Тук пише, че "импеданс" е съпротивление. Едно време учихме, че то зависи от вида на проводника, а не от изолацията. Ако греша, би ли препоръчал къде мога да прочета и да се образовам?

Именно...

защото импеданса (съпротивлението) зависи от дебелината на проводника, материала от който е изработен и т.н. (това за проводници без изолация)

Редактирано от eic-idimitrov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност златото не е най-добрия електрически проводник. Най-добър би бил ако е сребърен (шах), след него меден (мат) и чак тогава златен. На четвърто място е алуминият.

Причината да се ползва злато дори в чиповете е, че не ръждясва (окислява) за разлика от другите метали.

Относно пукането... такова пукане имах заради кофти оптичен кабел. При velas не този случай, но не знам защо реших да пиша за опита ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спесифична електропроводимост Сигурно забелязвате, че разликата между мед и сребро не е много голяма. А златото е още по-слабо, някъде между мед и алуминий и според мен едва ли да се използва за проводници. Може би го слагат само на клеми и букси с цел да се окисляват по-малко, както споменаха колегите по-горе.

А по темата: момчето иска да свърже компютъра с телевизора, за да гледа някое и друго филмче, а може би дори пиратско. Така че едва ли ще гони някакво сериозно качество. Не мога да ти препоръчам марка, но аз бих си го избрал според джоба си. 5,10,20 или 30 лв, но няма смисъл да хвърляш повече пари за едно кабелче.

Редактирано от pifbull
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всеки един електронен чип, вътрешните съединения към външните крачета е със златни нишки. Самия чип е капсулован, така че не е само причината за окислението... със сигурност има и други причини. dry.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. По-лесно се работи със злато. По-тънки нишки могат да се образуват отколкото медни. Обикновено се покрива меден проводник със злато, за да предпази медта. Така контактите са по-надеждни и устойчиви.

2. Мед с висока чистота е по-малко устойчива на износване. Като цяло работата с такава мед може да се окаже по-скъп процес отколкото със злато.

3. Рециклиране на злато е по-лесно отколкото на мед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доцента ми по химия даваше за пример, как с един наполеон може да се покрие купола на Невски.

В случая, при ХДМИ, говорим за мегахерци и микротокове, т.е. електропроводимостта е от почти нулево значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цифрови кабели се купуват най-евтините възможни, на които конекторите са им достатъчно читави, че да не се разпадат с поглед. Всичко друго може да предизвика подигравки отправени към купувача и поздравления за производителя :hilezh: Монстър кейбъл са известни със зарибявките си и милионите риби, които се връзват. Няма как едни единици и нули да са по-качествени от други :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как едни единици и нули да са по-качествени от други hilezh.gif

Качеството е дълго време каквото тръгне, такова да стигне...максимално бързо... rolleyes.gif

Както казва колегата Smokie, най-удачната комбинация за висококачествен кабел е чиста мед+златно покритие. А това едва ли струва 10-30лв... Воала.:zustimm:/>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как едни единици и нули да са по-качествени от други :hilezh:/>

Напротив - има. Но конкретно телевизорите не ги различават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли някой наистина търпеливо, сериозно и аргументирано да ми обясни каква точно разлика трябва да видя при HDMI връзки с кабели за по 200 лв (и такъв съм си взимал, срам не срам) и такива, за по 10 лв (имам и такива, на NEO от Техномаркет)... защото аз разлика никаква не виждам/чувам, а съм безкрайно капризен по отношение на звук и картина и смятам, че изискванията са ми по-скоро към hi-end в това отношение.

Техниката на която ги ползвам е от възможно най-висок клас, преди да влезем в бутиков сегмент от 10к евро за DVD Audio player. Аз вярвам в това, че при цифрова комуникация, където има различни протоколи и потвърждение за предадена-получена информация е все тая какъв кабел ще я пренесе на метър-два. Виж, вече при аналогова, там има огромно значение дали кабела ще е 20лв или 300 лв. Това, че ще почнеш да виждаш "всичко в зелено" ми се струват страшни глупости. Сега, преди да напиша това вързах един кабел на Clicktronic, дебел двойно повече от палеца ми, на цена от 150 евро за 2м, за да видя дали вярно не бъркам аз нещо. Ц, същото, каквото ми показва NEO за 11 лв.

Питането ми е сериозно, да не вземе да се изпусне някой емоционално zustimm.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качеството е дълго време каквото тръгне, такова да стигне...максимално бързо... rolleyes.gif

Както казва колегата Smokie, най-удачната комбинация за висококачествен кабел е чиста мед+златно покритие. А това едва ли струва 10-30лв... Воала.:zustimm:/>/>

А ако вземе да стигне по-бързо от колкото трябва? :hilezh: сигурно час и половина филм, го гледаш за 45 минути :hilezh:

Напротив - има. Но конкретно телевизорите не ги различават.

Дай пример

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам пример за какво да дам. На физическо ниво се използват линийни кодове, няма протоколи за потвърждение, има излишък на информация, чрез който се коригират грешките. Т.е. не "вървят нули и единици", а сигнали, които разни устройства решават какво да ги правят. Реално ти не знаеш колко и какви грешки се натрупват.

