Jump to content

Smokie

Members
  • Мнения

    432
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Smokie

  1. Ползвам Waze от години навсякъде, където съм бил в странство. Няма нужда да се помнят улици... може да търси по фирми или имена директно. Информацията е коректна и ми показва софийски кашета, които не съм предполагал, че съществуват. Отклонява ме често от големия трафик. Ползвам и функцията да изпрати със СМС линк кога пристигам. Така, не се налага да се обаждам 1-2 мин преди да стигна на приятелката да слиза. Момичето си следи и кацва на време. Споделеното пътуване също го предпочитам, когато пътувам с приятели. И да не се бърка това споделено пътуване с онова, което за 1 бира мога да закарам някого някъде. За дълги маршрути, 1-2 хиляди км, се дъни, а понякога дори не изчислява маршрут. Ама това бъг ли е въобще?
  2. Имам много подробен лог както и самия крипто вирус TeslaCrypt 3.0, който mp3-фицира файловете. Не извършва никаква комуникация с хакера в началото. Използва криптиращите механизмите на джама. Като приключи успешно се самоизтрива и изпраща нещо като ключ и IP, но това е накрая. Няколко мнения по-назад съм пуснал линк с анализ работата на вируса... или поне една от версиите му. Ако процесът по криптиране по някакъв начин се прекъсне, то вируса остава в системата. За съжаление, все още няма декриптиращ механизъм за TeslaCrypt 3.0.
  3. При мен се случи да дойде при ъпдейт на acrobat reader. На пръв поглед всичко е ок, но докато се сваля се промъква и гадта. Всъщност... виждал съм го да идва от уеб страница, дори не от реклама, от ъпдейти на официални програми, от doc и pdf, но отварян с акробат. Същият pdf отварян 10 мин по-късно с foxit reader не свали вируса. В някои от случаите ми се изплъзва без да разбера от къде е дошъл. Механизмът на гадта е такъв, че след като премине отвсякъде и направи безсмислена информацията, се самоизтрива. Схемата се подобрява... вече криптира диска и се записва в MBR, където не позволява дори да се стартира Windows. http://www.bleepingcomputer.com/news/security/petya-ransomwares-encryption-defeated-and-password-generator-released/ Тази Petya обаче е преборена.
  4. "Обяснението за разликата между лампи и транзистори е много просто - в единия вариант звукът се усилва през вакуум, а в другия минава през "пясък"." Винаги ми е забавно да чета и слушам разговори на аудиофили как обучават проводници и навиват трафове по начин, който бил малко по-различен... и при всички се получавало уникален звук
  5. Това е друго. Заместен е пакет със заразена програма. Това е все едно втория вторник на месеца през windows update да се инсталира заразен ъпдейт, който предварително е бил сменен на сървърите на М$. Ефектът е същия, но все пак методът е много по-брутален, защото е компрометиран един от основните методи за предпазване от зарази - редовния ъпдейт.
  6. Успях да изолирам вируса и да го пусна, като записвах трафика, който генерира и по кои файлове и регистри пипа. Рабата му хич не е проста и използва библиотеките на windows за криптиране... Заразяването може да стане всякак, защото вирусът се изтегля и изпълнява от друго място. Линк за изтеглянето и изпълняването му може да се вкара почти навсякъде от документи до уеб страница, отваряна с internet exploiter. Интересен е този анализ http://thisissecurity.net/2016/03/02/lets-ride-with-teslacrypt/ А на мен ми беше много интересна тази графика: Ако някой желае да разгледа къде и какво пипа вируса, мога да пусна линк с .pcap .pml файловете.
  7. Достатъчно малоумен съм и истински се вълнувам, за да направя описаното по-горе, стига наистина това предупреждение или шоу да спре ВЧЕРА. Това, че мнозинството или админа няма проблем, не означава липса на проблем. Ако е въпрос на настройка в браузъра на онова малоумното малцинство то каква да бъде, за да може този форум да работи и при тях нормално? Това се пита в задачата... няма нужда от изблици на псевдо творчество с нотки на драматизъм.
  8. Последна сламка е ако се хване инсталацията на джам7 и му се интегрират драйвери за всякакви сд мас сторидж хост контролери... Тогава е възможно да си намери драйвера... ако и това не помогне... винаги има джам 10
  9. И като питаш съвсем нормално защо е отворен въпросния файл/вирус/атачмънт... няма смислен и/или логичен отговор... а може би червеното лице на админа внася допълнително напрежение и хората се чустват като ученици пред учител с липса на домашно. И понеже хората не мислят, защото е единственото нещо, което все още не е забранено, затова админа трябва да мисли повече... иначе сънят му ще е много неспокоен.
