Jump to content

Скоростна кутия AKL


DreamTheater

Recommended Posts

Здравейте колеги!

Премеждията по ремонта на Ауди-то продължават  :dogeyes: ... След оглед от страна на майстор се оказа, че имам много голям проблем със скоростната кутия. Имам няколко питания:

1. Някой има ли сервизно ръководство за разглабяне на скоростната кутия "стъпка по стъпка"?

2. С каква скоростна кутия мога да заменя моята, сиреч от каква друга кола мога да взема скорости, с какъв код да е скоростната кутия, какво да е возилото и с какъв мотор?

3. Някъде из форума се зачетох, че може да се сложи от 1.8 скоростите, но дали е така Вие кажете и с цената на какви промени 

4. Колко трябва да си приготвя за скоростна кутия, ако не се установи нищо или много щети след евентуално разглабяне?

 

Цял двигател разглобихме, всичко му сменихме и накрая май се оказва, че не е бил той проблемния... Аман от пишман майстори  :cussing:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой потвърди, че може да се сложи скоростна от 1,8 и аз ще бъда благодарен.. нашите до колкото мога да прочета са фундаментално "бъгнати". 

Доста хора цитират, че за скоростна кутия заминават едно към 1000 лв.. иначе ако искаш същата кътия, кеф ти голф 4 със същия двигател :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук е написано всичко, което е нужно да се знае по въпроса със скоростните кутии на АКЛ.

 

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=161502

 

И не е вярно, че са "фундаментално бъгнати" - това важи само до определена Модел-година. Харалампи е написал всичко съществено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.brokevw.com/

 

УУУУникален сайт, поне за мен!

Подробно и хубаво обяснено със снимки със всичко....

След като разгледах него разбрах как действат изобщо скоростните кутии!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги това, което разбрах от VW форума е, че мога да си взема и скорости от ГоУф... Днес купих скорости от такова чудовище, но ми смениха капачките за полуоските, понеже тези на "новите" скорости бяха по-голями. Кутията е ERT и се надявам до петък колата пак да е по родните "гладки като стъкло" пътища  :all_coholic:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че може и от Golf - там и двигателя и скоростната е същата.

 

ERT е от друг двигател (1.6 16V, 105PS) и е с други предавателни числа.... Не е най-добрия избор за AKL, но пък ако е след преломната дата е здрава :) Стига да може да се сложи.

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми майстора, от когото я купих звъня, пита, чете и каза че става. Пък и ми даде 3 месеца гаранция и уговорката ако не стане да му я върна и да си ми върне парите. Едно малко странично питане имам... Че е с различни предавателни числа ми е ясно, но на къде клонят нещата? Към по-високи обороти от да кажем 3 000 при 100 км/ч или към по-ниски? Питам, за да не гледам после оборотомера и да мигам чудейки се какво се случва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да сравниш числата на едната и на другата :)

 

Макс. мощност на 1.6 16V спрямо 1.6 8V е с 4 коня повече и при 5700 обороти спрямо 5600 и вероятно това е съобразено в скоростната...

Предполагам 100км/ч за пример ще са сега при по-ниски обороти спрямо преди. И съответно колата ти ще стане малко по-мудна спрямо преди при набиране на същата предавка... (мисля на глас).

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото, което ми е в главата на този етап е да "съживя" колата възможно най-скоро, а след това ще се вайкам защо след ремонта "т'ва е така а не иначе"  :biggthumpup:

Притесняват ме единствено думите ти, че кутиите не са еднакви и незнам дали няма да изскочи на място някое несъответствие и да си я бия в главата тая скоростна кутия... 

 

Off    Онзи ден ходих до Враца да гледам една кутия, която по думите на търговеца е в перфектно състояние. Та вдигам се аз сутринта рано рано и тръгвам към Враца. Пристигам там, човека ни посрещна и ни заведе мен и майстора ми да я видим аджеба колко па е перфектна тая кутия. Гледа той, гледам аз и след 5 минути оглед се обръща към мен и ме пита "харесва ли ти?". Естествено какъвто съм си лаик в тази област направо подскочих от кеф, че сме намерили скорости перфектни и то за 400 лева  :stupid:  Побутна ме малко, обърна скоростите и със съвсем равен тон самo ми каза да погледна диференциала и да го сравня с нашия, понеже от три дена си карам старите скорости с мен навсякъде и какво да видя ... Магия! ... Едната капачка за полуоската ми изглежда някак си на една страна спрямо другата. Питам го аз търговеца това защо е така, а той доста бързо ми отговори "Абе на тия тройки диференциала им е такъв чупещ, идеална е"  :huh: След като му обясни моя майстор за какво точно става реч на лъжеца очевидно му стана доста тъпо и започна да се обяснява, че не го бил видял... Аман от лъжци, целящи само да ти вземат парите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъсан нит/нитове и беше пробил кожуха от вътрешната страна откъм диференциала... По-натам след като прочетох за какво става въпрос дори не съм си правил труда да я отварям да гледам дали има засегнати зъбчатки. Като отворихме всички възможни пробки и източихме маслото с него изтекоха и 50-60 грама стружки ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю въпросните "изнежени" кутии са само на 1.4 16V и 1.6 8V двигатели във VAG групата! ;)

Тракторчето ти е със съвсем друга кутия, карай спокойно ;)



А ако те интересува информативно - номерът на ск. кутия е написан и на лепенката до резервната гума ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега  ако може да споделиш колко ти излезе цялото удоволствие и как се държи колицата с новата кутия, ще съм ти благодарен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До момента ако, трябва да включа всички разходи, съм с 900 лв. назад за основен ремонт на двигател, който беше абсолютно ненужен и минус 500 за скоростна кутия... Работа не включвам, понеже ми го прави мой човек и не ми иска нищо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...