Цялата информация после достига при теб след цифрово-аналогово конвертиране. Не случайно плеър за 100лв не може да свири като плеър за 2000лв, който не може да свири като плеър за 10000лв. А всички са цифрови устройства.

Когато се ползва скъп плеър в комплект със скъп външен дак, тогава може да се чуе разликата при използване на различни "цифрови" кабели.

За да не помислиш, че говоря наизуст, ще споделя аз каква система за аудио използвам. Отказал съм се от цд плеър и музиката ми е качена на пц. От пц през УСБ сигнала се подава на външна звукова карта, която има спдиф изход. През спдиф, сигнала попада във външен дак, които има отделни зхранвания за цифровата и аналоговата част и накрая отива в усилвател.

Независимо, че всички устройства по пътя са цифрови, промяната на който и да компонент води до промяна в звука.

Конкретно за хдми поддържам мнението си, че:

Ако кабела изпълнява спецификациите на ХДМИ - за импеданс (който зависи и от качеството на изолацията), за затихвания и електромагнитна съвместимост (10-на параметъра са)... то той трябва да е годен за пренос на сигнал. Отделно има изискване и за качеството (материалите и изработката) на конекторите.....

Но реално не съм се заигравал с хдми кабели (нямам практически опит), за да съм по-конкретен и по-категоричен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цяла индустрия за милиарди се занимава с постигането на свръхпроводимост при нормални работни температури, само и само да премахне загубите и увеличи максимално скороста при предаването на информация по кабел....пуууу, да вземете да им кажете, че няма смисъл от това...

Ако искате да си пробвате технология в къщи, вържете аудиото от един и същ източник, чрез оптика и HDMI на две различни устройства и гледайте (слушайте) какво става...

@robo

:respekt:/>

Научавам интересни неща от теб. Ако не те мързи продължи с разказа... :zustimm:/>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

именно защото и аз, както Алекс, дадох $150 за USB кабел към DAC-a :redface: без абсолютно никаква разлика с евтин белкин кабел, съм сигурен, че и качествено направен ХДМИ кабел за 10лв, съобразен със спецификациите на стандарта, ще работи точно толкова добре, колкото и такъв от злато и диаманти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки един кабел, според зависи за какво се ползва, има значение дали е от по - скъпите или някакъв евтин. Ще дам няколко конкретни примера, тъй като ми се налага да работя много с кабели от всякакво естество.

В една и съща конфигурация от pc към tv, се пуска видео сигнал с резолюция 1080p. При hdmi кабел за 10 лв. 5м. в голяма част от възпроизвеждането прекъсваше, цветовете се размазваха, отделно че губеше сигнал изцяло, а и все едно не гледаш 1080p а CAM/tvrip/tsrip и т.н. При hdmi кабел за около 40-50 лв. за същата дължина, разликата беше определено осезаема, без никакви забележки. Същото бе и с вече доста по - скъпи кабели за 5м. водещи се нек'ви супер про и маркови, да те са над 100 лв и нагоре, но там вече няма смисъл. Т.е. тук не става дума да си купим кабел за 200 лв. Може да стане и с хубав, пак марков кабел и за 40 лв. примерно. Но вече 10 левовите е нещо прекалено.

При все, че всеки си имаше лепенка, че спецификацията е спазена.

Идеята на по - скъпите и хубави кабели идва с това, че са направени от по - качествени и надеждни материали и не на последно място, как са изработени, от значение е и също как са направени и конекторите за него.

За пример ще дам, как един ЕКГ кабел за следене на пациент с пациентен монитор, от сравнително хубавите кабели на цена от около 400 лв. се разпада само след 5-6 слагания на пациента. При ' дисекция ' на кабела за ремонт се вижда как евтино са направени примерно спойките в конекторите, как самите материали са евтини, и се начупват и накъсват, айде т'ва в голяма част идва от това че са постоянно върху голо тяло и температурата и влагата на човешкото тяло донякъде ги уврежда. Докато при същия тип кабел, но направен от хубави материали и струващ двойно, разликата е повече от осезаема. А при един ЕКГ образ, информацията която се трансферира от пациент до монитор, който да я визуализира трябва задължително да е изключително прецизна и там място за компромиси няма.

Така че има кабели и кабели. За това, насочих автора на темата, да ползва ' златната среда ' Да не дава 100+ лв. за такъв кабел, но и все пак да не си прави компромиси с 10 левови, не за друго, а просто да избегне главоболия. Все пак, ако е качествен кабела го купуваш един път, а не всеки месец.

Примери още много, но ще стане скучно.

А и ако някой е вложил качествени материали и изработка и го има на пазара за 10 лв. Окей, няма нищо ненормално да си купи човек такъв. Ама за тази цена и тия метри специално при hdmi, не ми се мисли качеството на изработка какво ще е ;)

При по - простичките кабели, като един usb кабел, телефонен или лан кабел или от този род, няма чак такова значение, супер марков и скъп ли е, или обикновен евтин.