  10. Ето как става това и при мен: Влизам в някой от под форумите и после натискам линка: AUDI CLUB BULGARIA (Ауди Клуб България), независимо дали е отдолу или отгоре на страницата. Линкът към който се води е този: http://audibg.com/forum/index.php?act=idx След това се появява предупреждението за вредни буби. Мога да направя клипче с последователността от действия, които водят до този проблем. Опера: Version: 33.0.1990.115 - Opera is up to dateUpdate stream: StableSystem: Windows 7 64-bit (WoW64)
  11. Инкрементални бекъпи също вършат работа, а не заемат много място. Свободни решения бол...
  12. Нямат интерес схемата с откупа да не работи. Ако сваленото файлче не декриптира всичко се копира в директорията, където все още има криптирани файлове и се стартира от там. От цялата работа най-трудно е да се купят бит койни.
  13. Точно такъв магнит, какъвто показа мечока, се използва и при мен в блока. Много е удобен, не бръмчи досадно и най-големия плюс е, че врата остава отключена като спре тока.
  14. Важното е тези системи да се изключват когато няма ток или когато се счупят. Метода за заключване на вратата може да е с резе или с електромагнит. Свидетел съм на един съседен блок, на който след няколко токови удъра изгоря качествено заключващия механизъм и никой не можеше да влиза или излиза. Същото се случва и когато спре тока, което в БГ се случва често. Има backup с батерии, но точно след 5 месеца, 2 седмици и 3 дни ще забравите, че тази батерия трябва са се сменя на 1-2 години.
  15. Аз вече търся рутери, на които да мога да кача OpenWRT. Хич не се занимавам със стокови фърмуери. Поради тази причина broadcom чиповете съм ги банал. Относно слабият сигнал на безжичното искам да добавя едни 5 стинки от мен. Всяка европейска държава има някакви регулации за нивото на електромагнитно замърсяване. Накратко - ако се посочи, че държавата където е настанен рутера е България, то антените не излъчват повече от 100mW. Ако се остави US (например), то излъчва доста по-мощно. Разбира се, има настройки в OpenWRT, които прескачат тези ограничения.
  16. Ако е openVPN има опция при загуба на връзката да я възстанови. Води се keepalive. Синтаксисът е: keepalive 10 120, където първото число показва на колко секунди да се пингне, а второто - периодът загуба на пинг в секунди. Бих допълнил скрипта по-горе със sleep, защото ако се изпълнява скрипта постоянно, ще прави опити за връзка отново и отново... затова, при нормални обстоятелства, един sleep 60 би бил достатъчен за установяване на връзка. else echo "no ping" pon ....... sleep 60fi Ако това е на Страхо-оптиката интернета (http://www.speedy-net.bg), по-добре друг доставчик
  17. Хуювея се конфигурира от my.contact.bg. User&pass ги пише в договора. Звучи тъпо, но така става... От хуйовея един кабел влиза в IPTV Set Top box-a (ейнц колко мегаломанско звучи), и един кабел към рутера. Тук вече може да се заиграва с възможностите, които предлага my.contact.bg и да се измислят различни сценарии за управление на мрежата зад хуйовея. СетТопБокс-а при мен не се спира и работи буквално денонощно, а ТВ се изключва (от време на време). При мен нещата работят без накъсване и прекъсване.
  18. Сега и аз да се изкажа компетентно... TTL-а не е ли голям за BG peer?
  19. Пробвай да му смениш името... например за име "SmotanButon.scf". Може да има някъф проблем с името Desktop... знам ли?! Другото което се сещам... там където пише формата на файла в Notepad избери All files и тогава запази.
  20. Дано съм разбрал правилно: 1. Отваряш Notepad и пействаш ей тва: [Shell] Command=2 IconFile=explorer.exe,3 [Taskbar] Command=ToggleDesktop 2. Избираш Save As и като име на файл задаваш "desktop.scf". Запазваш файла на десктопа примерно. 3. Завличаш новосъздаденото файлче в тулбара, там до СТАРТ-а и си готов. Друг начин: натискаш тук Информацията е взета оттук
  21. 1. По-лесно се работи със злато. По-тънки нишки могат да се образуват отколкото медни. Обикновено се покрива меден проводник със злато, за да предпази медта. Така контактите са по-надеждни и устойчиви. 2. Мед с висока чистота е по-малко устойчива на износване. Като цяло работата с такава мед може да се окаже по-скъп процес отколкото със злато. 3. Рециклиране на злато е по-лесно отколкото на мед.
  22. Всъщност златото не е най-добрия електрически проводник. Най-добър би бил ако е сребърен (шах), след него меден (мат) и чак тогава златен. На четвърто място е алуминият. Причината да се ползва злато дори в чиповете е, че не ръждясва (окислява) за разлика от другите метали. Относно пукането... такова пукане имах заради кофти оптичен кабел. При velas не този случай, но не знам защо реших да пиша за опита ми.
×
×
  • Create New...