Jump to content

Проблем със СТЪЛБИЩНО ОСВЕТЛЕНИЕ


Recommended Posts

Здравейте колеги. Поради това, че на последното събрание на входа нямаше вече кой да избират за домоуправител и честа се падна на мен. Та като домоуправител трябва да изпълнявам функцията и на домакин т.е. като има нещо за ремонтиране да се занимавам аз с него. От доста време има проблем с автомата на стълбищното осветление. Купуваме нов български от тези по 12-15 лева като това от снимката 

 

product_88403.jpg

 

Работи известно време може месец може - два и започва да свети постоянно без да изключва.Принципно релето един комшия го е свързал с контактор понеже на опаковката има схема как става и уж изкарва малко повечко време но... последното няма и месец и пак залепи и свети постоянно. Входа е девет етажен и партер общо 10 крушки по 60 вата. Дайте съвет как да се справя с проблема. Не съм сигурен ако сложим по-скъпо реле да не се получи пак така. Гледам има такива които са със защита от задържал бутон. Нещо от този тип

 

http://predpazitel.com/product_info.php/products_id/160

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Релето в този автомат е стотинки. Сменете го с по яко (на ампераж) което е в същия корпус и нека то да затваря верига за управление на бобината на контактора. Така както ти казваш. Там товара е толкова колкото е мощността на бобинката тоест малка и не би трябвало да има проблем. Има и друг вариант при който може да изкараш кабели от изводите на релето и да сложиш външно реле което да е още по яко по отношение на ампеража.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е лампите са на подходящи места бих ти препоръчал да ги смените с такива с вграден пир шалтер. Така хем ще има някаква икономия хем няма да се занимавате с автомати и ключове.

 

АКо обаче не става си взимате нов автомат и включвате не контактор а solid state relay по-скъпо е но не са му проблем броя комутации. Другото което е вдигнете времето за работа на стълбишния автомат така ще намалите броя комутации, това е нещото което убива контакторите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И сложи кондензатор около  47нано паралелно на контактитема вграденото реле за да не искри  ,чакаи да видя нещо готово ето http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_avtomat_st_osv_ver_3.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колеги. Това последното бях го мернал някъде днес със кондензатора. За радост се оказа задържал ключ, но понеже около 3-4 автомата вече залепваха и си помислих, че и това е залепнало та добре, че ми мина през акъла да откача кабела от ключовете и релето си загасна. Намерих ключа и за сега е ОК. Ако пак залепи, мисля да го направя варианта с външно реле запоено на изводите на вътрешното което е стотинки. Надявам се да се справя и с това с кондензатора, но не съм много силен в ел. техниката. Предполагам говориш за 47 нано фарада. Не съм на ясно ама сух или електролитен трябва да е...? 

 

Пешо предполагам говориш за това. http://vikiwat.com/solid-steit-rele-ssr-30da-3-32v-280vac-30a.html на това цената не е толкова висока в сравнение с другите, но не знам дали точно това би ми свършило работа. Ако продължава да дава ядове, че купя едно на шнайдер със защита от задържал ключ, и ще видя дали може да му се върже такова безконтактно реле.

Редактирано от REPLAY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сменете си ключовете не са толкова скъпи прегледай лампите и сложи абсолютния минимум така че да се вижда да не се претрепеш но и не да свети като в кухнята например.

 

Отделно на това няма нужда нищо да поиш, просто си вземаш 220/230Vac контактор и ползваш малкото вградено реле да пуска големия контактор. Но както ти казах ако не ограничиш броя включвания дневно контакторите ще се скапват ако не ги заместиш със solid state relay. Но при него имаш една идея по-сложно управление, ще ти трябва и един малък изправител за да управлява релето. Нищо сложно просто един прост адаптор на който постоянното напрежение се комутира през малкото реле на стълбишния автомат и задейства релето.

 

Наскоро правих при Динков неговия автомат на който беше изгорал външния контактор, само го смених и дигнах времето за задръжка. Горе долу 1 година му давам преди да изпрегне и този.

 

А ако ползваш това реле няма нужда и от адаптор и прочие щуротии да правиш.

Редактирано от PESHO OT MARS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за насоките. Проблемът не е само в самата система колко е надеждна или не. Проблемът е, че като е общо и ... на никой не му пука. Има си домакин да се оправя. Ама после реват като взема нещо по-скъпичко и ходи им обяснявай, че е по-добро. Ключове взех някакви за по 50 стотинки от Баухаус. Принципно са за звънци, но вършат чудесна работа понеже са със силна пружина. Този който беше задържал беше уж малко по-скъп за около 3 лева, но самата пластмаса на бутона заяжда в корпуса и някой път не се връща ключа. Взел съм 20 ключа та да има да си сменям. До сега такъв не е правил проблем пък да видим. Може да се окажат читави въпреки цената им от 50 стотинки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спираш им осветлението за месец. От спестените пари купуваш ключове на Шнайдер например- по 3-4 лв са. На бас, че ще си накупят фенерчета о по левче, но никой няма да се поинтересува защо не светят лампите на стълбите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оооо. Веднага са ми дофтАсали на вратата. Както споменах понеже съм домоуправител и нещо като поддръжка на входа и съответно получавам скромна сума пари за това, та ако дори на някой жена му е в цикъл - на мен си го изкарват. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...