Така че, не са само 1 и 0 които хвърчат наляво и надясно =)

Редактирано от dope_hat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има разлика дали е менте или е истински. Тук най-ценения сайт сред всички AV фенове е monoprice.com. Всичко значително по-скъпо от техните цени е обир. Всеки купува от тук. Влезте и вижте ревютата на кабелите от $2. Всъщност на всички кабели. 5 метра кабел е доста дълъг е предразполага към загуба на сигнала при по-гадни материали и сглобка, от там явно идват и ядовете на някои хора. В БГ цената на хубав 5М кабел, при цена $6.46 в монопрайс, трябва да е поне 20-30лв. Кабел около метър дълъг над 10лв е абсолютно безмислно, ако не се търси някакъв козметичен ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ще споделя аз каква система за аудио използвам. Отказал съм се от цд плеър и музиката ми е качена на пц. От пц през УСБ сигнала се подава на външна звукова карта, която има спдиф изход. През спдиф, сигнала попада във външен дак, които има отделни зхранвания за цифровата и аналоговата част и накрая отива в усилвател.

Независимо, че всички устройства по пътя са цифрови, промяната на който и да компонент води до промяна в звука.

Конкретно за хдми поддържам мнението си, че:

Но реално не съм се заигравал с хдми кабели (нямам практически опит), за да съм по-конкретен и по-категоричен.

Да, де, в твоя случай разбира се, че ще има разлика, защото минаваш през ЦАП преди усилвателя, сиреч - крайната ти точка (преди озв. тела) Ако обаче до там возиш, примерно, цифрово, през ХДМИ разлика няма да намериш, вервай ми.

И при мен е така - ако вържа SACD плеъра към рисивър през HDMI за 10 и за 200 лв разлика няма никаква. НО, ако го привържа от аналоговите му изходи (щото, да кажем дак-а му е около 20 пъти по-читав от на който и да е рисивър), но тогава вече има огромно значение дали ще го вържа с чинчове за 10 лв от Бриколаж или с про-такива, за по $100-1000 двойката.

Ето едно много интересно и прилично написано четиво за HMDI... Изглежда, че не е толкова проста тая работа и това не е както аз си го мислех - поток, сходен с мрежовия, където ако даден пакет не пристигне, той се препраща... туй чудо си било еднопосочен, риъл тайм стрийм, без да се вълнува какво стига отсреща...unsure.gif

Това чудо, при 1080р стига до 150 мегапиксела/сек (да, мегапиксела!) blink.gif

What's the Matter with HDMI?

Редактирано от =Alex=
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

zustimm.gif/>zustimm.gif/>

Тъй, тъй.

А ако си технически в постпродукционно студио или в live-телевизия дали ще сложиш кабел за 10лв и като прекъсне да ти отрежат заплатата или да те уволнят?... rolleyes.gif/> Както спомена колегата по-горе, при тези кабели се търси надежност... затова се правят качествено и с качествени материали, които не си губят показателите с времето...а това си има съответната цена.

Навремето в МСАТ имахме минимална цена за кабелно трасе. Техническите редовно поръчваха кабели и конектори директно от производителя, защото вноса беше ментелив...

Никой не говори за в къщи...купуваш каквото искаш...като се скапе купуваш друго и те така...докато нацелиш нещо читаво.

Редактирано от velas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето едно много интересно и прилично написано четиво за HMDI... Изглежда, че не е толкова проста тая работа и това не е както аз си го мислех - поток, сходен с мрежовия, където ако даден пакет не пристигне, той се препраща... туй чудо си било еднопосочен, риъл тайм стрийм, без да се вълнува какво стига отсреща...

Всъщност и при мрежовите комуникации е така. Но при тях протоколи от по-високо ниво се грижат за достоверността на информацията....примерно при ЮДП, на ниво протокол няма ретранслиране.

Дали ще се чуват грешките на цифровите кабели зависи много от устройствата. Може би не се изразих добре в предното си мнение - разликата от замяна на s/pdif кабел се чува. Това може би се дължи в голяма степен, на това, че това при коаксиалните кабели съгласуването на импеданса на входа е от голямо значение.

Споменах, че хубавите дакове са с отделни захранвания - една от целите е избягване на джитера. при дака смяната на дак-чиповете от различен грейд се чува ясно....примери колко са чувствителни цифровите устройства и как "0 и 1" не са еднакви, когато се пренасят има много. но преди споменах - според мен хдми схемите не са достатъчно качествени (т.е. внасят много голям грешка при обработка) за да се влияят от кабела (пак с уговорката, че изключвам ментетата и се гони някакво минимално приемливо качество, над което не се усеща разлика)....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има разлика дали е менте или е истински. Тук най-ценения сайт сред всички AV фенове е monoprice.com.

Точно от този сайт и аз съм поръчвал много пъти, кабелите са супер, никой не може да ме убеди, че за домашно любителско ползване, тези кабели са по-лоши от кабел за $80.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...